DOLAR 33,1952 -0.11%
EURO 36,0226 -0.6%
ALTIN 2.548,96-1,98
BITCOIN 21987324.19518%
İzmir
34°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Kıbrıs Barış Harekatı’nda misyon alan mücahitler Mehmetçiğin Ada’ya çıktığı anları anlattı
66 okunma

Kıbrıs Barış Harekatı’nda misyon alan mücahitler Mehmetçiğin Ada’ya çıktığı anları anlattı

ABONE OL
20/07/2024 07:20
Kıbrıs Barış Harekatı’nda misyon alan mücahitler Mehmetçiğin Ada’ya çıktığı anları anlattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

LEFKOŞA (AA) – Türkiye’nin, garantörlük ve memleketler arası hukuktan doğan hakları ile Kıbrıs’ta Türklere yönelik Rum çetelerin 9 yıl kadar süren hücumları sonucu 20 Temmuz 1974 yılında başlattığı Kıbrıs Barış Harekatı’nda misyon alan ve hala TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanlığını yürüten Celal Bayar, AA muhabirine, 1963’ten 1974’e kadar yaşadıkları zorluklara karşın bir gün Türk askerinin Ada’ya geleceğine dair inançlarının tam olduğunu söyledi.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın geç kalması halinde Kıbrıs Türklerinin Girit Adası’nın yazgısını yaşamalarının kaçınılmaz olduğunu savunan Bayar, 20 Temmuz’da Kıbrıs’a inen Türk paraşütçülerini gördüklerinde yaşadıkları memnunluk ve sevincin tanım edilemez olduğunu vurguladı.

Bayar, Türk askerinin Kıbrıs’a geleceğini bir gün evvelce bildikleri için TMT Karargahı’nda bekleyişe başladıklarını anlatarak 20 Temmuz 1974 sabahı gökyüzünde paraşütleri görünce o an bulundukları askeri karargahta birbirlerine sarılarak Mehmetçiğin gelişini kutladıklarını aktardı. Bayar, şunları kaydetti:

“20 Temmuz’da bizim için güneş kuzeyden doğdu. Bizim en büyük mutluluğumuz, o gündür. Yıllarca çektiğimiz eziyet ve cefalar bir anda unutuldu ve kendimizi en keyifli insan olarak hissettik. Yani bunu tanım etmek kolay bir şey değildir. TMT Karagahında hepimiz birbirimize sarıldık. O an arkadaşların hepsinden ‘Artık ölsem de gam yemem’ kelamlarını duydum. 11 yıl beklediğimiz o anı çok şükür İlah bize görmeyi yaşamayı nasip etti.”

“Sabahı iple çektik”

Türkler ile Rumların Türkiye, İngiltere ve Yunanistan’ın garantörlüğünde kurdukları Kıbrıs Cumhuriyeti’nde subay olan, TMT Mücahitler Derneği Genel Lider Yardımcısı, emekli binbaşı Çetin Serez de Mehmetçiğin Ada’ya geleceğini harekata saatler kala öğrendiklerini aktararak şöyle devam etti:

“Ben o vakitler üsteğmen rütbesinde misyon yaparken tıpkı vakitte TMT sancaktarıydım. 15 Temmuz’da Nikos Sampson Darbesi olunca TMT genel seferberlik ilan etti. 20 Temmuz gecesi kumandan bizi çağırıp gece 3 sıralarında ellerimize bir zarf verdi. Zarfın Türk Genelkurmay Başkanlığından geldiğini fark edince rahatladım. Sabah 05.20’de çıkarma başlayacaktı. Girne Boğaz bölgesinde ve Beşparmak Dağları’nda askerleri mevzilere yerleştirdik. Sabahı iple çektik.”

20 Temmuz 1974 sabahı 11 yıl boyunca bekledikleri Türk askerini Kıbrıs’ta görmek için sabırsızlandıklarını lisana getiren Serez, Türk savaş uçaklarının gelişi ile birlikte gökyüzünde “kıyamet” gibisi bir imaj oluştuğunu söyleyerek harekatın birinci gününde eski ismi Pınarbaşı olan Kırnı Havaalanı’nda Türk askerleriyle buluştuklarını kaydetti.

Serez, Türk askerini Kıbrıs’ta görünce birinci etapta şaşkınlık, akabinde da sevinç yaşadıklarını lisana getirerek, hislerini anlatırken “Türk askerini görünce gözlerimize inanamadık ve ‘Gelenler gerçekten Türk askeri mi?’ diye düşünmeden edemedik. Türk askerini görünce yaşadığımız his değişikti bu izah edilemez.” sözlerini kullandı.

Türkiye’nin yaptığı Kıbrıs Barış Harekatı’nın kazanımlar sağladığına dikkati çeken Serez, çıkarma sayesinde kimlik ve insanca ömür üzere kıymetlerin Kıbrıs Türk halkına ikram edildiğini söyledi.

“20 Temmuz Kıbrıs Türkü’nün bayramıdır”

Harekata katılan TMT mücahitlerinden Mustafa Efe ise Kıbrıs’ta Rumların 1955’ten itibaren Türklere yönelik toplu imha planları yaptıklarını, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında bu planların askeri karargahlarda ele geçirildiğini söyledi.

Efe, devlet memuru olarak çalışırken ilan edilen genel seferberlik gereği TMT mücahidi olarak birliğine gittiğini belirterek şunları anlattı:

“20 Temmuz Kıbrıs Türklerinin 1955’lerden itibaren verdiği uğraşın son noktasıydı. Bizim ortaya koyduğumuz direnç ve akabinde Mehmetçik ile bulaşmamız 20 Temmuz’u gerçekleştirdi. 50 yıl evvelki Kıbrıs Barış Harekatı olmasaydı biz bugün burada bu devleti kurmuş olamayacaktık. Bu nedenle 20 Temmuz çok büyük bir bayramdır. 20 Temmuz Kıbrıs Türkü’nün bayramıdır.”

“Türkiye’nin kesinlikle bir gün geleceğini biliyorduk”

Kıbrıs Barış Harekatı sırasında mücahit olarak cephede vazife yapan TMT üyesi Taner Çuvalcıoğlu da 50 yıl evvel 20 Temmuz sabahında Lefkoşa Hamitköy civarında bulunduğunu ve gökyüzünde uçaklardan atlayan Türk paraşütçülerin belirmesiyle heyecan ve memnunluğu bir ortada yaşadığını vurguladı.

Kıbrıs’a çıkan Türk askerleriyle savaş şartlarında bir ortaya gelemediklerini ancak harekatın ikinci günü başşehir Lefkoşa’ya gönderilen Türk tanklarını görünce gözyaşlarını tutamadığını aktaran Çuvalcıoğlu, şunları kaydetti:

“Rauf Denktaş Bey Lefkoşa’ya Türk tanklarını istedi. Birkaç tank gelince biz de gittik. Kimimiz ağlıyor kimimiz seviniyor. Türk askerini görünce dünyalar bizim oldu. 9 yıl mühletle Türk askerini bekliyorduk. Rumlar bizimle dalga geçmek için ‘Bekledim de gelmedin’ müziğini 9 yıl radyolarında çalıp bize dinlettiler. Bu müziğin travmasıyla yaşadık. Türkiye’nin kesinlikle bir gün geleceğini biliyorduk.”

Muhabir: Mehmet Kemal Firik

En az 10 karakter gerekli