DOLAR 33,0967 0.31%
EURO 36,0254 0.07%
ALTIN 2.589,760,79
BITCOIN 21130381.75617%
İzmir
36°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Kanada’da 15 muharrir, sponsorların İsrail ile bağları nedeniyle Scotiabank Giller Ödülleri’nden çekildi
94 okunma

Kanada’da 15 muharrir, sponsorların İsrail ile bağları nedeniyle Scotiabank Giller Ödülleri’nden çekildi

ABONE OL
12/07/2024 08:20
Kanada’da 15 muharrir, sponsorların İsrail ile bağları nedeniyle Scotiabank Giller Ödülleri’nden çekildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

TRENTON (AA) – Muharrirler, Giller Vakfına dün gönderdikleri mektupta, “Giller Vakfı, İsrail’in Filistin’i işgaline direkt yatırım yapan rastgele bir sponsordan fon almaya devam ettiği sürece, soykırımın cürüm ortağı olmaya devam edecektir.” tabirini kullandı.

Başarılı müelliflere verilen yaklaşık 73 bin dolar kıymetindeki itibarlı mükafatın aday listesindeki 15 kişi, müellifler olarak yapıtlarının “silah finansmanı ve İsrail’in Filistinlilere yönelik devam eden soykırımına faal olarak yatırım yapan sponsorlara kılıf olarak kullanılmasına” tahammül edemeyeceklerini belirterek yarıştan çekildiklerini açıkladı.

Daha evvel Scotiabank Giller Ödülü​’nü de kazanmış 5 kişinin de imzaladığı mektupta muharrirler, Giller Vakfının sponsorlarından Scotiabank’a, İsrailli silah şirketi Elbit Systems’e yatırımlarını geri çekmesi, Azrieli Vakfı Kümesi, Indigo ve Audible üzere sponsorlarına da Filistinlilere karşı faaliyetlerden vazgeçmeleri için baskı yapması talebinde bulundu.

Yazarlar, 2023’teki protestolar sonucu Elbit Systems yatırımlarının yarısını geri çeken Scotiabank’ın kelam konusu şirkette hala “milyonlarca dolar” yatırımı bulunduğunu kaydetti.

Azrieli Vakfı Kümesinin “işgal altındaki Batı Şeria’da milletlerarası hukuk kapsamında yasa dışı olan yerleşimlerde iş yapmayı sürdürdüğü”nü ve “Siyonist kolonyal yerleşimci projeyi genişletmek için İsrail’e göçü teşvik ettiğini” vurgulayan müellifler, Kanada’nın en büyük kitap satış şirketi Indigo’nun da “İsrail işgal güçlerinde misyon almak, Filistinlileri yerlerinden etmek, terörize etmek ve öldürmek için” İsrail vatandaşı olmayanlara burs sağladığını belirtti.

Yazarlar, Amazon’un sahibi olduğu Audible’ın da yöneticisinin, İsrail’e aleni dayanağı, “diğer bir deyişle soykırıma desteği” yüzünden çalışanlarını kaybettiğini söyleyen teknoloji şirketi Palantir ile iştirak yaptığını söz etti.

15 muharrir, meslektaşlarını yapıtlarını mükafatın aday listesinden çekerek kendilerine katılmaya çağırdı.

Giller Vakfı ise olaya ait açıklama yapmadı.

Muhabir: İbrahim Hamdi Hacıcaferoğlu

En az 10 karakter gerekli