DOLAR 33,0847 0.27%
EURO 36,0915 0.25%
ALTIN 2.590,610,82
BITCOIN 20837030.23095%
İzmir
33°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Güney Afrika’da antik mağara fotoğrafları, yerli San halkının kadim tarihine ışık tutuyor
111 okunma

Güney Afrika’da antik mağara fotoğrafları, yerli San halkının kadim tarihine ışık tutuyor

ABONE OL
15/07/2024 08:40
Güney Afrika’da antik mağara fotoğrafları, yerli San halkının kadim tarihine ışık tutuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

CAPE TOWN (AA) – Yaklaşık 20 bin yıldan beri yaşadıkları topraklar 17. yüzyıldan itibaren Avrupalı sömürgeciler tarafından işgal edilen San halkının büyük çoğunluğu, bugün dünyanın en kurak bölgelerinden Kalahari Çölü havzasına dağılmış küçük göçebe topluluklar halinde yaşıyor.

Avrupalılar tarafından “buşmen” olarak isimlendirilen San halkı, bugün bölgedeki Afrikalı nüfusunun tamamına yakınını oluşturan Bantu halkından farklı olarak, Khoi halkıyla Güney Afrika’nın en eski mahallî sakinleri olarak biliniyor.

Çoğunluğu Botsvana, Namibya ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nde olmak üzere 100 bini aşkın nüfusa sahip San halkının çoğunluğu hala hayatlarını avcı toplayıcı olarak idame ettiriyor.

Sevilla Kaya Sanatı Yolu

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Western Cape eyaletinde bulunan Cederberg Dağı ve etrafı, binlerce yıl boyunca San topluluklarına konut sahipliği yapmış bölge olarak öne çıkıyor.

Dağın kuzeybatı eteklerindeki 5 kilometrelik yürüyüş parkuru “Sevilla Kaya Sanatı Yolu” üzerinde yer alan 9 mağarada bulunan onlarca fotoğraf, hiçbir yazılı kayda sahip bulunmayan San tarihi açısından ender evraklar ortasında yer alıyor.

AA muhabirinin, Sevilla Kaya Sanatı Yolu yetkililerinden edindiği bilgiye nazaran, buradaki fotoğrafların büyük çoğunluğunun en az 2 bin yıl öncesine ilişkin olduğu iddia ediliyor.

Kan, idrar, kil, kül ve katran üzere doğal boya materyalleriyle çizilen fotoğraflarda, dini ayinlerden av sahnelerine, canavar figürlerinden hayvan fotoğraflarına, dans sahnelerinden el izlerine farklı temalar bulunuyor.

Yüzyıllar içerisinde birtakım renklerin kaybolmasından ötürü, birçok fotoğrafta çoklukla kırmızı ve siyah renkli kısımlar görülüyor.

Binlerce yıllık vakit dilimi içerisinde farklı şahıslar tarafından yapılmış bu fotoğrafların kimileri kaba çizgilere sahip olsa da incelikle ve ustalıkla tekniklerle çizilmiş olanlar da göze çarpıyor.

Cape Town kentine kara yoluyla yaklaşık 3 saat uzaklıkta bulunan bu yer, ziyaretçilerine San halkının mağara sanatı eşliğinde keyifli tabiat yürüyüşü sunuyor.

Muhabir: Murat Özgür Güvendik

En az 10 karakter gerekli