Yusuf Sait
Balkan Tarihçisi -Albanalog
1935-2019
20 Ağustos 1935 yılında Kosova’nın Drenisa bölgesi Shtimje ilçesine bağlı Komoron’a yakın Pjetershisa köyünde doğmuştur. Annesi Safiye babası Bekir idi. Kosova’daki 12 temel aileden biri olan Gash (Gaş) fisi (Ailesinden) gelmektedir.
Eski yugoslavya’da babası Bekir Sait (Bajrami) Komünist Sırplara karşı savaşan Bali Komutor grubu üyesi (Balist mücahidi) olduğundan, siyasi baskılar sonucu 1956 yılında Türkiye ile Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti arasında yapılan göç anlaşması ile ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmıştır.
Erzurum’da iki yıl karacı olarak askerlik yapmıştır.
Kız kardeşi Muradiye, erkek kardeşleri Sait ve Rifat olmak üzere toplam dört kardeştiler. En küçük kardeşi Rifat, 1964 yılında İstanbul’da bahriyeli asker iken bir kaza kurşunu ile şehit olmuştur. Halen İstanbul Kasımpaşa deniz şehitliğinde meftundur.
Yusuf Sait, Türkçe, Arnavutça, Sırpça, Hırvatça biliyordu. Arnavut tarihi ve kültürü konusunda uzman bir kişiydi. Balkanlarda, Avrupa ve ABD’de önemli Arnavut kanaat önderleriyle yakın iletişim halindeydi. Pek çok tarihçi ve siyasetçi ile yakın irtibatı vardı.
Türkiye’deki kamu kurumlarına ve devlete Balkanlar konusunda önemli hizmetleri olmuştur.
Kujtim (Hatıralar) isimli iki serilik bir eseri (kitabı) kaleme aldı. Kujtim isimli kitabında hem ailesinin hem de babası Bekir Bajrami’nin hayatı ile birlikte 1944-56 yıllarındaki eski Yugoslavya tarihinden kesitler vardır.
Bir dönem Türkiye gazetesi yazarlarından rahmetli Necati Özfatura’ya yazdığı mektuplarda Balkan yazılarında fikir önerileri sunmuştur.
Yeğeni 24 Dönem İzmir milletvekili Rifat Sait’in Balkanlar konusunda yazdığı yazı ve makalelere fikir babası olmuş ve daha sonra çıkardığı Balkan Günlüğü gazetesinin esin kaynağı olmuştur.
Elektrik ve teknik eğitim becerisi ve iş birikimi vardı. Türkiye’de bu konuda çalıştığı bir müesseden emekli oldu.
Kosova, Makedonya ve Arnavutluk’tan Türkiye’ye gelen diplomat, okumaya gelen öğrenci ve askeri öğrencilere kol kanat germiş ve onları evinde ağırlamıştır. Sohbetleri meşhurdur. Bu yüzden ona Baci Yusuf (Balkanların Yusuf Ağabeyi) lakabı takılmıştı.
Sevilen, dinlenen ve saygı duyulan biriydi.
6 Mart 2019 tarihinde Türkiye’de İzmir’in Buca ilçesinde vefat etmiştir.
İzmir’in yeni Buca mezarlığında meftundur.
Allah rahmet eylesin.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceHABERLER
6 gün önceHABERLER
10 gün önce