DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 21330141.89554%
İzmir
25°

AÇIK

12:58

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

İngiltere’de Rishi Sunak, Başbakanlık ve parti liderliğinden istifa etti
252 okunma

İngiltere’de Rishi Sunak, Başbakanlık ve parti liderliğinden istifa etti

ABONE OL
06/07/2024 12:20
İngiltere’de Rishi Sunak, Başbakanlık ve parti liderliğinden istifa etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

LONDRA (AA) – Sunak, Başbakanlık Ofisi 10 Numara’nın bulunduğu Downing Sokağı’nda, dünkü seçimlerin akabinde veda açıklaması yaptı.

Kral Charles’la görüşmesi öncesi yaptığı konuşmada Sunak, “Ülkeye özür dilediğimi söylemek istiyorum. Bu misyona her şeyimi verdim lakin siz, İngiltere hükümetinin değişmesi istikametinde net bir ileti verdiniz. En değerli yargı, sizin yaptığınız yargıdır.” dedi.

“Kızgınlığınızı ve hüznünüzü duydum ve bu kaybın tüm sorumluluğunu alıyorum.” diyen Sunak, Muhafazakar Parti adayları ve çalışanlarından da gayretleri sonuçsuz kaldığı için özür diledi.

Birçok milletvekili adayının Meclis’e girememesinden duyduğu üzüntüyü de paylaşan Sunak, “Bu sonuçların ardından Muhafazakar Parti liderliğinden de istifa ediyorum.” diye konuştu.

Sunak, istifasının çabucak sürece koyulmayacağını, yerine yeni önder seçilene kadar vazifede kalacağını kaydetti.

Muhafazakar Partinin muhalefet rolünü de tesirli biçimde yürüteceğini aktaran Sunak, iktidarları sırasında enflasyonun hedeflenen düzeye düştüğünü, ekonomik istikrarın sağlandığını ve tekrar ekonomik büyümenin yakalandığını söyledi.

Birleşik Krallık’ın daha güçlü bir birlik haline geldiğini belirten Sunak, “Ülkemizin 20 ay öncesine nazaran daha inançlı ve güçlü, 2010’a nazaran daha güçlü, adil ve sağlam olduğunu düşünüyorum.” sözlerini kullandı.

“Starmer hürmet duyduğum âlâ bir kişidir”

Seçimin kazananı Emekçi Partisine yönelik açıklamalar da yapan Sunak, şunları kaydetti:

“Siyasi rakibim (İşçi Partisi lideri) Keir Starmer kısa mühlet sonra Başbakan’ımız olacak. Bu misyondaki başarısı hepimizin başarısı olacaktır. Ona ve ailesine muvaffakiyetler diliyorum. Kampanya devrindeki anlaşmazlıklarımıza karşın kendisi hürmet duyduğum, âlâ, kamuya faydalı olacak bir kişidir. Kendisi ve ailesi, artan halde istikrarsızlaşan bu dünyanın en sıkıntı işinin başına geçmek üzereyken ve Başbakanlık konutunda yeni hayatlarına geçiş yaparken hepimizin anlayışını hak etmektedir.”

Sunak, ailesi ve birlikte çalıştığı tüm kabine üyeleri ile memurlara teşekkür ederek, ailesinin 2 kuşak evvel Hindistan’dan İngiltere’ye göç ettiğini hatırlattı.

Böyle bir aileden gelip ülkenin Başbakanı olduğunu kaydeden Sunak, “Bir dizi güç günün akabinde sıkıntı günlerin sonuna geldiğimiz bu anda vazifemi onurlu halde bırakıyorum.” dedi.

Sunak konuşmasının akabinde eşiyle Downing Sokağı’ndan ayrıldı. Downing Sokağı çıkışında toplanan bir küme vatandaş, Buckingham Sarayı’na giden Sunak’ı yuhaladı.

İngiltere’de dün yapılan seçimler sonrası İşçi Partisi, milletvekili sayısını neredeyse iki kat artırarak 410’un üzerinde milletvekili kazandı.

Parlamentonun seçimle iş başına gelen 650 sandalyeli Avam Kamarası’nda 2019’da 365 milletvekili bulunan Muhafazakar Parti ise 120 milletvekiline kadar geriledi.

Muhabir: Behlül Çetinkaya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP