DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 21487971.33682%
İzmir
26°

PARÇALI AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Barzani’nin Bağdat ziyareti sonrası KDP ile İran dayanaklı Şii kümeler ortasında yakınlaşma olur mu?
172 okunma

Barzani’nin Bağdat ziyareti sonrası KDP ile İran dayanaklı Şii kümeler ortasında yakınlaşma olur mu?

ABONE OL
09/07/2024 01:00
Barzani’nin Bağdat ziyareti sonrası KDP ile İran dayanaklı Şii kümeler ortasında yakınlaşma olur mu?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

BAĞDAT (AA) – KDP lideri Barzani, 3 Temmuz’da Bağdat’ı ziyaret ederek Şii siyasi başkanların yanı sıra Sünni ve Türkmen toplumunun temsilcileriyle bir ortaya geldi.

Barzani’nin Bağdat temaslarını AA muhabirine pahalandıran uzmanlar, kelam konusu ziyaretin, bilhassa KDP tersi Şii radikal kümeler ile yeni bir periyodun başlangıcı olabileceğini belirtiyor.

Iraklı siyasi analist Ahmed el-Yasiri, Barzani’nin Bağdat ziyaretinin Irak’taki iç siyasi çekişme ve çatışmaların sona erdirilmesinde kıymetli olduğunu, bu ziyaretin özellikle iktidarı elinde bulunduran Şii Uyum Çerçevesi ile KDP ve topyekûn IKBY ile izlenen “sert” ve “keskin” siyasetlerin neden olduğu siyasi uyuşmazlığı giderebileceğini belirtti.

Yasiri, şunları kaydetti:

“Mesud Barzani’nin Bağdat ziyareti, Şii iktidarla ve onu destekleyen radikal Şii kümelerle buzları eritti, Erbil’in tekrar Bağdat ile bağlantı sağlamasına vesile oldu.

Barzani, hala faal bir mevkide bulunmasa da ailesi içinde sembolik olarak tartısı olan değerli bir şahsiyet. Barzani, birebir vakitte ‘Kürt liderliği’ olarak bedellendiriliyor. Bu ziyaretiyle Barzani, Bağdat ile IKBY ortasındaki memur maaşları ve petrol ihracatı üzere mevzuları da gündeme taşımıştır.”

Yasiri, Irak merkezi hükümetinin PKK’yı terör örgütü olarak kabul etmesinin de bir birinci olduğunu belirterek, bunun Türkiye, IKBY ve Bağdat münasebetlerinde kıymetli bir kademe olduğunu söyledi.

“Irak hükümeti, terör örgütü PKK ile çabaya şahsen girişebilir.” değerlendirmesinde bulunan Yasiri, Barzani’nin de bu sorunlardaki konumunun ne olacağını Bağdat’tan öğrenmek istediğini ileri sürdü.

“KDP-İran yakınlaşması doğar mı?

Yasiri, İran’da Mesud Pezeşkiyan’ın cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte önümüzdeki periyotta İran-KDP yakınlaşmasının da yaşanabileceğini kelamlarına ekledi.

Siyasi analist Salah Buşi, Barzani’nin ziyaretini “Bağdat ile Erbil ortasında siyasi uzlaşı arayışı” olarak gördüklerini belirtti.

Buşi, “Barzani’nin Bağdat ziyareti, Irak devletinin taraflar ortasında siyasi olarak yönetilmesine yeni boyutlar getirecek. IKBY’deki siyasi karar gücü Erbil’den geçer. Uyum Çerçevesi de IKBY’deki iç siyasette uzlaşı sağlanmasını destekliyor.” dedi.

Bölgesel gelişmeler ve İran’daki cumhurbaşkanı seçiminin IKBY ve KDP’yi de etkileyeceğini kaydeden Buşi, yeni periyotta İran ile Erbil merkezli KDP ortasında yakınlaşmanın kelam konusu olabileceğini kelamlarına ekledi.

“İran, Şii siyasi güçlerin KDP’ye karşı daha fazla ödünler vermesini sağlayacak”

Diğer bir siyaset yorumcusu Mücaşi Temimi ise, Barzani’nin Bağdat temaslarına ve KDP ile Şii Uyum Çerçevesi ortasında yaşanan yakınlığa “iç ve dış etkenlerin yol açtığı” değerlendirmesinde bulundu.

Temimi, şunları kaydetti:

“KDP, siyasette uzun yıllar var olan bir parti ve Erbil’i büsbütün denetimi altında bulunduruyor. Bağdat ile bölgesel idare ortasındaki rastgele bir diyalog Erbil’den geçer. Barzani ve KDP, Bağdat’taki Şii siyasi kümeleri kendisiyle diyaloğa itti. İç ve dış etkenler Şii siyasi kümelerin da KDP ile yakınlaşmasını sağladı. IKBY Başkanı Neçirvan Barzani’nin İran ziyareti, KDP ve Şii siyasi kümeler ortasında memur maaşlarının (IKBY) banka hesaplarına yatırılması üzere problemli mevzularda uzlaşıyı da beraberinde getirdi. İran, Şii siyasi güçlerin, KDP’ye karşı daha fazla ödünler vermesini sağlayacak. Şii silahlı kümelerin Erbil’i füzelerle maksat alma periyodu de bitti. ABD’deki Cumhuriyetçi ve Demokratlar da KDP’yi destekliyor. Bu da Şii siyasi partiler üzerinde KDP ile mutabakatları istikametinde baskı oluşturuyor. Irak siyasetinde KDP ve Barzani’nin tartısı belirli. Gelecek periyotta, Irak Meclis Başkanı’nın seçimi üzere hususlarda KDP ve Mesud Barzani’nin rolünü daha net bir formda göreceğiz.”

Muhabir: Haydar Karaalp

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP