DOLAR 34,5593 0.22%
EURO 36,0360 -0.56%
ALTIN 3.001,051,33
BITCOIN 34204491.19006%
İzmir
21°

PARÇALI AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

2. Balkanlarda İrfan Ocakları Kültür Buluşmaları
413 okunma

2. Balkanlarda İrfan Ocakları Kültür Buluşmaları

ABONE OL
02/09/2020 12:45
2. Balkanlarda İrfan Ocakları Kültür Buluşmaları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Balkanlar’da İrfani geleneğimizin ve kültürel mirasımızın korunmasına katkı sunmaya devam ediyor.

TİKA, Balkanlar’daki kültür diplomasimizin en önemli unsurları olan somut ve soyut kültür varlıklarımızın ihyası yönündeki çalışmalarını bütüncül ve kuşatıcı bir yaklaşımla sürdürüyor.  Balkanlarda somut kültür mirasımızın, tarihi yapılarımızın restorasyonuna kadar irfani geleneğimizin ve medeniyet aidiyetimizin izlerinin ihyasına dair kültürel etkinlikler de TİKA tarafından destekleniyor. 2014 yılı Haziran ayında Bosna-Hersek, Kosova ve Makedonya’da ilki düzenlenen Balkanlarda İrfan Ocakları bir kültür gündemi olarak takip edilerek 2015 yılı Mayıs ayında Antalya’da icra edilen Uluslararası Melamilik Sempozyumu geniş bir uluslararası katılımla Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve TİKA’nın tertibiyle oldukça verimli bir kültür buluşmasına sahne oldu.

Aynı kültür gündeminin bir devamı olarak bu yıl da “2. Balkanlarda İrfan Ocakları Kültür Buluşmaları” başlığı altında 10-13 Mayıs 2016 tarihlerinde Bosna Hersek, Kosova ve Makedonya’da bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. TİKA’nın organizasyonunda ve Yunus Emre Merkezlerinin ev sahipliğinde Priştine, Prizren ve Üsküp’te; kıymetli araştırmacı yazar ve akademisyenler ile birlikte geçmişten günümüze Balkanlarda İrfani geleneğimiz ve Mana dilimizi merkeze alan paneller organize edildi. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Mustafa Tatcı konuşmasında; Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Sarı Saltuk, Niyazi Mısri ve Osman Kemali Efendi gibi büyük arif ve düşünürlerin birleştirici, tevhid esaslı öğretilerinin anlaşılmasının ve insanı merkeze alan barış ve istikrar üreten bir kültür ve sosyal politik ortamın tesisine ilham kaynağı olmasının ve bu çerçevede irfani geleneğimize ait temel kaynakların Balkan dillerine tercümesinin önemine değindi. Paneller Balkanlar’da eğitim faaliyetlerini sürdürmüş bir mütefekkir arif olan Muhammed Nurul Arabi Mirası üzerine Mahmut Dipşar ve Dr. Mustafa Tekçe’nin konuşmaları, Aşkın Sesi, tasavvuf musikisi ve kültürü üzerine Dr. Timuçin Çevikoğlu’nun, İrfani Geleneğimiz, Estetik ve Güzellik Anlayışımız temalı yazar Leyla İpekçi’nin ve Tasavvufi kıyafetler ve derviş çehizi temalı Oğuzhan Kantar’ın konuşmalarıyla zengin bir içerikle gerçekleştirildi. Panellere çeşitli yerel kuruluşların önde gelen isimleri ile birlikte özellikle gençler yoğun ilgi gösterdi. Gerçekleştirilen panellerin ardından Santur sanatçısı Sedat Anar’ın ilahi ve nefeslerden oluşan musiki dinletisi düzenlendi. Program kapsamında Kosova ve Makedonya’da bulunan İrfan Ocakları ziyaret edildi ve Balkanlarda İrfani geleneğimizi güçlendirecek müşterek kültürel çalışmalara temel oluşturacak görüşmeler gerçekleştirildi.

Etkinliklerin Bosna Hersek ayağında TİKA, TRT, Konya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Kültür ve İletişim Derneği ile Hacı Mujaga Derneği tarafından organize edilen Bosna’da Mevlevilik Uluslararası sempozyumuna Türkiye’den, Makedonya’dan ve Bosna Hersek’ten akademisyen ve vatandaşlar katıldı. Sempozyumda Ömer Tuğrul İnançer, Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ögke, Prof. Dr. Çazim Hadzimejliç, Prof. Dr. Dzemal Latiç, Necad Latiç, Prof. Dr. Metin İzzeti, Prof. Dr. Safi Arpaguş, Doç Dr. Semih Ceyhan, Yrd. Doç. Dr. Yasin Pişgin, Sead Halilagiç, Velija Kukuruzoviç dinleyicilere hitapta bulundular. “Bosna’da ve Balkanlar’da Mevlevilik”, “Hz. Mevlana ve Mevlevilik” ve “Hacı Hafız Halid Hacımulic Efendi” konulu üç ayrı oturumun düzenlendiği sempozyum kapsamında ayrıca da Türk Tasavvuf Müziğini ve Folklorunu Araştırma ve Yaşatma Vakfı tarafından konser düzenlendi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP