DOLAR 33,0693 0%
EURO 36,1984 -0.04%
ALTIN 2.616,610,11
BITCOIN 2098519-2.05441%
İzmir
38°

AZ BULUTLU

20:40

AKŞAMA KALAN SÜRE

Güney Afrika’yı özgürlüğe taşıyan başkan Mandela, doğumunun 106. yılında anılıyor
49 okunma

Güney Afrika’yı özgürlüğe taşıyan başkan Mandela, doğumunun 106. yılında anılıyor

ABONE OL
18/07/2024 15:00
Güney Afrika’yı özgürlüğe taşıyan başkan Mandela, doğumunun 106. yılında anılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

CAPE TOWN (AA) – Ülkeyi 1948-1994 yıllarında yöneten ve tarihin en sistematik ırkçı rejimlerinden biri kabul edilen apartheid rejimini sona erdirip ülkeyi demokrasiye ve özgürlüğe taşıyan başkan Mandela, Güney Afrika’da ve dünyada ırkçılık aykırısı hareketin sembolü kabul ediliyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde Mandela’nın doğumunun 106. yıl dönümünü, bu yıl “yolsuzluk ve eşitsizlikle mücadele” temasıyla, ülke genelinde düzenlenecek etkinliklerle kutlanacak.

Parlamentonun açılışının gerçekleşeceği Mandela Günü’nde, Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ulusa sesleniş konuşması yapacak.

Mandela’nın ülkesine hizmetle geçen 67 yılını anmak üzere ülke genelinde “67 dakika istekli hizmet” temasıyla yardım aktiflikleri gerçekleştirilecek.

Johannesburg kentinin Soweto ilçesindeki Mandela Konutu’nun yakınlarındaki Soweto Tiyatrosu’nda ise memleketler arası sanatkarların katıldığı bir konser aktifliği düzenlenecek.

Mandela’nın apartheid ile mücadelesi

Bir kabile şefinin oğlu olarak 1918’de periyodun Cape eyaletinde dünyaya gelen Mandela, çocukluğundan itibaren güzel bir eğitim aldı ve ülkenin en güzel üniversitelerinden Witswatersrand’in o periyot “tek siyahi öğrencisi” olarak hukuk eğitimi görüp ülkenin “ilk siyahi avukatı” oldu.

Mandela 1950’lerden itibaren siyahi özgürlük hareketinin merkezi pozisyonundaki Afrika Ulusal Kongresinin (ANC) önde gelen isimlerden biri haline gelse de rejimin baskıları sonucu siyaset yapması yasaklandı.

Apartheid rejiminin 1960’da gerçekleştirdiği “Sharpeville Katliamı’nın” akabinde, ANC’nin silahlı kanadı olan “Ulusun Mızrağı”nı örgütlemeye başladı.

Hapishane yılları

Bir dizi sabotaj aksiyonunun akabinde 1962’de yakalanıp idam ile yargılanan Mandela, hiçbir sivile ziyan vermemiş olmasından dolayı 1964’te ömür uzunluğu mahpusa mahkum edildi.

Mandela bundan sonraki 18 yılını geçirdiği Robben Adası Cezaevi’nin güçlü koşullarında direniş hareketini örgütlemeye devam etse de mahkumlar üzerindeki geniş tesirinden korkan apartheid rejimi tarafından 1982’de Pollsmor Hapishanesi’ne nakledildi.

Uluslararası toplumun 1980’lerden itibaren apartheid rejimine karşı tutum alması ve Güney Afrika’ya uyguladığı ağır baskılar sonucunda 11 Şubat 1990’da hür bırakılan Mandela, bu tarihten itibaren ülkenin demokrasiye geçiş sürecinin en değerli aktörü haline geldi.

İktidar yılları

Dönemin Güney Afrika Cumhurbaşkanı F. W. de Klerk ile 1993’te Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Mandela, ülke tarihinin birinci demokratik seçimlerinin yapıldığı 1994’te Güney Afrika’nın birinci siyahi cumhurbaşkanı seçildi.

Mandela, iktidarı devrinde ülkede ulusal uzlaşıyı sağlayarak, farklı renklerin ve kültürlerin bir ortada barış içinde yaşadığı bir toplumun inşasına kıymetli katkılar sağladı.

Filistin davasının ateşli bir savunucusu olan Mandela, Filistin özgürlüğe kavuşmadığı sürece, Güney Afrika’nın da özgür sayılmayacağını savundu.

Görev mühleti dolduğunda tekrar aday olmayan Mandela, 1999’da devlet başkanlığı koltuğunu Thabo Mbeki’ye devrederek, siyasetten de emekli oldu.

Sağlık durumu 2011’den itibaren giderek bozulan Mandela, 5 Aralık 2013’te 95 yaşında teneffüs yolu enfeksiyonu nedeniyle hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2009’da aldığı kararla o devir şimdi hayatta olan Mandela’nın doğum günü olan 18 Temmuz’u “Uluslararası Nelson Mandela Günü” ilan etti.

“Yıllar geçtikçe Mandela hakkında daha az şey duyuyoruz”

Mandela’nın partisi ANC’nin, 29 Mayıs genel seçimlerinde birinci sefer meclis çoğunluğunu kaybetmesinin akabinde, Güney Afrika siyasi tarihinde yeni bir periyot başladı.

Bu durum Mandela’nın Güney Afrika’sında bir değişime işaret ediyor.

Güney Afrikalı genç Lalie Kotze, AA muhabirine, “Mandela yaşlı jenerasyonlar tarafından daha çok sevilirken, genç jenerasyon ortasında o kadar tanınan değil. Yaşlılar onun iktidarını deneyimlerken, gençler onu yalnızca tarih kitaplarından öğrendi. Yıllar geçtikçe Mandela hakkında daha az şey duyuyoruz.” dedi.

Kotze, “Mandela’nın uğruna savaştığı şeylerden biri eşitlikti, lakin bugün Güney Afrika eşit değil. Ayrıyeten Güney Afrika’daki mevcut hükümetin onun ülke için yaptıklarını hafife aldığını, ülkeyi herkes için daha âlâ bir yer haline getirmek için onun örneğini izlemeye çalışmadığını düşünüyorum.” tabirlerini kullandı.

Muhabir: Murat Özgür Güvendik

En az 10 karakter gerekli