DOLAR 33,1952 -0.11%
EURO 36,0226 -0.6%
ALTIN 2.548,96-1,98
BITCOIN 22116764.71944%
İzmir
39°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Bangladeş’te “kamuda kontenjan” kararı protestolarında meyyit sayısı 25’e yükseldi
99 okunma

Bangladeş’te “kamuda kontenjan” kararı protestolarında meyyit sayısı 25’e yükseldi

ABONE OL
19/07/2024 21:20
Bangladeş’te “kamuda kontenjan” kararı protestolarında meyyit sayısı 25’e yükseldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

DAKKA (AA) – Ülkede yayın yapan Prothom Alo ve Daily Star gazetelerine nazaran, ülke genelindeki protestolarda göstericiler ile polis ortasında arbede çıkması sonucu 19 kişi daha ömrünü yitirdi.

Kamu kesiminde kontenjan ayrılması kararına karşı başlatılan protestolarda meyyit sayısı 25’e yükselirken, yüzlerce kişi de yaralandı.

Bangladeş’te protestolar sürerken göstericiler, ülke genelinde “hayatı durdurma eylemi” başlatmıştı.

Protestoların başkoordinatörlerinden Asif Mahmud, ülke genelinde “hayatı durdurma eylemi” ilan ettiklerini, bu kapsamda hastaneler ve acil servisler dışındaki tüm kurum ve kuruluşların faaliyet göstermesine müsaade verilmeyeceğini duyurmuştu.

Protestolarda devlet televizyon binası ateşe verildi

Protestoculardan oluşan kalabalık bir küme, devlete ilişkin BTV’nin ana kapısından binaya girdi.

Grup, BTV binasının yanı sıra park alanında bulunan birkaç araba ve motosikleti ateşe verdi.

BTV Yönetim Müdürü Ruhul Amin Bangla, Dhaka Tribune gazetesine yaptığı açıklamada, göstericilerin “zemin kattaki garaj dahil çeşitli odaları ateş verdiğini ve içeride mahsur kalan beşerler olduğunu” söyledi.

Polis yetkilisi Moshiur Rahman da binanın ateşe verildiği sırada misyonda olan polislerin neredeyse tamamının yaralandığını belirtti.

Kamu dalı kontenjanları

Bangladeş’te kamuda işe giriş konumlarının yüzde 56’sı muhakkak demografik kümeler ve sınıflar için ayrılırken, bunun yüzde 30’u, 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerini kapsıyor.

Söz konusu kontenjanlar, ülke çapındaki protestolar üzerine 2018’de kaldırılmıştı.

Yüksek Mahkemenin, geçen ay kontenjan sisteminin yine uygulanması kararı almasının akabinde protestolar başlamıştı.

Dakka, Chattogram ve Rangpur kentlerinde süren protestolarda, arbede çıkması ve buna polisin müdahalesi sonucu 16 Temmuz’da 6 kişinin hayatını yitirdiği, yaklaşık 250 öğrencinin yaralandığı bildirilmişti.

Bangladeş Yüksek Öğretim Kurumu, “öğrencileri korumak gayesiyle tüm devlet ve özel üniversitelerin bir sonraki duyuruya kadar kapatılmasını” istemişti.

Dhaka Tribune gazetesinin haberine nazaran, protestoların düzenlendiği Dakka Üniversitesi dahil ülkedeki kimi üniversiteler, süresiz olarak kurumlarının kapatıldığını duyurmuştu.

Üniversitelerin kapatılması kararına karşın öğrenciler, okulları terk etmeyi reddetmişti.

Bangladeş Başbakanı Pir Hasina Vecid, dün, kelam konusu protestolarda hayatını kaybeden öğrencilerin vefatının araştırılması için komite kurulması buyruğunu verdiğini belirtmişti.

Muhabir: Dilara Karataş

En az 10 karakter gerekli