DOLAR 34,1657 0.08%
EURO 38,2175 -0.21%
ALTIN 2.917,95-0,51
BITCOIN 2245215-0.21181%
İzmir
29°

AÇIK

05:26

SABAHA KALAN SÜRE

“Gladyatörler kenti” Stratonikeia’da Geleceğe Miras Projesi ile çalışmalar hızlandı
255 okunma

“Gladyatörler kenti” Stratonikeia’da Geleceğe Miras Projesi ile çalışmalar hızlandı

ABONE OL
23/06/2024 18:40
“Gladyatörler kenti” Stratonikeia’da Geleceğe Miras Projesi ile çalışmalar hızlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

MUĞLA (AA) – Dünyanın en büyük mermer kentleri ortasında gösterilen Stratonikeia’da 1977’de başlayan hafriyat çalışmaları devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının Geleceğe Miras Projesi kapsamında Stratonikeia Antik Kenti ve Lagina Kutsal Alanı için 900 milyon lira ödenek ayrıldı.

“Gladyatörler kenti” olarak bilinen antik kentin birçok alanında planlanan hafriyat ve onarımlar proje sayesinde sürat kazandı.

Helenistik, Roma, Bizans’ın yanı sıra Menteşe Beyliği, Osmanlı ve Cumhuriyet periyotları için de değer taşıyan antik kentte yeni eserler gün yüzüne çıkarılıyor, kentteki tarihi yapılar restore ediliyor.

Stratonikeia Antik Kenti Hafriyat Heyeti Lideri Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine, tarihi alandaki değişik periyotlardan kalan yapıların bir bütün olarak korunduğunu söyledi.

Stratonikeia’daki farklı devirlere ilişkin yapılarda arkeolojik hafriyat, onarım, konservasyon ve çizim çalışmaları yaptıklarını belirten Söğüt, kentte bilhassa tiyatro, köy meydanı, roma hamamı ve sur anıtının olduğu alanlarda çalışma yürüttüklerini kaydetti.

“Antik kentin tiyatrosu ayağa kaldırılıyor”

Söğüt, 2 bin 200 yıllık antik tiyatronun, hazırlanan proje kapsamındaki onarım çalışmasıyla eski ihtişamına kavuşacağını lisana getirdi.

Tiyatroda yürütülen çalışmaların muhakkak bir basamağa geldiğini ve bu yıl birinci safhayı tamamlayacaklarını anlatan Söğüt, “Tiyatroda yürütülen çalışmalarla gelecek yıl tamamı kullanıma açılacak. Daha sonra sahne binasını da makul bir yere kadar kaldırmayı düşünüyoruz fakat öncelikli olarak tiyatroda Geleceğe Miras Projesi kapsamında çalışmaları, bu yıl makul bir düzeye getireceğiz.” dedi.

Tiyatroda öncelikle üst oturma basamaklarını tamamlayacaklarını vurgulayan Söğüt, daha sonra kayan blokların yerlerine yerleştirme sürecini tamamlayarak yer sağlamlaştırma çalışması yapacaklarını söz etti.

Geleceğe Miras Projesi ile kentte değerli çalışmalar yürüttüklerini aktaran Söğüt, bu kapsamda köy meydanındaki konutlar ve dükkanların muhakkak bir kısmını de tamamlayacaklarını bildirdi.

Koruma kullanma istikrarı gözetilecek

Söğüt, antik kentte muhafaza kullanma istikrarı ortasındaki çizgiyi koruma ederek çalıştıklarına dikkati çekerek, “Tiyatroyu kendi özgün mimarisine uygun bir biçimde insanların hem kullanabilecekleri hem de gezebilecekleri bir alan haline getirmek için çalışıyoruz.” bilgisini verdi.

Kentteki spor okulu ile meclis binası etrafında de arkeolojik hafriyat ve onarım çalışmaları yapacaklarını belirten Söğüt, şöyle devam etti:

“Özellikle Bouleuterion’da (meclis binası) antik devirden günümüze izleri görmek mümkün. Menippos’un yaptığı takvimle, hiç okuma yazma bilmeyen insanların bile parmaklarını sayarak ayları hesaplayabildiklerini görebiliriz. Yaklaşık 1723 yıl öncesinde kayıt altına alındığı bildiğimiz Bouleuterion’da onarım çalışması gerçekleştireceğiz. Roma alanında yakın bir vakitte çalışmaya başlayacağız.”

Antik kentte son yıllarda yürütülen çalışmalar sayesinde ziyaretçi sayısında her yıl gözle görülür bir artış yaşandığına işaret eden Söğüt, kentin tanıtımıyla ilgili de ağır uğraş gösterdiklerini kelamlarına ekledi.

Muhabir: Durmuş Genç

En az 10 karakter gerekli