DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22692441.51604%
İzmir
34°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Kars’ta atıl durumdaki 48 bin 500 dekarlık alan üretime kazandırıldı
171 okunma

Kars’ta atıl durumdaki 48 bin 500 dekarlık alan üretime kazandırıldı

ABONE OL
24/07/2024 08:00
Kars’ta atıl durumdaki 48 bin 500 dekarlık alan üretime kazandırıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

KARS (AA) – Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce yürütülen Tarım Topraklarının Kullanımının Aktifleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında, Kars’ta bu yıl atıl durumdaki 48 bin 500 dekar yerde çiftçiler üretim yapmaya başladı.

Sertifikalı buğday, yağlık ayçiçeği, sertifikalı tritikale tohumu, bezostaja, nohutla ilgili projeleri hayata geçiren Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü, üretim yapan çiftçilere yüzde 50 ve 75 hibeyle sertifikalı tohum takviyesi sağladı.

Aldıkları takviyelerle kent merkezi ve ilçelerdeki birçok yerde ekim yapan çiftçilerin hasat ettikleri eserlerden iktisada katkı sağlaması bekleniyor.

Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Enver Aydın, AA muhabirine, TAKE Projesi kapsamında Kars’ta da çiftçilere çeşitli takviyeler verdiklerini söyledi.

Atıl durumdaki topraklarda birinci kere yeni eserler denediklerini ve olumlu sonuçlar aldıklarını anlatan Aydın, “Son 1 yıl içerisinde Kars’ta 48 bin 500 dekarlık alanı tarıma kazandırdık ve buralarda bakanlığın dayanaklarıyla yüzde 50-75 tohum vermek suretiyle bu alanları tarıma kazandırdık.” dedi.

“Azkan” cinsi nohut tohumu verdikleri Yolboyu köyünde 10 dekarlık toprakta ekim yapıldığını lisana getiren Aydın, “İlimiz genelinde 1250 dekarlık alanda nohut tohumu dağıttık ve yüzde 75’lik oranını Tarım ve Orman Bakanlığı olarak karşılamış olduk.” sözlerini kullandı.

“Dekarda 250 kilogram civarında nohut randımanı almayı planlıyoruz”

Tarlalara ekilecek eserlerin daha evvel test edildiğini ve bölgeye uygunluğu takip edildiğini lisana getiren Aydın, şöyle devam etti:

“Tarım alanlarının planlanması ve atıl durumdaki yerlerin tarıma kazandırılması konusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ekimler yapılmadan evvel vilayetimize uyup uymayacağı konusunda çalışmalar yapıyoruz. Küçük parsellerde denemeler gerçekleştiriyoruz. İçinde bulunduğumuz nohut tarlasında dekarda 250 kilogram civarında nohut randımanı almayı planlıyoruz. Bu nohutu da denedik randımanı düzgün olduğunu gördük, bölgemize de uygun olduğu anlaşılınca vilayetimizde uygulamaya koyduk. Gördüğümüz kadarıyla âlâ sonuçlar alıyoruz.”

Aydın, atıl durumdaki toprakları tarıma kazandırmayı amaçladıklarını ve bu program kapsamında kent merkezi ve ilçelerde çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

“Proje kapsamında 4 bin 675 çiftçimize tohum dağıttık. Birinci kez denediğimiz, hibe dayanaklı projeyle ekilen nohuttan yeterli sonuç aldık. İnşallah ilerleyen süreçte atıl durumdaki araziyi kazandırmak isteyen bunu ekmeye devam edecekler.” diyen Aydın, bu eser açısından bölgenin kıymetinin artacağını işaret etti.

“Güzel bir randıman bekliyoruz”

Susuz ilçesine bağlı Yolboyu köyünde birinci kere “Azkan” cinsi nohutu eken çiftçi Mertcan Ayebe de daha evvel yalnızca arpa, yulaf ve buğday üretimi gerçekleştirdiklerini belirtti.

Nadasa bıraktıkları toprakta Tarım ve Orman Vilayet Müdürlüğünün teşvikiyle nohut üretimi yapmaya başladıklarını lisana getiren Ayebe, “Tohumu yüzde 75 hibe ile aldık, gruplar ekipman dayanağı vererek nasıl ekileceğini de gösterdi. Birinci kere ekmemize karşın eser uygun durumda, hoş bir randıman bekliyoruz.” diye konuştu.

Muhabir: Cüneyt Çelik

En az 10 karakter gerekli