DOLAR 33,1952 -0.11%
EURO 36,0226 -0.6%
ALTIN 2.548,96-1,98
BITCOIN 22184440.22539%
İzmir
38°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümüne dair karar Resmi Gazete’de
62 okunma

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümüne dair karar Resmi Gazete’de

ABONE OL
20/07/2024 21:20
Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümüne dair karar Resmi Gazete’de
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümünün büyük bir gurur ve memnunlukla idrak edildiği bildirilen kararda, Kıbrıs Türk halkının Barış ve Özgürlük Bayramı’nın samimiyetle tebrik edildiği belirtildi.

Kararda, “20 Temmuz, yıllardır çektiği acı ve zorluklara cüret ve sabırla karşı koyan Kıbrıs Türk halkının kurtuluş günüdür. Ada’daki egemenlik haklarının ve eşit statüsünün korunmasının sembolüdür. 1963 yılında, Kıbrıslı Rumların iştirak devletini gasbetmesiyle başlayan, sürgün ve katliamlarla devam eden karanlık periyot bu harekatla son bulmuş, Kıbrıs Türkü’nün varlık ve güvenliği teminat altına alınmış, Ada’da huzur ve inanç ortamı tesis edilmiştir.” sözlerine yer verildi.

Kıbrıs Türk halkının Türkiye’nin de takviyesiyle adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir tahlil için düzgün niyetle uğraş sarf ettiği kaydedilen kararda, lakin 50 yılı aşkın müddettir devam eden müzakere sürecinde Türk tarafının yapan rolüne karşın, Rum tarafının uzlaşmaz hali nedeniyle sonuç alınamadığı, Kıbrıslı Rumlar Avrupa Birliği üyeliği ile ödüllendirilirken Kıbrıslı Türklerin haksız ve insanlık dışı bir izolasyona, kısıtlama ve ambargolara maruz bırakıldığı aktarıldı.

Ada’da tek ve kesin tahlilin, Kıbrıs Türk halkının özden gelen haklarının teslim edilmesi, hükümran eşitliğin ve eşit memleketler arası statüsünün tescil edilmesiyle mümkün olacağı vurgulanan kararda, şunlar belirtildi:

“Uluslararası toplumu Ada’daki gerçekleri kabul ederek, Kıbrıs Türk halkının maruz kaldığı insanlık dışı izolasyona bir an evvel son vermeye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni hak ettiği halde tanımaya davet ediyoruz. Kıbrıs Türkü kardeşlerimizle birlikte bu istikametteki çabalarımızı sonuca ulaşana dek sürdüreceğimizi vurguluyoruz. Türkiye, bugüne kadar olduğu üzere gelecekte de Kıbrıs Türklerinin özgürlük ve refahının teminatı olmaya devam edecek, ‘garantör devlet’ ve ‘Ana vatan’ olarak sorumluluklarını hassasiyetle yerine getirmeyi sürdürecektir. Kıbrıs Türk halkının legal hak ve çıkarlarının aşındırılmasına hiçbir biçimde müsaade etmeyecektir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne tam dayanağı her şartta ve kesintisiz olarak devam edecektir. Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümünü idrak ettiğimiz bu tarihi günde, Kıbrıslı soydaşlarımızla gönül ve dava beraberliğimizi teyit ediyoruz, sarsılmaz birlik ve dayanışmamızı bir sefer daha tüm dünyaya ilan ediyoruz.”

Kararın, Resmi Gazete’de yayımlanması konusunun 18 Temmuz 2024 tarihli 105. birleşiminde kabul edildiği bildirildi.

Muhabir: Buğrahan Ayhan

En az 10 karakter gerekli