Bulgaristan seçimleri, yine, yeni, yeniden…

25 Nisan 2024 - 07:43

Bulgaristan seçimleri, yine, yeni, yeniden…

Son Güncelleme :

17 Ekim 2021 - 22:02

776 okuma


(Last Updated On: 17/10/2021)

 

 

İsmet Topaloğlu

 

14 Ekim Bulgaristan cumhurbaşkanı ve parlamento seçimlerine partiler ile cumhurbaşkanı adayları resmi olarak propaganda yapmaya başladılar. Propaganda süresi seçimlere yirmi dört saat kala bitmiş olacak. YSK cumhurbaşkanı adayların seçim listelerinde sıralamayı açıkladı. Cumhurbaşkanı makama 24 aday yarışacak. Seçim listelerinde bir numara Yolo Denev son sırada ise Veselin Mareşki yarışacaklar. İkinci sefer cumhurbaşkanı adaylığını koyan Rumen Radev seçim listesinde 6 numara ile yarışacak. Radev’in rakibi görülen Sofya üniversitesi rektörü Prof. Atanas Gerdjikov ise listede 15 numara ile yar almakta listede 19 numarada yer alan anayasa mahkemesi başkanı Lozan Panov yer almakta. Bulgaristan seçimlerinde ilk defa DPS/HÖH parti tarihinde cumhurbaşkanı seçimlerinde kendi adayını çıkarmakta. Çıkardıkları aday parti lideri Mustafa Karadayı. DPS/HÖH hareket 2016 yılı cumhurbaşkanı seçimlerinde Plamen Oraşarski’yi desteklemişti. İkinci tur seçimlerinde 250 bin oy ile destek vererek general Rumen Radev’i cumhurbaşkanlığını kazandırmışlardı. General Rumen Rafet DPS/HÖH oylarıyla cumhurbaşkanı seçimlerini kazanmıştı.  DPS/HÖH adayı Mustafa Karadayı cumhurbaşkanı seçim bültende 17 numara ile yarışacak. Cumhurbaşkanı makamına üç aday arasında geçeceği tahmin ediliyor general Rumen Radev, Sofya üniversitesi dekanı Prof. Atanas Gercikov ile Anayasa mahkemesi başkanı Lozan Panov.

47 parlamento seçimlerine 22 parti ile 7 koalisyon katılacaklar. YSK seçim bületinlerinde partilerin sıra numaraları da belirlendi. Bületininde 17 numara ile DPS/HÖH yarışacak. Böyle bir halk var partisi 24 seçim bülteninde 24 numara ile yer alacak. “Değişime devam” diyen eski iki bakan Kiril Petkov ile Asen Vasilev ise 25 numara ile yarışacaklar. 30 numara ile “ Demokratik Bulgaristan” yarışacak. “Bulgaristan ayağa kalk. Biz geliyoruz” partisi 31 numara ile oy toplamaya çalışacaklar. GERB-SDS koalisyonu 32 numara ile yer alırken BSP 33 numara ile yarışacaklar. BSP ile GERB-SDS koalisyonu seçim bülteninde yan yana yer alması seçmenin kafası karışacağı en konuşulan konulardan birisi.

Eski DPS/HÖH milletvekili medya patronu Delan Peevski ofşor firmalara sahip olduğundan sınırsız gazetecilerin araştırması “Pandora” vergi kaçırılan belgelerine düşmesi vergi denetim kapsamına girmişti. Partiler devletin vergi denetimine takılmış yolsuzluklara bulaşmış iş adamlarını milletvekili dokunulmazlığına bürümek süretiyle milletvekili listelerine almak gayretine düşmüşler dır. 1984-9 yılları Komünist Bulgar devletin Türklerin silah zoruyla isimlerini değiştirme kampanyasına destek veren “Türk” kökenli Mukaddes Nalbant gibileri milletvekilleri listelerde yer almaları Türk ve Müslüman Pomakları sandıktan daha da uzaklaştırmakta.

Bulgaristan’da DPS/HÖH hareketi etnik Türk partisi olduğundan nefret edilmiyor. Yer altı dünyasına hizmet ettiklerinden dolayı nefret edildiklerini çekinmeden basında beyanlarda bulunan çok dürüst Bulgar gazeteciler ve iş dünyasından adamlar var. DPS/HÖH seçmeni bu gerçekleri görerek partiden uzaklaşmışlar uzaklaşmaya da devam etmekte. Her seçimlerde DPS/HÖH oy kaybına uğramakta. Son seçimlerde 48 bin oy bi önceki seçimlerden daha az oy almıştır. DPS/HÖH yönetimi 30 yıldan beri yeraltı dünyasının çıkarları için Türklerin ve Pomak Müslümanların oylarını kullanmaya devam ederse Türk halkının var olma mücadelesini görmezden gelmeye devam ederse ülkede yaşayan Türk ve Müslüman Pomakların oylarını her seçimde daha da kaybedip siyasi arenadan silinmeye mahkûm olacaktır.

GERB-SDS koalisyonu ile DPS/HÖH kendilerini yeni demokrasi değişim partilerin izolasyonunda kalmamak için anlaşmaya varmaları kaçınılmaz olarak değerlendirilmekte. Böylece statüko partiler ile kendilerini yeni demokrasi partiler olarak gören partiler seçim sonrası 47 parlamentoda ortak görüş bularak ülkeyi bir yıllık yakın siyasi krizden çıkarmayı başara bilmeleri için partilerden ülkenin huzuru refahı için halk partilerden fedakarlık beklemekte.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.