Balkanlar, kuruluş yıllarından beri Osmanlı Devleti’nin en çok önemsediği yerlerden biri olmuştur. Balkanlar’daki bölgeler fethedildikçe iskan politikasıyla oraya Türk ve Müslüman nüfusu gönderilmiş nüfus yapısının Türk ve Müslüman olması sağlanmıştır. Balkanlar’da Türkler, Rumlar, Bulgarlar, Romanlar, Arnavutlar, Makedonlar, Sırplar yıllar boyu kendi aralarında yaşamıştır. Balkan Savaşları ile bu ülkeler savaşa girişmiştir. İşte 1. ve 2. Balkan Savaşı nedenleri ve sonuçları!
Balkan Savaşları nasıl başladı?
OsmanIı Devleti’nin Trablusgarp Savaşı’ndan yorgun dönmesini fırsat bilen Yunanistan, Sırbistan, Karadağ ve Bulgaristan Osmanlı topraklarını paylaştı. 1912 yılında Karadağ; resmen Osmanlı topraklarına saldırdı.
Balkan Savaşı’nın nedenleri
Balkan Savaşı gelişimi
Bulgaristan; bağımsızlığını kazandıktan sonra etkin bir rol oynamaya hazırdı; Balkan Savaşlarının fikri de Bulgaristan’dan çıkmıştı. Balkan ulusları; Osmanlı Devleti’ne Makedonya’da ıslahat yapılması için kurmaca bir baskıda bulundular bu gerçekleşmeyince Karadağ; 1912’de Osmanlı Devleti’ne saldırdı.
Osmanlı Devleti; savaş yorgunluğu ve olumsuz şartlar nedeniyle tarihe 1. Balkan Savaşı olarak geçecek savaşı kaybetti. Bulgarlar, Çatalca’ya kadar geldi ve İstanbul’u tehdite başladılar. Sırplar, Karadağlılar ve Yunanlar; Makedonya’yı tamamen işgal ettiler. Arnavutluk bağımsızlığını ilan etti. Yunanlılar; Gökçeada ve Bozcaada dışındaki adaları işgal etti.
Balkan Savaşı sonuçları
II. Balkan Savaşının Nedenleri
Bulgaristan’ın daha fazla toprak almasını kabul etmeyen Yunanistan, Karadağ, Sırbistan ve 1. Balkan Savaşı’na katılmayan Romanya birleşerek, Bulgaristan’a karşı savaş açtılar.
Bulgaristan’ın çok güçlenmesi. Osmanlı Devleti’nden alınan Balkan topraklarının paylaşılamaması. Balkanlar’daki tüm devletler Bulgaristan’a saldırmıştır. Daha sonra cephe değişmiş, Bulgaristan ile Romanya, Yunanistan ile Sırbistan arasında savaş olmuştur.
Osmanlı Devleti Edirne ve Kırklareli’yi geri almıştır. Bulgaristan mağlup olmuştur.
Balkan devletleri, aralarında Bükreş Antlaşması’nı imzalayarak savaşa son vermiştir (10 Ağustos 1913).
Antlaşmaya göre Bulgaristan Yunanistan, Sırbistan ve Romanya’ya toprak vermiştir.
II. Balkan Savaşı 2. Balkan Savaşı, Osmanlı Devleti ve Balkan devletleri arasında Balkan toprakları paylaşımı konusunda çıkan anlaşmazlık sebebiyle patlayan, Balkan Savaşları olarak bilinen savaşların ikincisidir.
Savaşa Osmanlı Devleti, Sırbistan, Arnavutluk, Karadağ, Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya katılmıştır.
Romanya; 1. Balkan Savaşı’na katılmamasına rağmen 2. Balkan Savaşı’na katılan tek devlettir.
kaynak: sabah.com.tr
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce