AA
ANKARA (AA) – Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından stratejik ürünlerde arz güvenliğinin sağlanması için uygulamaya alınan ziraî üretim planlamasıyla kaynak kullanımında optimizasyon, verimlilik ve ziraî hasılada artış sağlanması amaçlanırken hasat periyodunda üreticilerin pazarlama sorunu yaşamalarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
AA muhabirinin Bakanlıktan edindiği bilgiye nazaran, ziraî üretim planlamasında, üretilecek eser yahut eser kümelerinin arz ve talep ölçülerine nazaran belirlenmesi amaçlanıyor. Ayrıyeten stratejik eserlerde arz güvenliğinin korunması, ülke gereksinimine nazaran minimum ve azami üretim ölçülerinin tespit edilerek arz fazlası yahut eksikliğinin oluşmasının önüne geçilmesi planlanıyor.
Üretimin planlanmasıyla su kısıtı, sosyoekonomik şartlar, pazarlama imkanları, ziraî altyapı, depolama ve işletme kapasitesi, alet ve ekipman varlığı, alan büyüklüğü, hayvan varlığı, çiftçi tecrübeleri, su eserleri avcılığı üzere konular dikkate alınarak en uygun yerde üretim yapılması amaçlanıyor.
Stratejik eserlerin, en uygun yerde üretilmesi ve yetiştirilmesiyle, kaynak kullanımında optimizasyon, verimlilik ve ziraî hasılada artış sağlanması hedefleniyor. Hasat periyodunda üreticilerin pazarlama sorunu yaşamalarının önüne geçilmesi, refah seviyelerinin yükselmesine katkı sağlanması ve iklim değişikliği dikkate alınarak doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımının temin edilmesiyle suyu merkeze alan bir üretim planlaması öngörülüyor. Böylece üreticiler güçlenirken, tüketicinin de artan refahtan hisse almasının mümkün olması isteniyor.
Üretim planlaması çerçevesi bitkisel ve hayvansal üretim ile su eserlerini kapsayacak biçimde düzenlendi. Bu kapsamda 2024-2027 yıllarına yönelik su eserleri ve hayvansal üretim planları uygulamaya alındı. Hayvansal üretimin planlanması için besi, süt ve kanatlı üretimi için alternatif gelişim bölgeleri belirlendi.
Su eserleri üretiminde ise avcılık için hamsi, mavi yüzgeçli orkinos, beyaz kum midyesi, deniz patlıcanı, yılan balığı, inci kefali, tıbbi sülük avcılığı, yetiştiricilik için levrek, çipura, Türk somonu, Akdeniz midyesi planlama kapsamına dahil edildi.
Bitkisel üretimin planlanması için de çalışmalar tamamlandı ve 1 Eylül 2024’te planlı üretime başlanacak. Bu kapsamda buğday, arpa, mısır (dane), nohut, kuru fasulye, mercimek, ayçiçeği (yağlık), pamuk, soya, aspir, kanola, patates, kuru soğan ve yem bitkileri üretim planlaması kapsamına alındı. Bu eserlerin en uygun havzalarda yetiştirilmesi için müsaade verilecek.
Uyum çalışmaları
Tarımsal üretim planlamasının uygulanmasını kolaylaştırmak ve teşvik etmek için Bakanlık, başka uygulamaları da üretim planlaması ile ahenkleştirme çalışmaları yürütüyor. Bu kapsamda, kayıtlılık, ziraî takviyeler, ziraî krediler, hibe programları, işlenmeyen tarım topraklarının üretime kazandırılması, tarım yerlerinin izinlendirilmesi, kontratlı üretim ve ziraî örgütlerin derecelendirilmesi çalışmaları yapılıyor.
Muhabir: Mustafa Çalkaya
HABERLER
3 gün önceHABERLER
3 gün önceKÖŞE YAZARLARI
6 gün önceKÖŞE YAZARLARI
11 gün önceKÖŞE YAZARLARI
17 gün önce