DOLAR 34,5522 0.2%
EURO 36,0329 -0.58%
ALTIN 2.989,600,94
BITCOIN 33935680.83682%
İzmir
21°

PARÇALI AZ BULUTLU

17:48

AKŞAMA KALAN SÜRE

ZEYTİN DALININ MUCİZESİ
233 okunma

ZEYTİN DALININ MUCİZESİ

ABONE OL
25/09/2022 01:09
ZEYTİN DALININ MUCİZESİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İnsanlar geçer, zeytin ağaçları kalır.

Hep kaldı…

 

 

Akdeniz medeniyetlerinde kültürel bir kimlik halini alan zeytin, en büyük özelliğini yetiştiği ağaca borçlu. Yetiştirilmesi çok zor olmayan zeytin ağacı, kuru hava ve fakir topraklarda varlık gösterebilir. Geç yaşlanan ve ölen bir ağaç olan zeytin ağacı, hem kendisi hem de meyvesiyle büyüleyici bir niteliğe sahip. Yağı ise başlı başına bir yaşam kaynağı…

Eski Yunan’dan bugüne: Bolluk, uzun ömür, barış ve bilgeliğin sembolüdür.

Tarihi, günümüzden 8000 yıl öncesine dayanan zeytin birçok efsanenin de kaynağı olmuştur. Nuh Peygamber’den, Antik Yunan’a, Mısırlılardan, Romalılara kadar tarihin her aşamasında zeytin ağacından ve zeytinyağının yararlarından söz edilmektedir.

Ege Denizi’nin Santorini Adası’nda yapılan arkeolojik kazılarda çıkan zeytin çekirdeği ve zeytin yaprağı fosillerinin M.Ö. 3700 yılına ait olduğu bilim adamları tarafından tespit edildi. Fakat ilk zeytin ağacının nerede ve kimler tarafından ehlileştirildiği bilinmemektedir. Zira günümüzdeki zeytin ağaçları yabani ağaçların aşılanarak ehlileştirilmiş, bol ürün veren şeklidir.

Zeytin yetiştiriciliği, ilk kez M.Ö. 4000 yıllarında Anadolu’da başlamış, buradan Akdeniz’in diğer ülkelerine yayılmıştır.

Zeytinyağının üretimi, saklandığı küpler, zeytinlikte dans eden insanları gösteren duvar resimleri vs.

Antik Yunan da mitolojik olarak bilim tanrıçası Athena aynı zamanda zeytin ağacının koruyucu tanrıçası idi.

Yunan mitolojisine göre zeytin ağacı, bilgelik tanrıçası Athena ile deniz tanrısı Poseidon arasındaki bir yarışma sonucu oluşur. Hikâyeye göre Poseidon ve Athena, Kekrops’un kurduğu kente kendi adlarının verilmesini ister. Zeus ise hangi tanrı ya da tanrıça insanlığa daha elverişli ve daha faydalı bir iş yaparsa kurulan kente onun adının verileceğini söyler. Poseidon üç dişli yabasıyla bir kayaya vurur vurmaz su fışkırır ve azgın bir at çıkar.  Athena ise mızrağıyla kayaya vurur ve dalları meyvelerle dolu bir zeytin ağacı oluşur.

İnsanlara göre barış savaştan daha hayırlı olduğu için yarışmayı Athena kazanır ve böylece bugün Yunanistan’ın başkenti olan Atina kentine Athena’nın ismi verilir. Mitolojiye göre bilgelik tanrıçası Athena, zeytin ağacını barışı ve medeniyeti simgelediği için insanlara armağan eder. Antik Yunan’da Athena aynı zamanda zeytin ağacının koruyucu tanrıçasıdır.

“Bereket ve barışı temsil eden tanrıça Athena’nın armağanıdır.”

Mitoloji ve botanikte adı “Ölümsüz Ağaç“tır. İlyada Destanı’nda şair Homeros, zeytinin ölümsüzlüğünü şöyle anlatır: “Ben herkese aitim ve kimseye ait değilim, sen gelmeden önce de buradaydım, sen gittikten sonra da burada olacağım” (Anonim 2020c).

Eski Yunanlılar ve Romalıların ölülerinin anısına zeytin ağacı yetiştirdiği söylenir ve ayrıca Romalılarda zeytinyağı ölüm ve dini törenlerde kullanılır, ölen kişinin yüzüne zeytinyağı serpilerek kutsanır. Tapınak bahçelerine zeytin ağacı dikilir ve bu bahçeler kutsal kabul edilir.

Ayrıca Yunancada alfabenin son harfi olan Z-Zetanın, ölümsüzlüğü simgelemesi ve zeytin anlamına gelmesi de dikkate değerdir.

“Ağaçların kralı”

Hakimler Kitabı’nda de yer alan hikâyeye göre “Bir gün ağaçlar kendilerine bir kral mesh etmek isterler; zeytin ağacına gidip, ‘Gel kralımız ol’ derler. Zeytin ağacı, ‘İlahları ve insanları onurlandırmak için kullanılan yağımı bırakıp ağaçlar üzerinde sallanmaya mı gideyim?’ diye yanıtlar”.

Zeytinin kullanım alanının geniş olması nedeniyle peygamberlerden krallara, Yunan tanrılarından firavunlara kadar zeytinle ilgili pek çok hikâye anlatılır.

“Olea prima omnium arborum est.” – “Zeytin bütün ağaçların ilkidir.”

Tevrat’ın Tekvin 6. bölümünde yer alan hikâyeye göre insanların günden güne artan kötülükleri ve zorbalıkları nedeniyle Allah yeryüzünü, yarattığı insanlar ve hayvanlarla birlikte yok etmeye karar verir. Hz. Nuh’tan bir gemi yapmasını ve yeryüzünde soyları tükenmesin diye, yanına temiz sayılan hayvanlardan erkek ve dişi olmak üzere yedişer çift, kirli sayılan hayvanlardan birer çift, kuşlardan yedişer çift almasını söyler. Ardından büyük tufan başlar, Hz. Nuh ve gemisindeki canlılar hariç, yeryüzü üzerinde yaşayan her şey yok olur. Hz. Nuh suların çekilip çekilmediğini öğrenmek için bir güvercin gönderir. Geriye ağzında bir zeytin dalı ile dönen güvercin Allah ile insanlar arasında sağlanan barışın müjdesini verdiği için tarih boyunca zeytin dalı ve güvercin “barış sembolleri” olarak kabul edilir.

Zeytin Ağacı Faydaları Nelerdir?

Çok miktarda demir içerir. Bu nedenle kansızlığa iyi gelir; kolesterolü düşürmeye yardımcı olur ve kan damarı tıkanıklığını ve kalp hastalıklarını önler; çok güçlü bir antioksidandır; vücuttaki sağlıklı hücre sayısını artırın ve kanser hücrelerinin sayısını azaltın; meme ve prostat kanseri riskini en aza indirin; stres oranını azaltarak sinir hücrelerini korur.

Zeytin Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Kanser gibi rahatsızlıkların önleyici tedavilerinde kullanılır; kilo vermeye yardımcı olduğu ve kilo alımını yavaşlattığı tespit edilmiştir; kötü kolesterol seviyesini düşürür; kan şekerini düşürmesi hasebiyle insülin duyarlılığını azaltır; antioksidan, antibakteriyel, antimikrobiyal, antienflamatuar ve bağışıklık uyarıcı özellikleri de vardır. Zeytin yaprağının antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliği bu yaprağı ağız sağlığını sağlamak için vazgeçilmez yapmaktadır. Ağızda bakteri veya enfeksiyonel rahatsızlıklar sebebiyle oluşan ağız kokusunu sorunu kökten kaldırarak halledebilirsiniz. Böylece hem diş sağlığınızı korur hem de oluşabilecek ağız kokusunun önüne geçecektir.

Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

Zeytinyağı içerdiği bitkisel yağ sebebiyle kuru ciltlerde yüzde, saç derisinde, kuruyan ve sertleşen dizlerde, dirsekler, topuklarda besleyici ve onarıcı olarak kullanılır. bu sebeple cilt kuruluğundan şikayetçi olanların akşam yatmadan önce cildine zeytinyağı sürmeleri önerilir; besleyici ve onarıcı etkisi ciltteki yara, yanık izlerinde ve lekelerde etkilidir; tümör oluşumunu önler, cilt ve deri kanseri hücrelerini yok eder; hamilelik, hızlı kilo alıp verme gibi sebeplerle ciltte oluşan çatlakların üzerine haftada 3-4 kez düzenli olarak zeytinyağı sürerek çatlaklardan kurtulmak mümkün olur; Çok yağlı olamayan kuru ya da normal ciltlerde makyaj temizliğinde zeytinyağı kullanılabilir; cilt için güçlü bir antioksidandır. Bu bakımdan serbest radikallerin neden olduğu kırışıklık, tahriş, deformasyon ve yaşlanma etkileri zeytinyağı ile onarılır.

 

“Ben herkese aitim ve kimseye ait değilim, sen gelmeden önce de buradaydım, sen gittikten sonra da burada olacağım”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP