Hırvatistan’da, 26 yaşındaki İvan Pernar tarafından Facebook aracılığıyla başkent Zagreb’de başlatılan protestolar, ülke geneline yayıldı. Zagreb’de 22 Şubat 2011’de başlayan protestoların 10’uncusu Cviyetni Meydanı’nda yapıldı.
Çoğunluğunun gençlerin oluşturduğu protestocular, Cviyetni Meydanı’ndan hükümet binasının bulunduğu Markov Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Protestocular, Markov Meydanı’nın girişinde, polis görevlilerince durduruldu. Daha sonra Hırvatistan Savcılığı binasına yürüyen protestocular, burada ”Adalet istiyoruz” ve ”Mafyayı tutuklayın” şeklinde sloganlar attı. Başkent Zagreb’in yanı sıra protestolar, Varajdin, Zadar, Virovitica, Koprivnica, Riyeka, Slavonski Brod, Labin, İstra, Sisak, Şibenik ve Pula olmak üzere ülke genelinde, 11 kentte düzenlendi. Protestolara, polisin müdahalede etmediği öğrenildi. Zagreb’de 22 Şubatta başlayan protestolarda, eylemciler Hırvatistan hükümetinin istifa etmesini ve erken seçim taleplerinde bulunuyor. Daha önce düzenlenen protestolar sırasında, Markov Meydanı’na geçmeye çalışan protestocular ile polis arasında çıkan arbedede çok sayıda eylemci, gazeteci ve polis yaralanmıştı.
Karadağ’da faaliyet gösteren ”Libertas” sivil toplum örgütün lideri ve Facebook’ta kurulan ”sokak gösterileriyle mafyaya karşı” grubun lideri Rober Velaşeviç, 21 Martta planladıkları protestolardan vazgeçmeyeceklerini açıkladı.
Velaşeviç, Podgorica’daki polis yetkililerince Karadağ Meclis Binası’nın önünde planlanan protestoların yasaklanmasına rağmen eylemlerini gerçekleştirileceğini bildirdi. Açıklamada, protestoların ülkedeki genel durumundan memnuniyetsizliği göstermek amaçlı ve sakin bir şekilde gerçekleştirileceği kaydedilerek, protestoların düzenlenmesinin Karadağ Anayasası’nda da öngörüldüğü belirtildi.
HABERLER
1 gün önceHABERLER
1 gün önceKÖŞE YAZARLARI
4 gün önceKÖŞE YAZARLARI
9 gün önceKÖŞE YAZARLARI
15 gün önce