DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 21487971.33682%
İzmir
26°

PARÇALI AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Gereksiz ihbarlar itfaiyenin can dostları kurtarmasını engelliyor
154 okunma

Gereksiz ihbarlar itfaiyenin can dostları kurtarmasını engelliyor

ABONE OL
09/07/2024 02:00
Gereksiz ihbarlar itfaiyenin can dostları kurtarmasını engelliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Yangın söndürme, sarsıntı, sel ve sıkışmalı trafik kazası üzere olaylarda güç durumdakileri kurtarma, tehlike saçan olaylara müdahale başta olmak üzere birçok misyonu ifa eden itfaiye erleri mesaileri sırasında pek çok hayvan kurtarma hadisesine da gidiyor.

İtfaiye erleri apartman boşluğuna düşen martı, karga, güvercin ve yavruları, duvar ortalarına sıkışan yahut ağaç ile çatıda kalan kedi, kuyuya düşen köpek, arabaya giren yılan, konutlarda görülen iguana ve yarasa üzere hayvanlar için gelen ihbarların akabinde saniyeler içinde istasyondan çıkış yapıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İtfaiye Dairesi Başkanlığının 9 Haziran’da yayımladığı datalara nazaran, bu yılın birinci 5 ayında kentte güç durumdaki 5 bin 965 hayvan muvaffakiyetle kurtarıldı.

Kentte en çok ihbar alınan noktalardan Bahçelievler Kocasinan İtfaiye Amirliğinde bir gün geçiren AA takımı, itfaiye erlerinin mesaisine eşlik etti.

Gece çalışan kümeden misyonu devralan takım, birinci olarak ağ, kıskaç, eldiven, duvar kırma ile demir kesme üzere birçok gereçle donatılmış aracın bakımını yapıyor, eksiklikleri gidererek anonsları beklemeye başlıyor.

Santral görevlisinin süzgecinden geçen hayvan kurtarma ihbarıyla istasyondaki ışıklı sistem yanıp söndüğünde, takım süratle araca koşuyor. Megafondan duyulan anonstan adres bilgilerini alan grup çabucak araca binip çıkış yapıyor.

Gidilen adreslerde hayvanların nitekim güç durumda olup olmadığını belirleyen takımlar gereken durumda müdahale ediyor.

Ağaç üstlerine ve çatılara çıkan kedilerin hür gezebildiğini tespit eden takımlar, istasyona geri dönüyor.

Yaklaşık 3 yıldır itfaiye eri olarak vazife yapan 28 yaşındaki Furkan Sezgin, mesleklerini icra ederken karşılaştıkları olayları AA muhabirine anlattı.

Akla gelebilecek her türlü sıkıntı durumdaki canlının imdadına yetiştiklerini lisana getiren Sezgin, “Günlük ortalama 20 ihbar alıyoruz, bunların 10-12’sinin hayvan kurtarmayla ilgili olduğunu biliyoruz. Lakin gittiğimizde 1-2’sinin müdahale gerektiren olaylar olduğunu da görüyoruz.” dedi.

Sezgin, martıların ve kargaların üreme devirlerinde havalandırma boşluğuna düşen yavrularını, masraflar ile borulara sıkışan yılanları kurtardıklarını belirterek, bazen bir tilkinin dahi imdadına yetiştiklerini kaydetti.

Açık camlardan içeri giren yarasa, papağan ve güvercinlerle ilgili ihbar aldıklarını da anlatan Sezgin, şöyle devam etti:

“Her türlü hayvanla ilgili ihbar geliyor. Bunlar genel olarak vatandaşların yanlış anlaması nedeniyle aslında mahsur kalmayan hayvanlar üzerine oluyor. Ağaçtaki kedi için ihbar geliyor fakat burası kedinin doğal ömür alanıdır. Altındaki insanlardan, köpeklerden ya da rahatsız olduğu bir şeyden kaçtığı için ağaca sığınıyor. Vatandaşımız ağacın altına gidip, ‘Bu kedi niçin aşağı inmiyor?’ diye telaş ediyor lakin beşerler orada olduğu için bile inmiyor olabilir. Bunu takiben de bize ihbar geliyor. Mevzuyu vatandaşa açıklamaya çalışıyoruz, ısrar üzerine çıkıp gittiğimiz de oluyor. Bu türlü olaylarda kediler kendileri aşağıya iniyor. Tavan ortasında, çatıda özgür halde dolaşan, sıkışmayan ve müşkül durumda olmayan hayvanlar için gelen ihbarlara gittiğimizde genelde boşa sonuçlanıyor. Zira rastgele bir müdahalemiz gerekmiyor. Gittiğimiz olaylarda bir yere sıkışan, yaralanan, demire saplanmış hayvanları kurtarıyoruz.”

Sezgin, fareden korkan vatandaşın da kendilerine ihbarda bulunduğunu lisana getirerek, “Ancak sıkışmadığı ve sıkıntı durumda olmadığı sürece bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Vatandaşımız korkup bizi arıyor. Hareket halindeki hayvana müdahale edemeyeceğimizi, bizim avcı değil kurtarıcı olduğumuzu açıklıyoruz. Peşinden koşup kıstıramayız. Kimi vatandaşımız anlayış gösteriyor kimisi inatla devam ediyor.” diye konuştu.

Vatandaşa ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalıştıklarını kaydeden Sezgin, bahçesine kirpi geldiğinde bile kendilerini arayan olduğunu, doğal hayat alanındaki kirpiye müdahale etmediklerini, hayvanların araçlarda sıkışacakları yerler olduğunu, o nedenle çıkardıklarını bildirdi.

Sezgin, kurtardıkları hayvanın bazen vatandaşlarca sahiplenildiğini, yaralıların ise ilçe veteriner hizmetlerine teslim edildiğini söyledi.

“Biz veteriner hizmetleri değil itfaiyeciyiz”

Gereksiz ihbarların sebep olduğu tehlikeleri aktaran Sezgin, “Hayvanların mahsur kaldığı olaylarda, husus bizim alanımızda değilse o sırada can tehlikesi olan öteki bir ihbar geldiğinde olay yerinden uzaklaştığımız için geç kalabiliyoruz. Bu da daha büyük can tehlikesine yol açıyor. Vatandaşlarımız lütfen sıkıntı durumda olmayan hiçbir hayvan için itfaiyeyi aramasın. Zira biz başka canlara geç kalıyoruz.” sözlerini kullandı.

Genelde meskende olunan akşam saatlerinde hayvan kurtarma ihbarlarının giderek arttığını kaydeden Sezgin, kedi miyavlaması, kuş ötmesi üzere seslere bir yerden sonra katlanamayanların itfaiyeyi aradığını söyledi.

Sezgin, “Biz veteriner hizmetleri değil itfaiyeciyiz.” serzenişinde bulundu.

Muhabir: Başak Akbulut Yazar

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP