DOLAR 32,8786 -0.51%
EURO 35,8940 -0.26%
ALTIN 2.536,77-0,54
BITCOIN 22379230.42651%
İzmir
41°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

İngiltere’de çok sıcaklar nedeniyle 6 milyon insan risk altında
156 okunma

İngiltere’de çok sıcaklar nedeniyle 6 milyon insan risk altında

ABONE OL
20/07/2024 02:20
İngiltere’de çok sıcaklar nedeniyle 6 milyon insan risk altında
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

LONDRA (AA) – Friends of Earth’ün yeni tahliline nazaran, yaşlılar ve küçük çocuklar sıcak hava dalgaları nedeniyle en yüksek risk kümesini oluştururken, 5 yaş altı 1,7 milyon ve 65 yaş üstü 4,3 milyon kişi, İngiltere’de çok sıcaktan en fazla etkilenen bölgelerde yaşıyor.

Sıcak hava dalgaları açısından yüksek riskli olarak kategorize edilen bölgelerde 3,7 milyon kişinin yüksek tansiyon, 1,5 milyon kişinin astım ve 1,6 milyon kişinin diyabet rahatsızlığı var. Bu rahatsızlıkların çok sıcaklarda daha da berbatlaşması ve hayati tehlike oluşturması riski bulunuyor.

Analize nazaran, risk altındaki insan sayısı ihtiyatlı bir kestirim olarak ortaya konuldu. Engelliler ve sıhhat problemleri yaşayan her yaştan insan dikkate alındığında gerçek sayının daha da artabileceği öngörülüyor.

Analizde, “5 gün yahut daha uzun mühletle ortalama sıcaklığın 27,5 derece ve üzerine çıktığı bölgeler” çok sıcaktan en fazla etkilenen bölgeler olarak değerlendirildi. Bu bölgelerde 28 milyon insan yaşıyor.

Friends of the Earth Bilim, Politika ve Araştırma Başkanı Mike Childs, analize ait değerlendirmesinde, global ortalama sıcaklıkların her yıl rekor kırdığını belirterek, “İngiltere’nin iklim krizine ahenk sağlama planları, bu kriz karşısında önde bulunan toplulukları korumak için gerekenin çok gerisinde. Bu başarısızlık, milyonlarca insanın hayatını ve sıhhatini riske atıyor.” sözünü kullandı.

İngiltere’de 4 Temmuz’daki seçimlerin akabinde iktidara gelen İşçi Partisi hükümetinin ülkenin iklim değişikliğine adaptasyon planlarını hızlandırmasının acil gereksinim olduğunu vurgulayan Childs, şunları kaydetti:

“Bu planlar ortasında meskenlerimizi, bakımevlerimizi, okullarımızı ve kreşlerimizi yazın serin, kışın sıcak tutacak yalıtım programlarının yaygınlaştırılması, sıcak devirlerde bölgelerin serinletilmesine yardımcı olacak sokak ağaçlarının dikilmesi ve sıcak hava dalgaları sırasında insanların barınabilmesi için kütüphaneler üzere toplumsal alanların klimayla donatılması yer almalıdır.”

Muhabir: Nuran Erkul Kaya

En az 10 karakter gerekli