DOLAR 33,1116 0.09%
EURO 36,0613 -0.28%
ALTIN 2.576,55-0,93
BITCOIN 2118703-1.42654%
İzmir
36°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Beçin Antik Kenti’ndeki kale duvarları ve burçlar ayağa kaldırılıyor
111 okunma

Beçin Antik Kenti’ndeki kale duvarları ve burçlar ayağa kaldırılıyor

ABONE OL
19/07/2024 08:00
Beçin Antik Kenti’ndeki kale duvarları ve burçlar ayağa kaldırılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

MUĞLA (AA) – Bölgenin en kıymetli ören yerleri ortasında yer alan ve yıl boyunca hafriyat çalışmaları yapılan Beçin Antik Kenti’nde, gün yüzüne çıkartılan kalıntılar tarihe ışık tutuyor. Ayakta kalan tarihi yapılar, restore edilerek turizme kazandırılıyor.

Beçin Antik Kenti Hafriyat Lideri Prof. Dr. Kadir Pektaş, AA muhabirine, Beçin kenti ve kalesini, Menteşeoğulları’nın başşehir olarak seçtiğini söyledi.

Kurucusu Ahmet Gazi’nin de türbesinin bulunduğu Beçin’in Türk-İslam periyodu yerleşiminde değerli merkezlerden biri olduğunu belirten Pektaş, kentte kazıların yanı sıra onarım çalışmaları da yürüttüklerini kaydetti.

UNESCO Dünya Mirası Süreksiz Listesi’ne 2012’de alınan antik kentte nizamlı olarak hafriyat çalışmaları yaptıklarını anlatan Pektaş, kentte birçok eser gün yüzüne çıkarılırken, ayakta kalan tarihi yapıların da restore edilerek turizme kazandırıldığını söz etti.

“Kale duvarları ve burçları eski görünümüne kavuşuyor”

Antik kentin tarihinin milattan evvel 2 binlere kadar uzandığını lakin asıl kıymetini Menteşeoğulları Beyliği devrinde kazandığını belirten Pektaş, “Geçen sene onarım projesi hazırlanarak onaylanan ve onarımına başlanan surlarda çalışmalar bu yıl da devam etti. Şu anda bilhassa iç kalenin girişindeki burçların onarımı, kale duvarlarının bir kısmının ayağa kaldırma süreci tamamlandı. İç kalenin girişinde bulunan sarnıçtaki hafriyat çalışması da önümüzdeki süreçte tamamlanacak.” dedi.

Beçin iç kalesinin Milas Ovası’nda da görülebilen görüntüye hakim bir pozisyonda olduğunu vurgulayan Pektaş, yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalan duvarların ayağa kaldırıldığını anlattı.

Özellikle iç kale girişindeki burçların büyük bir risk oluşturduğuna işaret eden Pektaş, “Öncelikle buranın onarımı tamamlandı. Etap etap öbür surlarda da birebir onarımı yapacağız. Tamamlandığında eski günlerin ihtişamını gösteren bir iç kale olacak. Gelen ziyaretçiler gönül rahatlığıyla kalkolitik periyottan 1950’lere kesintisiz hayatın sürdüğü bir yeri görmüş olacak. Şu an kale duvarlarının bir kısmı ile kalede 2 burç restore edildi. 8 burcun daha onarımı yapılacak.” diye konuştu.

Kentte, 2024 yılı hafriyat ve onarım çalışmalarının da devam ettiğini vurgulayan Pektaş, bu kapsamda mezarlık alanında paklık çalışması yapıldığını, iç kalenin karşısında bulunan 1 nolu türbenin onarım projesinin muhafaza konseyinde incelemede olduğunu söyledi.

Pektaş, Üçgöz Hanı için de proje hazırlandığını ve onay beklendiğini anlatarak, “Projeler tamamlandığında onarımlar başlayacak. Yeniden Türk Tarih Kurumundan gelen ödenekle Orhaniye Cami ve Seymenlik Zaviyesi’nin onarım projelerini hazırlamış olacağız.” dedi.

Beçin Kalesi

Tarihi kaynaklarda, Milas-Ören yolunda ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan antik kentteki kalenin Bizans periyodunda yapıldığı, inşaatında etrafındaki antik yapıların taşlarından yararlanıldığı belirtiliyor. Yöreye hakim olan Menteşeoğulları devrinde ise kalenin onarılarak kullanıldığı tabir ediliyor.

Muhabir: Durmuş Genç

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.