Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Romanya’nın başkenti Bükreş ve Köstence’deki merkezlerin 10. yıl açılış yıldönümü vesilesiyle bir basın açıklaması yayınladı.
Bükreş YEE’den yapılan açıklamaya göre, AB merkezlerinin Bükreş ve Köstence’deki 10. Yıldönümü dolayısıyla Türkiye’nin Bükreş Büyükelçisi Füsun Aramaz, Köstence Başkonsolosu Emre Yurdakul, Bükreş Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mustafa Yıldız ve Köstence Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Tuna Balkanlar enstitüyü ve faaliyetlerini açıkladı.
Büyükelçi Füsun Aramaz, kültür ve sanat etkinlikleriyle Türk dilini öğretmeye ve Türk kültürünü dünyaya tanıtmaya devam eden 53 ülkede, 10 ülkede 64 merkezde kurslar açan YEE’nin yıldönümü ile ilgili olarak şunları söyledi: “Bükreş ve Köstence’deki Yunus Emre Enstitülerimizin başarılı çalışmalarına devam edeceğine inancım tam 10. yıldönümlerini tebrik ediyorum” dedi.
Romanya’da yaşayan soy ağaçlarıyla kültürel bağların sürdürülmesi, Türk dilinin öğretilmesi, Türk kültürünün yaygınlaştırılması konularında YEE merkezlerinin önemli görevler üstlendiğine dikkat çeken Büyükelçi Aramez, yeni bir tür koronavirüs (Covid-19) salgınının sonuçlarının tüm dünyada yaşandığı bu dönemde ve kişisel sınıfların olanaksız olduğu zamanlarda YEE’nin uzaktan eğitime devam ettiğini vurguladı.
Romanya’daki kamu kurumlarının çalışanlarına yönelik derslerin YEE tarafından yürütüldüğünü belirten Aramaz, YEE’nin son dönemde, devlet kurumlarından belediyelere, akademiden müzelere kadar geniş bir yelpazeye ve çok sayıda katılımcıya erişim sağladığını kaydetti.
YEE’nin 10 yıl boyunca, Türkiye ve Türk kültürü, konserler, film gösterimleri, kültür ve Edebiyat alanında toplantılar, sergiler, sanat dersleri, ders, gastronomik sunumlar da dahil olmak üzere tanıtımına önemli bir katkı sağladığını söyleyen Aramaz, “Yunus Emre Enstitüsü ile birlikte kültürel diplomasi alanında çalışıyoruz. Türkiye tanıtılmasında önemli bir rol oynayarak kültür alanında Türk ve Rumen halkları arasındaki etkileşim için güvenilir bir kanal oluyor” şeklinde konuştu.
Köstence Başkonsolosu Yurdakul, “Dilimizi, kültürümüzü ve sanatımızı Rumen dostlarımıza tanıtmak ve Türkiye ile Romanya arasındaki kültürel bağları güçlendirmek amacıyla on yıl önce Köstence’de faaliyetlerine başlayan Yunus Emre Türk Kültür Merkezi, on yılımızdaki sosyal ve kültürel yaşamın bir parçası haline geldiğinden beri kurumsal açıdan saygın bir konum kazanmıştır “değerlendirmesi yaptı.
Yurdakul, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin geçen on yıl boyunca yapılan çalışmalarda, hayatın her kesiminden ve her yaş grubundan ilgililere güzel Türkçe öğretimi kursları düzenlendiğini, Türk kültürünü ve tarihini tanıtmak için çeşitli alanlarda araştırmalar yapıldığını, toplumun her kesimine yönelik sergi ve sanat etkinliklerinin düzenlendiğini kaydetti.
Bükreş Müdürü Mustafa Yıldız da, Bükreş ve Köstence merkezlerinin 10. yıl açılış gününün Türkiye Yılı’na denk geldiğini ve gerçekleşeceğini kaydetti. Yıldönümünün kendisine çifte mutluluk getirdiğini kaydeden Bakan, Bükreş’in merkezinde 3 bin 700’den fazla Rumen’e Türkçe öğrettiğini ve büyük bir coşkuyla öğretmeye devam ettiklerini kaydetti.
2021 yılında öğrenci sayısının bin 350 kişiyi aştığını belirten Yıldız, geçen yıl içinde önceki öğrenci sayısını iki katına çıkardıklarını kaydetti.
Yıldız, salgına rağmen Türkçe kurslarına talebinin rekor seviyeye ulaştığını kaydetti. Yıldız ayrıca, “Rumen devlet Memurları için Türkçe Kursu” projelerinde Romanya’nın farklı bakanlıklarında çalışan önemli sayıda üst düzey seviyelerde yöneticilere Türkçe öğrettiğini belirtti.
Köstence Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Tuna Balkan da Yunus Emre’nin vefatının 700. yıl dönümü münasebetiyle, 2021 yılının UNESCO tarafından “Yunus Emre Yılı” ve Cumhurbaşkanlığı tarafından “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak anılması kararına istinaden, ismini Anadolu şairinin adını taşıyan Yunus Emre Enstitüsü için bu yılın, çeşitli anma etkinliklerinin düzenlendiği önemli bir yıl olduğunu kaydetti.
2021’in Romanya’da 10. yılını kutlayan YEE için çok daha değerli ve önemli bir yıl olduğuna dikkat çeken Balkanlar, 14 Kasım 2011’de Köstence’de hizmete başlayan YEE’nin, Romanya ile Türkiye arasındaki dostane ilişkileri güçlendirmenin yanı sıra Türk dili ve kültürünü tanıtma ve güçlendirme niyetinin olduğunu ve enstitünün her zaman bu amaca uygun hizmet ettiğinin altını çizdi.
KÖŞE YAZARLARI
2 gün önceKÖŞE YAZARLARI
7 gün önceKÖŞE YAZARLARI
13 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
21 gün önceKÖŞE YAZARLARI
22 gün önce