AA
LONDRA (AA) – AA muhabirinin Milletlerarası Güç Ajansının (IEA) Gaz Piyasası Raporu’ndan derlediği bilgilere nazaran, 2022’deki doğal gaz arz şoku ve 2023’te kademeli biçimde tekrar dengelenmenin akabinde, gaz talebi 2024’ün birinci yarısında yıllık bazda yüzde 3 arttı. Bu büyüme, 2010-2020 devrindeki tarihî ortalama artış olan yüzde 2’nin üzerinde gerçekleşti.
Küresel gaz talebinde yılın birinci yarısındaki artışın yüzde 60’ı Asya ülkelerinden kaynaklandı. Asya bölgesinin gaz talebi yılın birinci yarısında yıllık bazda yüzde 8 artarken, bölgenin talep artışındaki itici gücü olan Çin’de bu oran yüzde 11 oldu. Hindistan’ın gaz talebi ise tıpkı periyotta yüzde 10’un üzerinde yükseldi.
Dünyada sanayi kesimindeki gaz talebinin artması da birinci yarıdaki talep büyümesini destekledi.
Bu periyotta global LNG arzındaki büyüme ise yüzde 2 ile (6 milyar metreküp) zayıf bir seyir izledi.
LNG arzındaki zayıf büyüme, Asya’daki güçlü talep artışıyla birleşerek bilhassa ikinci çeyrekte global gaz arzı istikrarında sıkışıklığa yol açtı. Rusya’nın Avrupa’ya boru çizgisiyle gaz tedarikine ait belirsizlikler de son aylarda yine bariz hale geldi ve bu durum fiyatlarda ek dalgalanmalara yol açtı.
Sıkışık arz-talep istikrarı ve jeopolitik tansiyonların de tesiriyle, gaz fiyatları tüm büyük gaz piyasalarında bilhassa yılın ikinci çeyreğinde oynaklık gösterdi.
Avrupa ve Asya piyasalarında gaz fiyatları Haziran 2024 prestijiyle yükseliş göstererek 2023 düzeylerinin üzerine çıktı. ABD’de Henry Hub’da fiyatlar mart-haziran devrinde yaklaşık yüzde 70 artarak 10 yılın en düşük düzeyinden toparlandı.
Avrupa’da gaz fiyatları yılın ikinci çeyreğinde yüzde 15 ve Asya’da yüzde 20 arttı.
Her ne kadar doğal gaz talebinde yılın birinci yarısında güçlü toparlanma görülse de arz sıkışıklığı, fiyatlardaki dalgalanma ve jeopolitik tansiyonların tesiriyle global gaz piyasalarında görünüm kırılganlığını koruyor.
LNG arzındaki sonlu büyüme talebi baskılayacak
Öte yandan, global gaz talebindeki büyümenin bu yılın ikinci yarısında yüzde 2’nin altına düşmesi bekleniyor. Bu düşüşle, global gaz talebindeki büyümenin 2024’ün tamamı için yüzde 2,5 yahut 100 milyar metreküp düzeyinde kalacağı hesaplanıyor.
LNG arzındaki hudutlu artışın ithalat piyasalarındaki büyümeyi baskılaması beklenirken, güç kesiminde gaz kullanımının yalnızca marjinal seviyede artacağı ve gaz talebindeki asıl itici gücün sanayi bölümünden kaynaklanmaya devam edeceği öngörülüyor.
Bu kapsamda, süratle büyüyen Asya pazarları ile Afrika, Orta Doğu ve Kuzey Amerika’daki gaz zengini ülkelerdeki talep artışının Avrupa’daki düşüşle kısmen dengeleneceği iddia ediliyor.
Muhabir: Nuran Erkul Kaya
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce