Tuncay Lakot – Efnan Demireren – Trabzon
Trabzon Sağlık Turizmi Dernek Başkanı Mustafa Yılmaz, “Trabzon’da biraz amatörce yapılıyor bazı şeyler” dedi.
“SAĞLIK TURİZMİ TIP TURİZMİ DEĞİL”
Sağlık turizmine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sağlık Turizmi Dernek Başkanı Mustafa Yılmaz, Sağlık turizminin, tıp turizmi olmadığını vurgulayarak, “Biz konsey olarak 2007-2009 yıllarında 5 bin katılımcıya yakın fuarlar düzenledik. Güzel projelere imza attık. 15 yıllık bir serüvenimiz var. İnsanlara sağlık turizmi olgusunu anlatmayı hedefledik. Bölgelere yaymak istedik. Bu pastanın milli gelire katkı sağladığını anlatmak istedik. Bizim sağlık alanımız ki özellikle özel hastaneler ve devlet hastaneleri olarak alt yapımız çok gelişmiş. Yurt dışından gelen pek çok hasta Türkiye’yi tercih etmiştir. Sağlık turizmi, tıp turizmi değil. 8 sekmeden oluşan turizm çeşidi var. Trabzon’da bölgesel olarak çalışmalarımız, projelerimiz oluyor. Sağlık turizminin oluşmasında da ön ayak olduk. Trabzon’da şu an 5 acente var. İnsanlara bunları anlatıyor eğitimler veriyoruz. Yabancı hastaları buraya direkt getirmeleri konusunda yardımcı oluyoruz. Bakanlıktan da destek alarak, ülke geneline katkı sağlamış oluyor.” dedi.
“BAZI ŞEYLER AMATÖRCE YAPILIYOR”
Bazı şeylerin amatörce yapıldığına değinen Yılmaz, “Gürcistan buraya yakın, hastalar geliyor. Trabzon’da biraz amatörce yapılıyor bazı şeyler. Koordinasyon sağlamamız gerektiğini düşünüyorum. Ayrım yapmadan tüm paydaşlarla tanıtım yaptığımızda bu durum gelişecektir. Amacımız yurt dışına açılmayı sağlamak. Trabzon’da 4-5 branşı öne çıkartarak, Trabzon’u daha iyi tanıtmak. Her hastanede her doktor var ama en iyi tedaviyi yapan doktoru bulmak lazım. Şu an Trabzon sağlık turizminde yüzde 10’dan gidiyor.” şeklinde konuştu.
TRABZON’DA NE YAPILMASI GEREK?
Turizm konusunda Trabzon’da yapılması gerekenler konusunda da değerlendirmelerde bulunan Mustafa Yılmaz, “Karadeniz bölgesi iklimiyle, coğrafyasıyla ileri yaş turizmi yapılabilecek bir boyutta. Verilen destekler çeşitlendirilse daha güzel olacak. Karadeniz bölgesinde bu gelişmemiş. Avrupai projelerin desteklerini tarımsal projelere verilmesin gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’de 2-3 tane sağlık turizmi merkezi var. Trabzon’da hiç yok. Bunların gelişmesi gerektiğini düşünüyorum. Turizme gelecek olursak, marjinal piyasaya sahip olunur sanıldı fakat fiyatlar ortada. Otellerin doğru düzgün havuzu yok. Kaçak işletmeler kaçan turistleri tuttular. Trabzon pahalı algısı yayıldı. Uçak sayılarından turizm arttı dendi. Buraya gelenlerin yüzde 70’i alt kesim. Algıya kapılamayanlar. Villaları tercih edilen kalabalık ve daha az para vermek isteyenler. Turistler Trabzon’da ama nerede? Bu gidişat ile ilgili gerekli yerlere bu böyle yürümez dedik ve şikâyetlerimiz oldu. Bu sıkıntının bir benzeri şu an Antalya’da da var. Yerel esnafa kazanç sağlamış oluyor. Kültür ve turizm bakanının bir çalışması var. Kaçak apart ve villa tarzı yerlere vergilendirme ve belgelendirme sistemi getirmeyi düşünüyor. Çok iyi bir gelişme. Dünya’ya ayak uyduruyoruz. Amaç Trabzon kazansın. Trabzon’da serbest piyasa var ama denetimli piyasa yok. Eylem planı oluşsun istedik. Hem yereldeki il ilçe başkanlarımız iyi eğitim görecek, hem de yurtdışında valilik bünyesinde yaptığımız fuarlarda fazla tanıtım yapamadığımızda tanıtma formu ile yanlış algıyı düzeltmiş olacağız. Araplar kardeşmiş, kendilerini güvende hissediyorlar. İstiyoruz ki Trabzon gelişsin.” ifadelerine yer verdi.
“TRABZON’DA İÇKİLİ MEKANLARIN ÇOĞALMASINI İSTİYORUM”
Trabzon’daki hastanelerin kendilerini tanıtmak için para harcamadıklarını ifade eden Yılmaz, “4-5 tane küçük hastanemiz var. Trabzon’da şu an sağlık müdürlüğünde yetenekli arkadaşlarımız var. Diğer hastane temsilcileri hastalar bize gelsin diye düşündüğünden açılamıyoruz. Bir örnek vereyim; Van’dan Trabzon’a az İranlı gelmekte. Önceden gelip Nevruz’u kutluyorlardı. Burada kutlarken içki içiyor eğleniyorlardı. Trabzon’da içkili mekanların çoğalmasını istiyorum. Çocuk parklarının artmasını istiyoruz. Gelen Arap her sene aynı görseli çekmesin. Teleferik, su sporlar vs. aklınıza gelebilecek her alanda olabilir. Burası turizm şehriyse, içkide, ruhsatlandırmada problem olmayacak idareciler istiyoruz” dedi.
“TRABZON’DA 50 YIL SONRASI DÜŞÜNÜLEREK PROJELER YAPILMALI”
Yılmaz, Trabzon’da önümüzdeki 50 yıl düşünülerek bir şey yapılmadığını belirterek, “Trabzon’da eleştiren insan bilen insandır bence. Ayrım yapmadan tüm paydaşlarla Trabzon iyi yol alır. 2024’ün çok daha iyi olacağına eminim. Ganita güzel proje. Trabzon’da hiçbir zaman önümüzdeki 50 yılı düşünerek bir şey yapılmıyor. Trabzon’un ortasında liman olmaz. Daha profesyonel olsa. Bir maç gününde havaalanında otursan, yeni yapılan hastaneye nasıl gideceksin? Belediyelerin her seçim sürecinde metro projesi var. Liman buradan kalktığında trafik rahatlayacak. 3 yıl sonra yıkacağınız projeleri yapmayın derim ben. Bunlar düzelirse Trabzon çok iyi olacak.” şeklinde konuştu.
HABERLER
2 gün önceHABERLER
2 gün önceKÖŞE YAZARLARI
5 gün önceKÖŞE YAZARLARI
10 gün önceKÖŞE YAZARLARI
16 gün önce