Nasıl Teselli Oluruz?

25 Nisan 2024 - 15:17

Nasıl Teselli Oluruz?

Son Güncelleme :

31 Mayıs 2022 - 9:57

135 okuma


(Last Updated On: 31/05/2022)

Hayat, çeşitli seçimler başarılması gereken görevler, yaşanması gereken duygular, uyum sağlamak, bazen yüksek sesle konuşmak, ikna etmek, kendimize inanmak ya da bazen işler gerçekten elimizde olmadığında kabul etmekle ilgili. Tüm bunlar yaşadığımızı hissettiren aynı zamanda zor olan yaşam durumları.

İnsan ilk var oluşundan bu yana mücadele eden bir varlık. Aynı zamanda oldukça da kırılganız. İstediğimiz şeyler olmadığında, başarısızlık yaşadığımızda, inandığımız şeyler ihtiyaçlarımızı karşılamadığında düşüncelere dalıyoruz. Her şey umutsuz gibi gözükebiliyor. Tekrardan bir şeyleri düzene koymak, toparlanmak zaman alıyor. Bazen teselliye ihtiyaç duyuyoruz.
Teselli, Arapça kökenli bir kelime olup gönlünü alma unutturma anlamlarına geliyor. Çok yoğun olumsuz duygular yaşadığımızda teselliye ihtiyacımız oluyor. Çevremizde bizi dinleyen birilerinin olması, ya da bizi olumsuz hissettiren duygular yaşadığımızda olayla ilgili konuşmak, bazen bunun yerine mutlu eden olaylara aktivitelere yönelmek, bazen sadece çikolata yemek bile teselli olabilir.
Teselli bize yardımı dokunan ama uzun süreli olarak hayatımızda kullanamadığımız bir kavram. Çünkü bazı acılar yaşanmaya değer. Bazı olumsuz yaşantılar sindirilebilir.

Olumlu duygular anda kalmamızı, hayatın tadını çıkarmayı sağlarken olumsuz duygular harekete geçmemizi önlem almamızı sağlar. Başarısızlıklar, kayıplar, istenmeyen yaşantılarla karşı karşıya kaldığımızda acı yaşanır. Yaşadığımız bu acı durumu ilk başta şok, inkar,öfke daha sonra üzüntü ve kabullenme olarak belirtilse de araştırmalar her insanda aynı evrelerin olamayabileceğini söylüyor. Yani herkes acıyı aynı evrelerde atlatmayabiliyor.

Teselliler hayatımızda yalnız olmadığımızı, bizim için bir şeyler yapılmaya çalışıldığını gösteren, bazen zihnimizdeki karanlığı aydınlatan bir faktör oluyor. Fakat bazı teselliler de gerçekten işe yaramayabiliyor. Örneğin yaşanan olumsuz durumu küçümsemek, teselliye ihtiyaç duyulan zamanda kişinin abarttığını düşünmek, iğnelemek, acıları hafife almak gibi. Bazen de etrafımızda teselliye ihtiyaç duyanlara karşı hiçbir şey yapamayacağımızı düşünüp elimiz kolumuz bağlı çaresiz hissetmek. Sadece o anda yanında olmak ve yardıma hazırım demek bile çok büyük teselli olabilir.

Diğer taraftan ne kadar zor veya çok zor da olsa, yaşadığımız olumsuz durumlarla baş etme gücüne sahibiz. Çevremiz bu gibi durumlarda kolaylaştırıcı olsalar da sonuç olarak içimizde olayları gözden geçirme anlamlandırma mekanizmamız var. Yaşadığımız olumsuz deneyimlere de sahip çıkmak, bununla baş edebileceğimizi bilmek ve kendimize biraz zaman vermek önemli. Tüm duygular yaşanabilir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.