DOLAR 33,1952 -0.11%
EURO 36,0226 -0.6%
ALTIN 2.548,96-1,98
BITCOIN 2206406-1.07349%
İzmir
40°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Onarımı tamamlanan Yıldız Sarayı’na ziyaretler başladı
58 okunma

Onarımı tamamlanan Yıldız Sarayı’na ziyaretler başladı

ABONE OL
21/07/2024 17:40
Onarımı tamamlanan Yıldız Sarayı’na ziyaretler başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün resmi açılışını yaptığı Yıldız Sarayı, 1 Eylül’e kadar pazartesi dışında her gün fiyatsız olarak gezilebilecek.

Konuya ait AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ulusal Saraylar Lideri Dr. Yasin Yıldız, sarayın ziyarete açılmasından ötürü keyifli ve heyecanlı olduklarını söyledi.

Yıldız, sıcak havaya karşın vatandaşların büyük bir ilgisinin olduğuna dikkati çekerek, “Yıldız Sarayı’ndaki farklı kısımları bir ortaya getirilmesi için farklı kurumların çabaları oldu. Sabahın erken saatlerinden beri binlerce vatandaşımız çok büyük bir teveccüh gösteriyor. Her birinden çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Bu, buraya emek veren tüm çalışma arkadaşlarımız için hayli memnunluk verici bir durum.” dedi.

Restorasyon sürecinin Ulusal Saraylar Başkanlığı tarafından bütünleşik bir proje olarak yürütüldüğünü vurgulayan Yıldız, tarihi yapıya dair şu bilgileri paylaştı:

“Yıldız Sarayı, 1909 yılında Sultan 2. Abdülhamid’in tahttan uzaklaştırılmasının akabinde bir yağma olayıyla karşılaşıyor. Akabinde Osmanlı Devleti’nin son periyotlarında birtakım padişahlar tarafından kısa periyodik kullanılıyor fakat 33 yıl devlete merkezlik ettiği periyottaki üzere bir ışıltılı süreç yaşayamıyor. 1924’ten sonra ise çeşitli devlet kurumlarına tahsis ediliyor. Lakin bu kurumların tarihi mirası sürdürebilecek, onun onarım ve öteki muhtaçlıklarını karşılayabilecek imkanları eşit seviyede olmuyor ve tarihinde kimi ıstıraplar yaşıyor. 2015 yılında Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla başlayan bir çalışmayla, buradaki bütün kurumların tahliyesi ve bu tarihi mirasın Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bir ortaya getirilmesi tamamlanmıştı. Biz de 2018 yılında, buranın onarım çalışmalarını kapsamlı bir formda başlattık. Altı yıl süren ve farklı disiplinlerden arkadaşlarımızın vazife aldığı ağır bir çalışmanın sonucunda, bu miras tarihinde birinci kez toplumumuzla buluşmuş oldu.”

“Tarihi yapıtları sonuna kadar müdafaamız gerekiyor”

Ziyaretçilerden Anıl Yavuz, Yıldız Sarayı’nın tarihi dokusunu koruduğunu belirterek, “Burada o anları yaşıyor üzereyiz. Hakikaten hoş olmuş. Şimdi yeni geldik ve başka tarafları da gezeceğiz. Tarihi yapıtları sonuna kadar müdafaamız gerekiyor ve bunu başardığımızı görebiliyorum.” tabirlerini kullandı.

Yasin Gün, sarayın yıllardır daima merak ettiği bir yer olduğunu söyleyerek, “100 yıla yakındır kapalıymış. Açıldığını öğrenir öğrenmez ailecek, çocuklarımıza göstermek istedik. O periyodu yansıtan çok hoş eserler var ve bundan insan etkileniyor. Bu çalışmaların olmasından mutluyuz.” dedi.

Sümeyye Coşkun da sarayın açılmasını uzunca bir vakittir beklediklerini lisana getirerek, “Çok merak ediyoruz, o yüzden birinci günden geldik. Gezip göreceğiz inşallah.” formunda konuştu.

Eray Kütük ise tarih kısmı öğrencisini olduğunu vurgulayarak, “Açılır açılmaz geldik. Buraya gelmeyi, tarih öğrencisi olduğum için çok istiyordum. Onarım da hoş olmuş. Bilhassa kütüphane ilgimi çok çekti.” diye konuştu.

Vatandaşların ağır ilgi gösterdiği Yıldız Sarayı, 9.00 – 17.30 saatlerinde ziyaret edilebilir.

Muhabir: Ümit Aksoy

En az 10 karakter gerekli