DOLAR 33,0483 0.05%
EURO 36,0628 -0.06%
ALTIN 2.621,240,00
BITCOIN 21298410.67468%
İzmir
38°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Global piyasalar Trump’ın tekrar seçilme ihtimaliyle karışık seyrediyor
148 okunma

Global piyasalar Trump’ın tekrar seçilme ihtimaliyle karışık seyrediyor

ABONE OL
16/07/2024 21:40
Global piyasalar Trump’ın tekrar seçilme ihtimaliyle karışık seyrediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Global piyasalarda, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın dün faiz indirimlerine başlamada geç kalmak istemediklerini belirtmesine rağmen, ABD’de Donald Trump’ın başkanlığı kazanacağı ihtimalinin artması ile ticaret savaşları ve jeopolitik risklerin tekrar yükselebileceği ihtimali taraf bulmayı zorlaştırıyor.

Cumhuriyetçi Parti’den başkanlık için yarışan eski ABD Başkanı Trump’ın hafta sonu Pensilvanya’daki mitingde kürsüden destekçilerine hitap ettiği sırada silahlı akına uğraması hem başkanlık yarışındaki gidişatı hem de gelecek devir iktisat siyasetlerine yönelik beklentileri etkiledi.

Analistler, hücumun ABD’de daha fazla siyasi çekişmeye neden olma potansiyeli taşımasına rağmen, Trump’ın başkanlık yarışını kazanma ihtimalini artırdığını belirtti.

Bu durumun ABD’nin gelecek devirde izleyeceği iktisat siyasetlerini da etkilemesinin öngörüldüğünü aktaran analistler, bilhassa Trump periyodunda öne çıkan ticaret savaşlarının tekrar gündeme gelebileceği mümkünlüğünün Çin başta olmak üzere birtakım ülkelerin hisse piyasalarında satış baskısının artmasına neden olduğunu söz etti.

Öte yandan, Fed Başkanı Powell’ın dünkü açıklamaları para piyasalarındaki fiyatlamaların netleşmesine neden olurken, yıl sonuna kadar bankanın en az iki kere faiz indireceğine kesin gözüyle bakılmaya başlandı.

Powell, dün Washington İktisat Kulübü’nde yaptığı konuşmada, bu yılın ikinci çeyreğindeki üç bilginin enflasyonun yüzde 2’ye düştüğüne dair “güveni biraz artırdığını” söz etti.

Ayrıca iş gücü piyasasında beklenmedik bir zayıflama görülmesi halinde bankanın bir reaksiyon verebileceğine işaret eden Powell, Fed’in birinci faiz indirimine eylül ayında gitme ihtimaline ait para piyasalarındaki fiyatlamaların sorulması üzerine ise “Herhangi bir toplantıyla ilgili şu ya da bu biçimde rastgele bir sinyal vermeyeceğim.” dedi.

Powell’ın açıklamalarının akabinde bankanın eylülde faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakılırken, makroekonomik bilgilerden alınacak sinyaller de yakından takip ediliyor.

Bu gelişmelerin akabinde dün ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi günü yüzde 4,23’ten tamamlarken, bugün yüzde 4,22 düzeyinde bulunuyor.

Dolar endeksi üç günlük düşüşün akabinde dün yüzde 0,2 artışla 104,26 düzeyine çıkarken, şu sıralarda evvelki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 104,34 düzeyinde seyrediyor.

Altının ons fiyatı şu sıralarda 2.430 dolar düzeylerinden süreç görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise yaklaşık 84 dolardan alıcı buluyor.

Bununla birlikte, ABD’de bilanço döneminde bugün United Health, Bank of America ve Morgan Stanley başta olmak üzere birçok şirketin finansal sonuçlarının pay ve bölüm bazlı fiyatlamalarda oynaklığı artırması bekleniyor.

Kripto para piyasalarında hafta sonundan bu yana yükseliş eğiliminin öne çıkması dikkati çekerken, Bitcoin’in fiyatı cuma gününden bu yana yaklaşık yüzde 10 yükselişle 64 bin dolar düzeyine çıktı.

New York Borsası’nda dün Nasdaq endeksi yüzde 0,4 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,28 yükselirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,53 artışla rekor kapanış gerçekleştirdi. ABD’de endeks vadeli kontratları yeni güne de yükselişle başladı.

Avrupa borsalarında ise dün negatif bir seyir hakim olurken, kelam konusu seyre lüks mal üreten şirketler ile yenilenebilir güç dalındaki şirketler öncülük etti.

Analistler, ABD’de Trump’ın lider seçilmesi halinde uygulayacağı siyasetlere ait belirsizliklerin Avrupa’da risk algısının yükselmesine neden olduğunu bildirdi.

Dün, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,85, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,19, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,84 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,59 azalış kaydetti. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar, yeni güne de satış yüklü bir seyirle başladı.

Asya hisse piyasalarında yeni günde karışık bir seyir öne çıkarken, ABD ile Çin ortasında yeni bir ticaret savaşı dalgasının başlayabileceği ihtimali piyasalardaki tedirginliğin esas sebebi olarak görülüyor.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,2 artarken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,2 geriledi.

Yurt içinde cuma günü alıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü evvelki kapanışa nazaran yüzde 0,37 artışla 11.064,85 puandan tamamlayarak, tüm vakitlerin en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirdi.

Dolar/TL, dün satıcılı bir seyir izleyerek günü evvelki kapanışının yüzde 0,2 altında 32,9969’dan tamamlamasının akabinde bugün bankalararası piyasanın açılışında 33,0324 düzeyinden süreç görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde hazine nakit istikrarı, yurt dışında ise Almanya ve Avro Bölgesi’nde ZEW beklenti endeksleri ile ABD’de perakende satış bilgilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 11.100 ve 11.200 puanın direnç, 11.000 ve 10.900 düzeylerinin dayanak pozisyonunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek bilgiler şöyle:

11.00 Türkiye, haziran ayı bütçe dengesi

12.00 Almanya, temmuz ayı ZEW ekonomik itimat endeksi

12.00 Avro Bölgesi, temmuz ayı ZEW ekonomik itimat endeksi

12.00 Avro Bölgesi, mayıs ayı dış ticaret dengesi

15.30 ABD, haziran ayı perakende satışlar

Muhabir: Murat Aslan

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.