DOLAR 33,0979 0.31%
EURO 36,0394 0.11%
ALTIN 2.593,250,93
BITCOIN 21182172.52369%
İzmir
36°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

KKTC, Gazimağusa Limanı’nı TDT üyesi devletlerin gemilerinin kullanımına sunmak istiyor
84 okunma

KKTC, Gazimağusa Limanı’nı TDT üyesi devletlerin gemilerinin kullanımına sunmak istiyor

ABONE OL
12/07/2024 05:20
KKTC, Gazimağusa Limanı’nı TDT üyesi devletlerin gemilerinin kullanımına sunmak istiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

LEFKOŞA (AA) – Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Gazimağusa Limanı’nı, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesi devletlerin gemilerinin kullanımına sunmak hedefiyle bir yıl evvel yaptıkları müracaatın sonucunu beklediklerini kaydederek “Biz istiyoruz ki Doğu Akdeniz’in en müstahkem yeri olan Gazimağusa Limanı, Türk devletlerinin bir üssü olsun.” dedi.

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, TDT’nin gözlemci üyesi KKTC olarak Gazimağusa Limanı’nın TDT’nin “Kardeş Limanlar” programına dahil edilmesi maksadıyla bir yıl evvel müracaatta bulunduklarını belirterek mevzunun Azerbaycan’ın Şuşa kentinde yapılan TDT Devlet Liderleri Gayriresmi Tepesi’nde tekrar gündeme geldiğini hatırlattı.

TDT’nin “Kardeş Limanlar” programında Türkiye’den de iki olmak üzere toplam sekiz limanın bulunduğunu aktararak programın dokuzuncu limanının Gazimağusa olması için efor gösterdiklerini söyledi.

Bakan Arıklı, dünya ticaret hacminden deniz yolları nakliyatının aldığı hissenin her geçen yıl daha fazla arttığına işaret ederek Gazimağusa Limanı’nın programa dahil edilmesinin hem TDT’nin başka üyelerinin hem de KKTC’nin yararına olacağını lisana getirdi.

TDT Sekreteryasına Gazimağusa Limanı’nın “Kardeş Limanlar” programına dahil edilmesi istikametinde yaptıkları müracaatın kabul görmesini temenni ettiklerini söyleyen Arıklı, bu mevzuda her vakit olduğu üzere ana vatan Türkiye’nin dayanaklarını beklediklerini vurguladı.

Arıklı, TDT üyeleri ortasında siyasi, kültürel ve ticari bağlantıların gelişmesinin hem bölgesel hem de global manada dünya istikrarına katkı sağlayacağını belirterek şunları kaydetti:

“Biz istiyoruz ki Doğu Akdeniz’in en müstahkem yeri olan Gazimağusa Limanı, Türk devletlerinin bir üssü olsun. Dünya ticaretinde yer almak isteyen Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan Gazimağusa Liman kendi limanlarıymış üzere kullanabilsinler. KKTC olarak biz de hem dünyada artan deniz ticaretinden hisse alalım hem de bu durum siyasi olarak ülkemize yarar sağlasın istiyoruz.”

Bakan Arıklı, Avrupa Birliği’nin (AB) KKTC limanlarına yönelik resmi bir ambargo kararı bulunmadığını anımsatarak, Gazimağusa Limanı için TDT’ye yaptıkları müracaata, geçmişte AB Kuruluna yapılan müracaat sonucu Kurul tarafından verilen “KKTC limanlarının yasaklı yahut ambargolu liman olduğu istikametinde bir kararı yoktur.” içerikli mektubu da eklediklerini lisana getirdi.

Muhabir: Mehmet Kemal Firik

En az 10 karakter gerekli