DOLAR 33,1952 -0.11%
EURO 36,0226 -0.6%
ALTIN 2.548,96-1,98
BITCOIN 21987324.19518%
İzmir
34°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

AB tescilli Bursa şeftalisi Avrupa sofralarında daha fazla yer alacak
76 okunma

AB tescilli Bursa şeftalisi Avrupa sofralarında daha fazla yer alacak

ABONE OL
20/07/2024 08:20
AB tescilli Bursa şeftalisi Avrupa sofralarında daha fazla yer alacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

BURSA (AA) – Türkiye’nin AB nezdinde tescillenen 24’üncü coğrafik işaret tescilli eseri olan Bursa şeftalisi, lezzeti ve aromasının yanı sıra kalitesi ve uzun raf ömrüyle ön plana çıkıyor.

Bursa Ovası’nda yetiştirilen ve Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilen şeftali, bu yıl hem rekoltesiyle hem de hasat vaktinde alınan AB tesciliyle üreticisinin yüzünü güldürdü.

“Avrupa ülkelerine artık daha fazla şeftali gidecek”

Bursa Bölgesi Köy Kalkınma ve Öbür Tarımsal Amaçlı Kooperatif Birliği İdare Heyeti Lideri Osman Özkan, AA muhabirine, şeftalinin tescillenmesini sevinçle karşıladıklarını söyledi.

Bursa şeftalisinin Türkiye’de 2018 yılında coğrafik işaret olarak tescil edildiğini belirten Özkan, şöyle konuştu:

“Türk Patent ve Marka Kurumu aracılığıyla AB’ye coğrafik işaret müracaatında bulunduk. İnceleme süreci tamamlanan Bursa şeftalisinin tescili, 15 Temmuz’da AB Resmi Gazetesi’nde yayımlandı. AB tescili almasıyla dünya çapında markalaşmayı hedefliyoruz. Bursa şeftalisi, iri, renginin koyu kırmızı, içinin dolu ve şeker oranının yüksek olması üzere özellikleriyle ön plana çıkıyor.”

Özkan, yıllardır AB ülkelerine şeftali ihraç ettiklerini lisana getirerek, “Ürünümüzün yeterli ve kaliteli olduğunu zati biliyorduk ancak bunu Avrupa’ya ve dünyaya duyurabilmek için tescile muhtaçlığımız vardı. Bunu da tescil ettirdik. Bundan sonra hedefimiz, Avrupa Birliği ve öbür ülkelere daha fazla eser göndermek.” sözünü kullandı.

Özkan, şeftalide geçen yıl 60 bin ton civarında gerçekleşen rekoltenin bu yıl 100 bin ton olmasını beklediklerini de kelamlarına ekledi.

Şeftali üreticisi Haluk Kürel de tescil alması sayesinde Bursa şeftalisinin çiftçiye daha fazla çıkar sağlayacağını lisana getirdi.

Muhabir: Mustafa Bikeç

En az 10 karakter gerekli