Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, 2 gün süren 2. Avrasya Yerel Yönetimler Kongresi ile ilgili değerlendirmede, “Kongre güzel geçti. Büyük bir katılım sağlandı. Kardeşlik duygusu önemli. Bu duygunun ilişkilerin artırılmasında da kullanılması gerekiyor” dedi.
Hafta sonu İstanbul’da gerçekleşen 2. Avrasya Yerel Yönetimler Kongresi’nin kapanış konuşmasını yapan Denizli Belediye Başkanı ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı Nihat Zeybekci, “Ülkeler arasındaki ilişkinin sağlamlaşması ve tabana yayılması ancak kardeşlikle olur. Türk Dünyası Belediyeler Birliği ortak sorumluluk ve menfaatleri olan ülkelerin bir araya geldiği bir kurum. Bu etkinlik de işte bu kardeşliğin bir araya geldiği bir etkinlik oldu” dedi.
Türk Dünyası Belediyeler Birliği tarafından Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe ev sahipliğini aynı zamanda Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı Nihat Zeybekci yaptı. 24 ülkeden toplam 960 yerel yöneticinin katıldığı zirvede Denizli ön plana çıktı.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı Faruk Çelik, Denizli Valisi Yavuz Erkmen ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanı ile akademisyenin katıldığı etkinliğin kapanış konuşmasını yapan Başkan Zeybekci, “Devletlerin üst düzeydeki ilişkilerini bir alta aktarmak adına Türk Dünyası Belediyeler Birliği önemli bir misyonu yerine getirdi. Ülkeler arasındaki ilişkinin sağlamlaşması ve tabana yayılması ancak kardeşlikle olur. Türk Dünyası Belediyeler Birliği ortak sorumluluk ve menfaatleri olan ülkelerin bir araya geldiği bir kurum. Bu etkinlik de işte bu kardeşliğin bir araya geldiği bir etkinlik oldu. Dünya devletlerinin toplandığı bir yerde tüm bu büyük organizasyonu üstlenen sistemin başındaki isim bir Denizlili. Denizli için bundan daha büyük bir kazanım olabilir mi? Bu Denizli’nin siyasette başrol olması için atılan bir adım” dedi.
Belediyelerin gerçekleştirdiği sunumlarda, ne kadar uzak olunursa olunsun, kültürel açıdan herkesin kendine ait bir şeyler gördüğünü söyleyen Zeybekci sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kongrenin ardından tüm üye kentlerin çevre düzeni planlarında komşu şehirleri nasıl dikkate alıyorsa artık kültürel izlerin olduğu ülkeleri coğrafyayı ve inançları da planlamalarında dikkate almaları gerekir. Türk Dünyası Belediyeler Birliği var olan dostluğun canlanması için fiilen icraat yapan bir kurum haline geldi. Bu dostluğun pekişmesi ve artırılması için kardeşlik ilişkileri şart. 24 üye ülkedeki şehirler kasaba belediyelerine kadar Türkiye’deki belediyelerle kardeşlik içinde olmalıdır.”
Zirvenin 2. gününde ise teknik inceleme sunumları ve inceleme gezileri yapıldı. Yaklaşık 25 kişiden oluşan Denizli Belediyesi’ni temsil eden heyette Başkan Zeybekci’nin yanı sıra, Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar ve Denizli Belediyesi Fen İşleri, Park Bahçeler, İmar İşleri ve Sosyal ve Kültür İşleri Müdürleri ile bu müdürlüklerde görevli teknik personel katıldı. İlk gün mekansal planlama süreci, kentsel koruma, kentsel dönüşüm uygulamaları, kentsel tasarım uygulamaları konu başlıkların yer aldığı oturumları takip eden heyet kongrenin ikinci gününde ise teknik inceleme ve sunumlara katıldı.
İlk gezi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 24 şirketinden biri olan KİPTAŞ’da yapıldı. KİPTAŞ Genel Merkezindeki sunumda, KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, Zeytinburnu, Fatih bölgesindeki kentsel dönüşüm projeleri hakkında bilgiler verdi. TOKİ’nin de İstanbul’da yürüttüğü projeleri TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel aktardı.
Kentsel dönüşüm projelerini incelediler
Sunumun ardından Zeytinburnu’nda yapılan sosyal tesislerde inceleme yapıldı. Konutların yanı sıra sosyal yapıların incelendiği gezide, yüzme havuzları spor kompleksleri oyun gurupları hakkında bilgiler verildi.
2. teknik gezi ise Sulukule kentsel yenileme projesi inşaatına gerçekleştirildi. Tarihi surların kenarındaki Roman vatandaşların yaşadığı Sulukule’de ki binalar yıkılıp yerine daha modern ve depreme dayanıklı konutlar inşa ediliyor. Bir zamanlar İstanbul’un eğlence merkezi olan Sulukule projesi ülke gündeminde çok tartışılmıştı. Burada 24 ülke ve 960 katılımcıya proje hakkında bilgiler verildi.
Teknik gezisinin üçüncü bölümünde ise Süleymaniye Camii restorasyon projesi ile çevresinin kentsel dönüşüm çalışmaları oldu. Bu geziye Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’de katıldı. Önce Süleymaniye Camii’nde inceleme yapan heyete daha sonra çalışmalar hakkında Vakıflar Genel Müdürü Adnan Erdem bir brifing verdi.
Süleymaniye Camii’nin ardından heyet Haliç kenarındaki İstanbul Belediyesi Miniatürk Türkiye Parkı’na geçti. Burada Türkiye’nin simgesi olan tarihi ve doğal yapılar ise modern tesislerini orijinal halleri ile birebir ölçülerde küçültülmüş örnekleri sergileniyor. Burada yer alan eserler arasında Pamukkale’de bulunuyor.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce