DOLAR 34,1657 0.08%
EURO 38,2175 -0.21%
ALTIN 2.917,95-0,51
BITCOIN 22474300.18209%
İzmir
30°

AÇIK

05:26

SABAHA KALAN SÜRE

Kelebek gözlemcileri “Rose’nin Çokgözlüsü”nü Van’da görüntüledi
83 okunma

Kelebek gözlemcileri “Rose’nin Çokgözlüsü”nü Van’da görüntüledi

ABONE OL
25/06/2024 04:00
Kelebek gözlemcileri “Rose’nin Çokgözlüsü”nü Van’da görüntüledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

VAN (AA) – İklim özellikleri, varlıklı florası, yüksek rakımı ve eşsiz doğasıyla çok sayıda canlıya konut sahipliği yapan Van Gölü Havzası, birçok kelebek cinsini de barındırıyor.

Türkiye’de tespit edilen 400 dolayında kelebek çeşidinden 220’sine ömür alanı sunan havza, jenerasyonu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan endemik tiplerle doğaseverlerin ilgisini çekiyor.

Kelebek gözlemcileri, daha evvel Alman bilim insanları tarafından Türkiye’de yalnızca Van’ın Kurubaş Geçidi’ndeki 4 kilometrekarelik alanda yaşadığı tespit edilen “Rose’nin Çokgözlüsü”nü (Polyommatus Rosei) görüntülemek için kente geliyor.

Kilometrelerce yol katedip geldikleri kentte “Rose’nin Çokgözlüsü”nü görüntülemek için Kurubaş Geçidi’ndeki bölgeyi baştan başa tarayan gözlemciler, nadir görülen kelebeği uzun uğraşlar sonucu kayıt altına alabildi.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Tatvan Meslek Yüksekokulu Öğretim Vazifelisi Oktay Subaşı, kelam konusu kelebek tipini görüntülemek için gözlemcilerle kente geldiklerini söyledi.

Kelebeğin yalnızca Van’da görüldüğünü ve kentin markası olabilecek kelebek çeşitlerinden biri olduğunu belirten Subaşı, “Bu kelebeği görüntülemek isteyenlerin buraya gelmesi gerekiyor. Alanda çok fazla uçan Rose’nin kelebeği yok. Daha yeni uçmaya başlamışlar. Oldukça aradıktan sonra fotoğraflayabildik. Buradaki ömür alanı son derece dar. İnşallah bozulmaz ve bu kelebek daha uzun yıllar burada gözlemlenebilir. Türkiye’de görülen kelebekler ortasında ‘Rose’nin Çokgözlüsü’nün özel bir yeri var. Zira yalnızca Van’da uçabilen bir kelebek çeşidi. Bu kelebeğin çok dar bir uçuş alanı var. Haziranın ortalarında uçmaya başlıyor. Alanda çok az görüntüleyebildik. Bu sayede arkadaşlarımız keyifli bir biçimde dönecekler.” diye konuştu.

Bölgede en önemli kelebek araştırmasını 1980’lerde Almanların yaptığını anlatan Subaşı, şöyle devam etti:

“Alman kelebekçilerin kayıtlarında bu kelebeğin görüldüğü bölgeyle ilgili bilgiler var. Biz de bu bilgileri takip ederek kelebeğin uçtuğu bölgeyi bulduk. Türkiye’deki birçok kelebek gözlemcisi bu kelebeği çekip arşivlemek istiyor. Ağır emek sarf edilerek buralara geliniyor. Az görülen cinsleri çekmek her vakit kıymetli. Bu açıdan Van Gölü Havzası, birçok kelebek gözlemcisinin ilgisini çekmeye devam ediyor. Havza, endemik öbür kelebek cinslerine de konut sahipliği yapıyor. Burada kayıt altına alınmış 220’nin üzerinde çeşit var, bilhassa Roze’nin ömür alanının muhafaza altına alınması lazım zira dar bir alanda yaşıyor koyun sürüleri bitkilerle bir arada yumurtalarını yiyor. Türkiye’nin ve Van’ın değerli bir pahası. Her yıl yüzlerce insan yurt içinde ve yurt dışında bu kelebeği görmek için geliyor.” diye konuştu.

Trabzon’dan gelen kelebek gözlemcisi Ali Kahveci ise “Rose’nin Çokgözlüsü için Trabzon’dan geldik. 5 yıldır çekmek istediğim kelebeği bulabildim. Burası çok hoş bir yer. Sakinliği, insanların misafirperverliği çok hoş. Herkes çekinmeden buraya gelebilir. Aslında az çeşitler de burada. Çok ender bir kelebek. Biraz da korunmaya gereksinimi var. Doğaseverler için bulunmaz bir çeşit.” dedi.

Muhabir: Yılmaz Kazandıoğlu

En az 10 karakter gerekli