DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 34073720.18078%
İzmir

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

22 yıl geçti acılar dinmedi
132 okunma

22 yıl geçti acılar dinmedi

ABONE OL
02/09/2020 12:56
22 yıl geçti acılar dinmedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sırp birliklerinin 6 Nisan 1992 tarihinde, Saraybosna’yı kuşatmasıyla başlayan, 100 binin üzerinde insanın akıl almaz biçimlerde öldürülmesi ve binlercesinin evlerini terk etmek zorunda kalmasıyla sonuçlanan Bosna savaşının acı izleri hala canlılığını koruyor. Saraybosna’nın kuşatılması ile resmen başlayan ve ülkenin dört bir yanına yayılan savaşta da Kızılhaç Örgütü’nün verilerine göre, 3,5 yılda, 312 bin sivil hayatını kaybetti ve 2 milyona yakın insan evlerini terk etmek zorunda kaldı.

SARAYBOSNA/BALKAN GÜNLÜĞÜ

 

Bosna Hersek’in, 1 Mart 1992’deki referandumunla bağımsız bir devlet olmasının hemen ardından, 6 Nisan 1992’de Saraybosna’nın Sırp birlikler tarafından kuşatılması, 3,5 yıl süren ve geride büyük acılar ve unutulmayacak kötü hatıralar bırakan kanlı bir savaşı resmen başlattı. Saraybosna’nın kuşatılması ile resmen başlayan ve ülkenin dört bir yanına yayılan savaşta da Kızılhaç Örgütü’nün verilerine göre, 3,5 yılda, 312 bin sivil hayatını kaybetti ve 2 milyona yakın insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Kanlı savaş, 21 Kasım 1995 tarihinde, ABD’nin Ohio eyaletindeki Dayton Hava Üssü’nde, Boşnak, Sırp ve Hırvat tarafların anlaşması ile sona erdi. Dayton Barış Antlaşması, ABD’li diplomat Richard Hallbrooke’un girişimleriyle Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç, eski Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç ve eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franyo Tucman tarafından paraf edildi.

 

SAVAŞIN ACILARI TAZELİĞİNİ KORUYOR

 

Öte yandan, Saraybosna’nın kuşatılmasıyla başlayan ve yakın tarihin en trajik olaylarının yaşanmasına neden olan Bosna savaşının üzerinden 22 geçmesine rağmen acılar hala tazeliğini koruyor. Ülkede, hala yeni toplu mezarlar bulunuyor ve bu mezarlardan bir arada katledilen insanların cesetleri çıkarılıyor.

Son olarak, Priyedor kenti yakınlarındaki Tomaşitsa’da, geçen eylül ayında bulunan yeni toplu mezarda, yıllardır eşi ve 6 oğlunu arayan Hava Tatareviç’in, Sırplar tarafından öldürülen oğullarından ikisinin cesetleri ortaya çıkarıldı. Ayrıca, toplu mezardan bir arada katledilen 5 oğul ve Abdullah Hegiç adlı bir babanın trajedisi ortaya çıktı. Bununla birlikte, kirli ve acımasız soykırımın yaşandığı Bosna savaşında tecavüz edilen savaş mağduru kadınlar ise “savaşın kötü anılarını her gün belleklerinde yaşıyor.” Hollanda’nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (ICTY) dönemin Sırp lideri Radovan Karaciç ve Sırp general Ratko Mladiç’in yargılanmasına devam edilse de savaş mağduru siviller, savaşta birçok tecavüz, katliam, işkence suçuna karışmış yüzlerce kişinin bugün hala serbestçe dolaşmasından endişe duyuyor.

 

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP