Balkanlar Dedikleri

28 Nisan 2024 - 15:35

Balkanlar Dedikleri

Son Güncelleme :

12 Eylül 2023 - 19:32

1.418 okuma


(Last Updated On: 12/09/2023)

 

Balkanlar.. Tarih boyu Güneş’i kovalamış bir milletin Avrupa’ya girdiği, tutunduğu, yaşamaya başladığı ve yaşayanlarla iç içe geçtiği ve de asırlarca hüküm sürdüğü yer…

Nazım Hikmet’in şiirinde;

“İslam’ın beklediği en şerefli gündür bu
Rum Konstantiniyye’si oldu Türk İstanbul’u” dizelerini yazmasına sebep olan Kutlu Fetih’ten bir asır önce Devlet-i Aliyye’nin Balkanlar’daki fetihleri başladı. Balkanlar İstanbul’dan da Trabzon’dan da önce Türk oldu.

11 yıllık Fetret Devri’nde; devletin başsız kaldığı dönemde bile Balkanlar’da kayda değer bir isyan çıkmadı. İskan politikasıyla Balkanlar ile Anadolu et ile tırnak oldu. Dili, dini fark etmeksizin Balkanlar’ın her karışı bizle aynı sancak altında yaşama iradesi gösterdi.

Yeniçeri ve Sipahiler’e devşirme sistemi ile her köyden çocuklar toplanırken, kanun gereği Bosna bundan azade tutuldu; kanun hükmü “müslümanlar devşirme yapılamazdı” Bosnalılar ise bu ayrıcılığı istemedi. Kanuni’ye mektup yazıp; “müslüman olsak bile çocuklarımız Devlet-i Aliyye’nin hizmetine girsin” diye talep ettiler. Bu talep üzerine; padişahın özel fermanıyla Bosna’da devşirme sistemi uygulanmaya devam etti. Sadece asker olarak değil, Enderun’da da yetişmiş liyakat sahibi fertler olarak 78 vezir çıktı cihan devletine Balkanlar’dan. ‘Saraybosna’ adı, saraya bu kadar çok vezir koyup; devletle hem yönetilen hem de yöneten olarak bu bütünleşmeden gelir.

Fazla teferruata, lafı eğip bükmeye gerek yok.. Biz sadece Anadolu’ya sıkışmış bir millet değiliz! Avrupa’da müslüman demek Türk demek. Türk demek “Balkanlar’ın Hamisi” demek.

90’larda Sırplar’ın soykırımını durdurmak için ‘Türk Barış Gücü’ bölgeye gidince, ilk duydukları söz şu oldu; “Nerde kaldınız?”

Ne kadar haklı bir söz değil mi?

İşte biz tam da bu yüzden güçlü olmak zorundayız çünkü bizim uzatacağımız eli bekleyen, kardeşliğimizin sürdüğü kocaman bir ‘Gönül Coğrafyamız’ var. Orta Asya’dan; Balkanlar’a, Kırım’dan; Kıbrıs’a, Karabağ’dan; Kerkük’e “Bu Memleket Bizim”

Her yerde biz varız.
Biz her yerdeyiz.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Mustafa çam 12/09/2023 / 21:28 Cevapla

aynen katılıyorum çok iyi aciklamissin hocam

Gamze Özkenar 13/09/2023 / 12:14 Cevapla

Ellerinize sağlık Haktan Bey finalini özellikle çok güzel yazmışsınız. Tebrikler

Kemal SÜME 13/09/2023 / 12:17 Cevapla

Evet, Anadolu coğrafyasını yurt edinmiş olmak başka, Anadolu’ya hapsolmuş bir millet olarak atfetmek başka bir husus. Farklı boylardan türemiş, genetik akraba birçok soydaşımız dünyanın her yanında türklük bilinci ile yaşmaktadır. Ne mutlu Türk’üm diyene sözü, sadece bu coğfafyada yaşayanlara hitaben söylenmemiştir. Güzel yazınız için teşekkürler.

onur yılmazlar 13/09/2023 / 12:17 Cevapla

Congratulations 👏🏻

onur yılmazlar 13/09/2023 / 12:18 Cevapla

Tebrikler muhteşem bir yazı olmuş.

Vildan Karaalioğlu 13/09/2023 / 12:38 Cevapla

Biz sadece Anadolu’ya sıkışmış bir millet değiliz! Avrupa’da müslüman demek Türk demek. Türk demek “Balkanlar’ın Hamisi” demek….başka söze gerek yok….👏🏼

Vildan Karaalioğlu 13/09/2023 / 12:39 Cevapla

…………Biz sadece Anadolu’ya sıkışmış bir millet değiliz! Avrupa’da müslüman demek Türk demek. Türk demek “Balkanlar’ın Hamisi” demek….
başka söze gerek yok….👏🏼

Seyhan Avşar 13/09/2023 / 13:19 Cevapla

👍🏻👍🏻👍🏻

Ela Doymaz 13/09/2023 / 13:47 Cevapla

Bilgilendirici, çok net ve anlaşılır bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık Haktan Bey.

Leyla 13/09/2023 / 14:19 Cevapla

Bana demeyin Oğuz, Osmanlı, Kayı. Türk’üm bu isim her unvandan üstün olmaktadır.

Oral Torun 13/09/2023 / 20:48 Cevapla

Taa Trak’lardan başladı Balkan maceramız.Eşşiz Anadolu’yu yurt edinmek için Hilal’i oradan o zaman başladık çizmeye.Sonra DNA ‘mıza kazınmış birer şifre gibi artırdık yine Osmanlı atamız gibi varlığımızda o kadim topraklarda.Adeta Anadolu’nun bir sigortası gibi ,bizim onlarsız,onların bizsiz yapamayacağı topraklar Balkanlar.Belki kral Arpat’ın da adını vermesi bu yüzdendir Karpatlar’a.Balkanlar!Gülbahçemiz!
Kilim gibi dokuduğunuz güzel yazınız için teşekkür ederiz sayın Haktanmaz bey.Bizi Balkanlara’a götürdü,Balkanlar’ı bize getirdi…

Burcu Çimen 17/09/2023 / 02:48 Cevapla

Elinize sağlık Haktan Bey, çok güzel yazmişsiniz