DOLAR 34,0819 0%
EURO 37,6700 -0.27%
ALTIN 2.741,97-0,71
BITCOIN 1991130-1.13336%
İzmir
27°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:09

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Ulusalların en genci Kuzey Tunçelli, en deneyimlisi Yusuf Dikeç
146 okunma

Ulusalların en genci Kuzey Tunçelli, en deneyimlisi Yusuf Dikeç

ABONE OL
26/07/2024 03:00
Ulusalların en genci Kuzey Tunçelli, en deneyimlisi Yusuf Dikeç
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – AA’nın Paris 2024 Olimpiyat Oyunları öncesinde Türkiye’nin olimpiyat tarihi ve bu yıl oyunlara katılacak atletlere yönelik hazırladığı haber belgesinin bu kısmında, ulusal takımın en gencinden en tecrübelisine atletlere yer verildi.

AA muhabirinin Türkiye Ulusal Olimpiyat Komitesinden derlediği bilgilere nazaran, Paris’in 26 Temmuz-11 Ağustos tarihlerinde konut sahipliği yapacağı 33. Yaz Olimpiyatları’nda 54 bayan ve 48 erkek sportmen, Türkiye’yi 18 spor kolunda temsil edecek.

Londra 2012’den sonra 2. defa Türkiye Olimpiyat Ekibi takımındaki bayan sportmen sayısı, erkek atletlerden fazla olacak.

Milli sportmenler Paris’te atıcılık, atletizm, badminton, yol bisikleti, boks, artistik cimnastik, eskrim, güreş, halter, judo, kürek, masa tenisi, çağdaş pentatlon, okçuluk, tekvando, voleybol, yelken ve yüzme branşlarında yarışacak.

En genci ve en tecrübelisi

Türkiye Olimpiyat Kadrosu takımında yüzme branşında madalya arayacak Kuzey Tunçelli, 30 Ağustos 2007’de dünyaya geldi. Ulusal takımdaki en genç atlet unvanına sahip 16 yaşında yaşayacak Kuzey, Paris’te olimpiyat deneyimi yaşayacak.

Olimpiyatlarda atıcılık branşında uğraş edecek Yusuf Dikeç, Türk olimpiyat tarihinde dört defa olimpiyat gören tek atıcı olara kayıtlara geçti. Oyunlara beşinci kere katılacak Yusuf Dikeç, daha evvel Bejing 2008, Londra 2012, Rio 2016 ve Tokyo 2020’de gayret etti. Kahramanmaraş’ta 1 Ocak 1973’de doğan 51 yaşındaki Yusuf Dikeç, takımdaki en deneyimli isim olacak.

Kuzey Tunçelli’yi 17 yaşındaki ulusal okçu Elif Berra Gökkır, Yusuf Dikeç’i ise 41 yaşındaki Oğuzhan Tüzün takip ediyor.

İlk sefer olimpiyatta uğraş edecekler

Türkiye Olimpiyat Kadrosu takımındaki 53 atlet birinci defa olimpiyat heyecanını yaşayacak.

Milli atletlerden tıcılık branşında Rümeysa Pelin Kaya, Sena Can, Şevval İlayda Tarhan, Şimal Yılmaz, atletizmde Alperen Acet, Berke Akçam, Buse Savaşkan, Mazlum Demir, Tuğba Danışmaz, bisiklette Burak Abay, boksta Gizem Özer, Hatice Akbaş, Kaan Aykutsun, Samet Gümüş, Tuğrulhan Erdemir, cimnastikte Emre Dodanlı, eskrimde Enver Yıldırım ve Nisanur Erbil, güreşte Ali Cengiz, Burhan Akbudak, Enes Başar, Hamza Bakır, İbrahim Çiftçi, Nesrin Baş ile Zeynep Yetgil birinci kere olimpiyatta yarışacak.

Kürekte Elis Özbay, çağdaş pentatlonda Buğra Ünal, judoda Fidan Ögel, İbrahim Tataroğlu, Muhammed Ali Demirel, Salih Yıldız, Tuğçe Beder, masa tenisinde Sibel Altınkaya, okçulukta Elif Berra Gökkır, Muhammed Abdullah Yıldırmış, Ulaş Berkim Tümer, tekvandoda Emre Kutalmış Ateşli, Merve Dinçel Kavurat, voleybolda Beyza Arıcı, Derya Cebecioğlu, Elif Şahin, Gizem Örge, Melissa Vargas, yelkende Derin Atakan, Lara Nalbantoğlu, Merve Vatan, Yiğit Yalçın Çitak, yüzmede ise Ecem Dönmez, Ela Naz Özdemir, Buyruk Batur Albayrak, Gizem Güvenç, Kuzey Tunçelli ve Zehra Duru Alım de birinci defa olimpiyatta madalya arayacak.

En genç kafile yüzmede

Türkiye Olimpiyat Grubu’ndaki 102 atletin yaş ortalaması 25.82 hesaplandı.

Milli kafilede 8 atletle yer alan yüzmeı, 20,87 ortalama yaşla en genç branş olarak ön plana çıkıyor. Yüzme branşında en geç sportmen 16 yaşındaki Kuzey Tunçelli, en deneyimlisi ise 26 yaşındaki Berkay Ömer Öğretir ile Ecem Dönmez oldu.

En deneyimli kafile ise 31,14 ile atıcılık branşında yer alıyor. En deneyimlisi 51 yaşındaki Yusuf Dikeç olan atıcılık kafilesinin en genci unvanını ise 21 yaşındaki Şimal Yılmaz aldı.

Kafilede en çok olimpiyat gören ulusal sporcular

Kafilede yer alan ulusal atletlerden Yusuf Dikeç, dört defa (2008, 2012, 2016, 2020) olimpiyatta madalya uğraşı verdi. Yusuf Dikeç, Paris’te beşinci kere olimpiyatta yer alacak.

Paris 2024, 39 yaşındaki ulusal yelkenci Deniz Çınar’ın da beşinci olimpiyatı olacak. Deniz Çınar, 2008, 2012, 2016 ve 2020 olimpiyatlarında Türkiye ismine madalya uğraşı verdi.

Milli atıcılardan İsmail Keleş ile Oğuzhan Tüzün, ulusal güreşçi Taha Akgül ve ulusal yelkenci Alican Kaynar’ın dördüncü, ulusal atlet Yasmani Copello, ulusal güreşçi Yasemin Yiğit Adar, ulusal judocu Kayra Özdemir, ulusal çağdaş pentatloncu Prensip Özyüksel ve ulusal voleybolcu Eda Fazilet Dündar üçüncü sefer olimpiyatlarda olma heyecanını yaşayacak.

Muhabir: Muhammed Boztepe

En az 10 karakter gerekli