AK Parti Hükümeti Programında yurtdışında yaşayan Türklere yönelik çalışmalara geniş yer ayrıldı. Yeni müjdeler geldi.
Avrupalı Türklere 7 Haziran seçimleri öncesi Dortmund’da 10 müjde veren Başbakan Ahmet Davutoğlu, okuduğu 64. Hükümet Programı’nda da yeni müjdeler sıraladı. Programda, borçlanarak emekli olanların yarı zamanlı çalışabilmesi, askerlik bedelinin bin euroya düşürülmesi, yeni başkonsolosluklar açılması, STK’ların güçlendirilmesi yer alıyor.
TÜRKÇEYE DESTEK
YURTDIŞINDA Yaşayan Vatandaşlarımız ve Akraba Topluluklar başlığı altında yer alan yurtdışı Türklerine dönük çalışmalar arasında, Türkçe ve kültürü korunması çalışması, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı ile mücadele, farklı kurumlar tarafından yürütülen hizmetlerin koordinasyonunun sağlanması gibi maddeler de bulunuyor.
YURTDIŞI ÖNCELİKTE
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı hükümet programına yurtdışında yaşayan Türkler için yapılacak çalışmalar çok kapsamlı olarak yansıtıldı. Yurtdışındaki Türklerin yaşam standartlarını yükseltmeyi, karşılaştıkları sorunlara çözüm bulmayı öngören programda çok sayıda yeni müjde de yer aldı.
EMEKLİYE YENİ HAK
Bu müjdelerden biri “Türkiye’den borçlanarak emekli olan yurtdışındaki emeklilerin bulundukları ülkelerde yarı zamanlı çalışabilmeleri için ikili anlaşmalarımız çerçevesinde gerekli çalışmaları yapacağız” cümlesi oldu. 2012’de yayınlanan genelge ile emekli aylığı alanların 1 euroluk işte bile çalışmalarına izin verilmiyordu. Başbakan’ın Mayıs ayında Dortmund’da müjdelediği dövizli askerlik bedelinin 6 bin eurodan bin euroya düşürülmesinin sağlanacağı programın müjdelerinden biri olarak görüldü.
STK’LARA DESTEK GELİYOR
Farklı kurumlar tarafından yürütülen hizmetlerin koordinasyonunun sağlanması temel önceliklerden biri olarak aktarılırken, sivil toplum kuruluşlarının daha etkin hale getirilmesini, topluma aktif katılım kapasitelerinin geliştirilmesi ve vatandaşlık haklarının kullanımının güçlendirilmesinin destekleneceği aktarıldı.
YENİ KONSOLOSLUKLAR AÇILACAK
Yurtdışında yaşayanların boşanmada tanıma ve tenfiz davalarının mağdur etmeyecek bir sürede sonuçlanması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılacağı programda aktarılırken, ihtiyaç̧ duyulan bölgelerde yeni başkonsoloslukların açılması ve yetersiz kalan başkonsolosluk binalarının yenilenmesi, genişletilmesi için gerekli adımların atılacağı kaydedildi.
EĞİTİMDE ATILACAK ADIMLAR
Yurtdışı öğretmen sayısının artırılacağı, anadil eğitiminin yaygın olarak verilmesi ve kültürel kimliklerin korunması için yurtdışındaki sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini destekleneceği, materyal desteği sağlanacağı proje destek bütçesi oluşturulacağı programa yansıdı. Türkiye’de yükseköğrenim görmek isteyen gençlere yönelik üniversite kontenjanlarının artırılması da eğitim çalışmaları arasında yer aldı.
IRKÇILIKLA MÜCADELE EDİLECEK
Programda, “Tüm insanlık için büyük tehdit oluşturan ayrımcılık, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı ile mücadelede ilgili ülkelerle birlikte hareket ederek, yurtdışındaki insanımızı da yakından ilgilendiren insani değerlerin korunması hususunda çalışmalarımızı artıracağız” cümlesi ile bu alanda yapılacak çalışmalar özetlendi. Yurtdışındaki yetişmiş insan gücünün Türkiye’ye dönüşünü hızlandıracak yeni politikalar geliştirileceği ve asimilasyon politikalarına karşı çalışma yapılacağı da programda yer aldı.
Kaynak:www.avrupaninsesi.eu
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
9 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce