DOLAR 33,6013 0.19%
EURO 37,0695 0.41%
ALTIN 2.643,65-0,53
BITCOIN 1986282-2.36808%
İzmir
39°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Kop Dağı güçlü bitki örtüsü ve endemik tipleriyle öne çıkıyor
522 okunma

Kop Dağı güçlü bitki örtüsü ve endemik tipleriyle öne çıkıyor

ABONE OL
09/07/2024 05:00
Kop Dağı güçlü bitki örtüsü ve endemik tipleriyle öne çıkıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

BAYBURT (AA) – Bayburt-Erzurum kara yolundaki Kop Dağı, güçlü bitki örtüsü, endemik cinsleri ve doğal güzellikleriyle öne çıkıyor.

Kış aylarında ağır kar yağışıyla beyaza bürünen 2 bin 918 rakımlı Kop Dağı, yaz aylarında canlanan tabiatı ve coğrafik yapısıyla ziyaretçilerine farklı hoşluklar sunuyor.

Çok sayıda bitki tipini barındıran geçidin bulunduğu bölgedeki vadiler, yamaçlar ve göller, bilimsel araştırma yapmak isteyen akademisyenler ile doğaseverlerce sıklıkla ziyaret ediliyor.

Birinci Dünya Savaşı yıllarında Osmanlı-Rus Savaşı’nın yaşandığı, 2016’da Tabiat Muhafaza ve Ulusal Parklar Genel Müdürlüğünce ulusal park ilan edilen bölge, birçoğu ender görülen 134 cins kelebeğe de mesken sahipliği yapıyor.

“Kop Dağı Geçidi yaklaşık 1000 çeşit bitki barındırıyor”

İlde biyoçeşitlilik üzerine araştırma yapan Bayburt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdurrahman Sefalı, AA muhabirine, Doğu Anadolu ile Karadeniz bölgelerini birbirine bağlayan geçit pozisyonundaki Kop Dağı’nın bitki çeşitliliği ve endemik tipleri barındırması bakımından değerli yere sahip olduğunu söyledi.

Geçitlerin jeolojik vakitlerden beri daima canlı çeşitliliğine konut sahipliği yaptığını belirten Sefalı, “Kop Dağı da bunlardan biridir. Kop Dağı Geçidi yaklaşık 1000 çeşit bitki barındırıyor ve bunların 150 taksonu endemik. Dünyada yalnızca Türkiye’de ve kimileri da yalnızca bu bölgede bulunan bitkiler. Bunlardan biri de Stachys Bayburtensis. Çarşak çayı olarak bilinir. Dağların eğimli yamaçlarında, taşlıkların, kuvvetli hayatın içerisinde çiçek açan bir adaçayı çeşidimiz.” dedi.

Sefalı, bölgenin, bitki çeşitliliği üzerine araştırma yapan bilim insanlarının dikkatini çektiğini vurgulayarak, “Türkiye’de şayet bir araştırmacı, bitki çalışmak istiyorsa kesinlikle araştırdığı bitkilerin kimileri Kop Geçidi’nde karşısına çıkmakta. Hasebiyle birçok araştırmacı yaptığı çalışmalarda buraya bir biçimde uğramakta. Zenginlik yalnızca araştırmacıları değil tabiat meraklılarını da çekiyor, tabiat turizmini de burada canlı tutuyor. Beşerler buraya gelip bitkileri ve doğayı rahatlıkla gözlemleyebiliyor.” diye konuştu.

Dağın coğrafik yapısı hasebiyle birçok doğal hoşluğu de barındırdığını lisana getiren Sefalı, bilhassa yüksek rakımdaki doğal oluşumlu göllerin bölgeye başka hoşluk kattığını aktardı.

Bölgenin kendine has bitki örtüsünün öteki canlıların da burada özelleşmesini sağladığını tabir eden Sefalı, “Bir yerde bitki çeşitliliği özelleşmişse, endemik bitkiler çok ise orada beslenen kelebekler, böcekler ve kuşlar da sayısal olarak artıyor ve özelleşiyor. Bayburt birebir vakitte Kop Dağı Geçidi açısından baktığımızda değerli kelebek çeşitliliğine sahip, güçlü noktalardan biri.” değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Beşir Kelleci

En az 10 karakter gerekli