DOLAR 33,1952 -0.11%
EURO 36,0226 -0.6%
ALTIN 2.548,96-1,98
BITCOIN 22120550.67323%
İzmir
39°

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Tek tabancayla EOKA’ya direnen Kıbrıs Türkleri: Türk Direnç Teşkilatı
65 okunma

Tek tabancayla EOKA’ya direnen Kıbrıs Türkleri: Türk Direnç Teşkilatı

ABONE OL
21/07/2024 11:00
Tek tabancayla EOKA’ya direnen Kıbrıs Türkleri: Türk Direnç Teşkilatı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

LEFKOŞA (AA) – Rum terör örgütü EOKA’nın Kıbrıs Türklerine karşı baskı ve zulümlerine yıllarca “tek tabancayla” direnen TMT, 1 Ağustos 1958’de kuruldu.

1 Nisan 1955’te kanlı hareketlerine başlayan Rum terör örgütü EOKA’nın Ada’daki İngiliz yönetimine karşı aksiyonlarının Türk toplumunun yok edilmesi faaliyetlerine dönüşmesi üzerine Kıbrıs Türkleri kendilerini savunmak için harekete geçti.

Volkan, Kara Çete, 9 Eylül Cephesi ve Kıbrıs Türk Mukavemet Birliği ismindeki direniş kümeleri, Türk toplumunun EOKA’ya karşı savunulması için vazife üstlendi.

1 Ağustos 1958’de Türk Direnç Teşkilatı (TMT) ismi altında birleşen bu kümeler, Rum hücumlarına karşı koyarak açık ve saklı yollarla Türk toplumunun savunmasını sürdürdü.

1967’de başlayan toplu Rum akınlarına karşı her köyü bir direnç noktası formunda savunan TMT, direniş faaliyetlerini 20 Temmuz 1974’e kadar muvaffakiyetle devam ettirdi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin, bu tarihte, 1960 Anayasası’nın vermiş olduğu garantör devlet müdahale hakkını kullanmasıyla, Kıbrıslı Mücahitler ve Mehmetçik omuz omuza çarpışarak Kıbrıs Barış Harekatı’nı düzenledi.

Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin 13 Şubat 1975’te kurulmasının akabinde 1 Ağustos 1976’da TMT’nin yerini alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı kuruldu.

Tek tabancayla yıllar süren direniş

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Celal Bayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk halkının 1 Nisan 1955’te, Rum terör örgütü EOKA’nın faaliyete geçmesi üzerine çabucak savunmaya geçtiğini belirtti.

Bayar, EOKA’nın temel gayesinin “Enosis” olduğunu vurgulayarak, “Enosis’in önündeki en büyük mahzur Kıbrıs Türk halkıydı, İngiliz değildi. Esasen EOKA’nın yayımladığı beyanname ‘İngilizleri Ada’dan kovacağız, temel düşman Türkleri yok edeceğiz’ biçimindedir.” dedi.

“Türkler, bütün Türk kasaba ve köylerinde savunmaya geçtiler lakin elde imkan yok. Tek bir tabanca. Bütün kasabaları dolaşarak icraata giriştiler, sopalarla ve coplarla.” sözlerini kullanan Bayar, bu biçimde 1958’e kadar uğraş edildiğini kaydetti.

Bayar, 1 Ağustos 1958’den sonra Özel Harp Dairesinin gönderdiği silahların TMT’nin eline geçmeye başladığı lisana getirerek, “O vakte kadar tek tabanca bölgeleri dolaşarak icraatlerde bulunduk.” diye konuştu.

“Türk askerini görünce ağladık”

TMT Mücahitler Derneği üyesi Taner Çuvalcıoğlu da Kıbrıs Barış Harekatı ve Kıbrıs Türklerinin direnişi sayesinde yok olmadıklarını belirtti.

Rumların kendi ortalarında yaptığı kimi muahedelerde Türklerin yok edilmesine yönelik bir anlayışın hakim olduğunu anlatan Çuvalcıoğlu, Ada’daki Muratağa ve Sandallar köylerinde yapılan katliamları hatırlattı.

Çuvalçıoğlu, Volkan ve Kara Çete üzere direniş kümelerini güçlendirmek için Rauf Denktaş ile Burhan Nalbantoğlu önderliğinde Türk Direnç Teşkilatının kurulduğunu ve direniş için gerekli teçhizatın sağlandığını söyleyerek, “Bugün şayet onlar yapılmış olmasaydı, Kıbrıs Türkü diye bir Türk kalmayacaktı.” dedi.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın gerçekleştirilmesini 11 sene beklediklerini lisana getiren Çuvalcıoğlu, “Türk askerini gördük ve hepimiz hüngür hüngür ağladık.” tabirini kullandı.

Muhabir: Mehmet Kemal Firik,Can Efesoy

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.