DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 2123135-0.40394%
İzmir
30°

AZ BULUTLU

05:35

SABAHA KALAN SÜRE

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: TDT, dünya çapında güç merkezlerinden birine dönüşmelidir
192 okunma

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: TDT, dünya çapında güç merkezlerinden birine dönüşmelidir

ABONE OL
07/07/2024 14:40
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: TDT, dünya çapında güç merkezlerinden birine dönüşmelidir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ŞUŞA (AA) – Aliyev, Azerbaycan’ın Şuşa kentinde düzenlenen TDT Devlet Liderleri Gayriresmi Doruğu’nda konuştu.

Türk ülkeleriyle bağların genişletilmesi ve Türk Dünyası’nın güçlendirilmesinin Azerbaycan dış siyasetinin önceliği olduğunu vurgulayan Aliyev, Azerbaycan olarak her vakit Türk Dünyası’nın sıkı birlik içerisinde olması, ekonomik ve askeri olarak güçlenmesi ve milletlerarası arenada güç merkezine dönüşmesi ismine efor sarf ettiklerini söyledi.

Aliyev, TDT’nin, dünya çapında güç merkezlerinden birine dönüşmesi gerektiğinin altını çizerek “Biz büyük coğrafik alanı kapsıyoruz. Ülkelerimizde olumlu demografik dinamizm var. Askeri potansiyelimiz, savaş alanında kendisini tekraren ortaya koydu. Varlıklı doğal kaynaklarımız, ulaştırma ilişkilerimiz, güçlü tarih ve kültürümüz bizim büyük servetimizdir. 21. yüzyıl, Türk Dünyası’nın kalkınma yüzyılı olmalıdır.” tabirlerini kullandı.

Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tam sağladıktan sonra Şuşa’da yapılan tepenin sembolik mana taşıdığına işaret eden Aliyev, Karabağ’ın tacı Şuşa’nın her vakit Azerbaycan’ın ve bölgenin uygar ve siyasi hayatının kıymetli merkezlerinden biri olduğunu kaydetti.

Aliyev, Azerbaycan’ın hiçbir vakit topraklarının işgalini kabullenmediğinin altını çizerek 2. Karabağ Savaşı’nda Azerbaycan ordusunun 30 yıllık işgale son verdiğini hatırlattı.

İşgalden kurtarılan bölgelerde kapsamlı imar ve ihya çalışması yürüttüklerini aktaran Aliyev, “Şimdi bu topraklara hayat geri dönüyor. Bugüne kadar yaklaşık 8 bin mecburî göçmen cet yurtlarına geri döndü. Yıl sonuna kadar 20 bin kişi geri dönecek.” diye konuştu.

Aliyev, TDT önderlerinin, Karabağ ziyaretlerinin kardeşlik dayanışmasının tezahürü olduğunu vurgulayarak bölgede TDT ülkelerince yapılan ve yapılacak okullar münasebetiyle teşekkür etti.

TDT’nin faaliyetlerine de değinen Aliyev, “TDT’nin bütçesi, amaçlarımızın gerçekleştirilmesi açısından kâfi değil. Bu nedenle Azerbaycan TDT sekretaryasına 2 milyon dolar ödedi.” dedi.

Aliyev, ulaştırma koridorlarından da bahsederek “Doğu-Batı Ulaştırma Koridoru’nun genişletilmesi önceliğimizdir. Orta Dehliz’in (Orta Koridor) modülü olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu’nun kapasitesi, Azerbaycan sermayesi ile yıllık 1 milyon tondan 5 milyon tona çıkartıldı. Hazar’da 50’den fazla ticari gemiye sahip Azerbaycan, Türk devletleri için kıymetli transit hizmetleri vermektedir. Alat Milletlerarası Limanı’nın kapasitesi, 15 milyon tondan 25 milyon tona çıkartılacak.” tabirlerini kullandı.

Azerbaycan’ın 11-22 Kasım’da mesken sahipliği yapacağı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Mukavelesi 29 Taraflar Konferansı’na (COP 29) konut sahipliği yapacağını hatırlatan Aliyev, TDT önderlerini bu aktifliğe davet etti.

TDT Devlet Liderleri Gayriresmi Zirvesi

Zirveye, Aliyev’in yanı sıra Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve TDT Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev katıldı.

“Ulaştırma İrtibatı ve İklim Hareketi ile Sürdürülebilir Bir Gelecek İnşa Etmek” temalı tepede, Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz temsil etti. Yılmaz’a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan eşlik etti.

Muhabir: Ruslan Rehimov

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP