DOLAR 33,6243 0.03%
EURO 37,0346 -0.02%
ALTIN 2.655,590,40
BITCOIN 1945903-2.04366%
İzmir
36°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Eski Çekya Cumhurbaşkanı Klaus, 15 Temmuz’a yönelik makale kaleme aldı
204 okunma

Eski Çekya Cumhurbaşkanı Klaus, 15 Temmuz’a yönelik makale kaleme aldı

ABONE OL
17/07/2024 01:00
Eski Çekya Cumhurbaşkanı Klaus, 15 Temmuz’a yönelik makale kaleme aldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

BERLIN (AA) – Vaclav Klaus, 15 Temmuz hain darbe teşebbüsü nedeniyle ülkenin önde gelen Lidove Noviny gazetesi için “Günümüzün Tehlikelerle Dolu Dünyasında Türkiye’nin Vazgeçilmez Rolü” başlıklı bir makale kaleme aldı.

Klaus, sekiz yıl evvel Türkiye’de yaşananları hatırlatarak, “Her ne kadar bir Türkiye uzmanı olmasam da kendimi Türkiye’nin bir dostu olarak görüyorum.” tabirini kullandı.

Bir ülkeyi dışarıdan değerlendirmenin sıkıntı olduğunu lakin temel sezgilerine ve siyasi tecrübesine güvendiğini kaydeden Klaus, “Bu nedenle sekiz yıl evvel Türkiye’de demokrasiyi ve siyasi kurumları muvaffakiyetle savunan ve ülkeyi istikrarsızlaştırma teşebbüslerini kararlılıkla reddedenler ile tıpkı safta olmaktan memnuniyet duyuyorum. Ayrıyeten, dış müdahale konusunda son derece ihtiyatlıyım ve kayda bedel bir yabancı müdahale kuşkusu olduğunda buna kayıtsız kuralsız karşıyım. Bu bahiste son derece hassasım. Geçen yıl Türkiye’de yapılan seçimler, Türkiye halkının kendi hükümetini ve Cumhurbaşkanını desteklediğini açıkça ortaya koydu. Bu benim için en değerli argümandır.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin son periyotta memleketler arası siyasette güçlü, faal ve saygın bir oyuncu haline geldiğine dikkati çeken Klaus, “Hem Ukrayna savaşında hem de Gazze’deki trajedide görebileceğimiz üzere Türkiye’nin jeopolitik rolü vazgeçilemez niteliktedir. Hem Ukrayna hem de Gazze sorunlarında müzakerelerin ciddiyetle başlamasını ümit ediyoruz. Türkiye’nin istikrarsızlaştırılması bu manada geriye hakikat atılmış bir adım olurdu ve başta Orta Doğu olmak üzere tüm dünyanın istikrarını tehdit ederdi.” sözlerine yer verdi.

Klaus, İstanbul’un tarihi yapıtlarını, ünlü çarşısını ve daima trafik sıkışıklığının yaşandığı kalabalık lakin tıpkı vakitte samimi sokaklarını çok sevdiğini kaydetti.

Vaclav Klaus siyasi hayatı boyunca hükümran ve bağımsız bir ulus-devletin manalı siyasi nizam için vazgeçilmez temel olduğunu vurguladığını tabir etti.

Şubatta İstanbul’da düzenlenen Marmara Forumu’nda lisana getirdiği, “(Türkiye) Ülkeniz büyük güçlerin ataklarını beklememelidir. Onlar bu bölgeye ilişkin değiller, bu bölgeyi hissetmiyorlar ve anlamıyorlar. Onlar kendi tahlillerini, kendi önceliklerini ve kendi çıkarlarını savunuyorlar.” tabirlerine makalesinde tekrar yer veren Klaus, Türkiye’ye muvaffakiyetler diledi.

Muhabir: Cüneyt Karadağ

En az 10 karakter gerekli