DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 34387261.72373%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

06:24

SABAHA KALAN SÜRE

135 okunma

İzmir’de Amatör Sporcular Derneği vardı

ABONE OL
09/10/2011 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Amatör Sporcular Derneği 1980 öncesi başta Ankara olmak üzere bazı illerimizde örgütlenmiş ve Türk sporu içerisinde amatör spor dallarının daha iyi ortamlara kavuşması için uğraş veren bir sivil toplum örgütüydü. Amatör Sporcular Derneği o yıllarda Türk sporunda aynı zamanda sporun kültürel yönünü öne çıkarıp, amatör sporcuların alın terlerindeki gerçeklerini de ortaya koyuyordu. Ben de o zamanları Muğla Teknik Lisesi’nde öğrenciydim, aktif olarak atletizm ile ilgileniyor ve Muğla’da yerel gazetelerde sporla ilgili yazılar yazmaya başlamıştım. 1978 yılında bir gün okullar arası atletizm müsabakalarına katılmak için İzmir-Halkapınar’da Atletizm sahasına gittim. Atletizm sahasının türbinlerinin altında bulunan bir odada ‘Amatör Sporcular Derneği İzmir Şubesi’ yazan bir levha gördüm. Buraya girdim ve orada bulunan arkadaşlarla tanıştım. Kendileri atletizm ile ilgileniyorlar ve Amatör Sporcular Derneğinin üyeleriymiş. Bana da Amatör Sporcular Deneği ile bilgi verdiler. Daha sonra ben de İzmir Amatör Sporcular Derneğine üye oldum. Dernekte ‘Kitle İçin Kitle Sporu’ adlı dergiler vardı. Ayrıca spor konusunda başka bilgiler içeren bazı yayınlarda vardı. Bu dergilerden ve diğer spor yayınlarından birer adet aldım. Bunları inceledim ve gerçekten Türkiye’de Amatör spor dallarıyla ilgili bilgiler ve yazarların yazıları vardı. İlk defa orada Amatör spor üzerinde bilimsel düşünceleri öğrendim ve sporun sadece spor yapmak ile olmayacağını ve sporun kültürünü de öğrenmek gerektiğine inandım. Bu spor yayınları daha sonra adresime İzmir Amatör Sporcular Derneği tarafından posta ile gönderilmeye başlandı. Amatör Sporcular Derneği’nin spor ile ilgili yayınlarını bu gün hala evde saklarım. İzmir Amatör Sporcular Derneği sporu kitlelere götürmek ve daha fazla kişiye spor yaptırmak ve sporun önemini halka yaymak için o yıllarda Kitle İçin Kitle Sporu uygulamaları yapardın.

Türkiye’de resmi nitelik taşıyan bir organizasyon olan

 

İLKİ 1978’DE YAPILDI

 

Sağlıklı Yaşam İçin Halk Koşusu’nu ilk defa 12 Mart 1978 tarihinde İzmir fuarında gerçekleştirilmişti. Ben de Muğla’dan bu koşulara katılmak için İzmir’e geldim ve o ortamları gördüğüm zaman, acaba Muğla’da da böyle bir koşu yaparmıyız diye düşünürdüm. Gerçekten 3 bin kişi bir anda yarışma amacı dışında koşarak spor yapmamın zevkini yaşamıştı. Türkiye’de böyle resmi nitelik taşıyan bir faaliyet ilk defa oluyor ve bunu TRT televizyonu da haberlerinde yer veriyordu. Koşu başlamadan öncesi çok iyi hatırlıyorum, zamanın İzmir Belediye Başkanı aynı zamanda Boksör olan rahmetli İhsan Alyanak kürsüye çıktı ve bir boks gösterisi de yaparak Kitle İçin Kitle Sporu uygulaması olan halk koşusunu başlatmıştı. Bu etkinlikler bazen İzmir’in çevre köy ve kasabalarında gerçekleştirildi. 1980 yılı 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde, İzmir Urla ilçesine bağlı Bademler köyünde Halk koşusu yapmıştı. Bademler köyü de o yıllardan bu yana sosyal etkinlikleri bağrında taşıyan ve Türkiye’de araştırmalarıma göre 1933 yılından bu yana Tiyatro salonu bulunduran, ismi eski Gümrük ve Tekel Bakanlarından rahmetli Mahmut Türkmenoğlu ile bütünleşmiş bir köyümüzdü. Türk sinemasında 1966 yılında çevrilen ilk Avrupa ödülü alan Susuz Yaz filmi burada çekilmiştir.
Bunlardan ayrı İzmir Amatör Sporcular Derneği, amatör spor ile ilgili paneller ve konferanslar düzenler ve kitlelere sporun kültürel yönün de anlatırdı. Ama 1980 sonrası Amatör Sporcular Dernekleri de yok oldular. Bir ara İzmir Amatör Sporcular Derneği Başkanlarından eski atlet arkadaşımız ve ağabeyimiz Safter Karabağlı ile İzmir’de görüştüm. Ben kendisinden Amatör Sporcular Derneği’nin yayın organı olan ‘Kitle İçin Kitle Sporu’ adlı dergiyi sordum. Safter Karabağlı bana ‘Erol geçen hafta Ankara’daydım, Tanju diye bir arkadaşımız amatör spor ile ilgili bir yazı dizisi hazırlıyormuş. Dergileri ona göndereceğim’ demişti. Gerçekten o spor dergileri çok önemli bilgiler veriyordu. Günümüzde amatör spor ortamlarında artık bu gibi etkinlikler olmuyor ve varsa yoksa sadece profesyonel futbol kitlelere spor olarak gösterilmeye çalışılıyor. Bu gün Amatör Sporcular Dernekleri olsaydı spor ortamlarında yine etkin faaliyetlerinin olacağına inanıyorduk ve o yılların Kitle İçin Kitle Sporu Uygulama programı olan Halk Koşuları da her ilde gerçekleşecekti.

 

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP