DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22644441.84401%
İzmir
33°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Vergi ve toplumsal güvenlik alanına ait düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Genel Heyetinde
93 okunma

Vergi ve toplumsal güvenlik alanına ait düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Genel Heyetinde

ABONE OL
27/07/2024 18:40
Vergi ve toplumsal güvenlik alanına ait düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Genel Heyetinde
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

TBMM (AA) – Kabul edilen hususlara nazaran, birleşme, bölüm ve bölünme süreçlerinde, devreden KDV ve iade hakkının, 5 takvim yılı kriterine yahut vakit aşımına bağlı olmaksızın vergi incelemesi yoluyla yeni şirkete bölümüne müsaade verilecek.

Mükelleflerin KDV beyannamelerinde yer alan indirilecek KDV fiyatlarının 5 takvim yılı mühletince indirim yoluyla giderilememesi halinde, bu müddet sonunda kayıtlardan çıkarılarak yapılacak vergi incelemesi ile gelir yahut kurumlar vergisinin tespitinde masraf olarak dikkate alınmasına imkan sağlanıyor.

Mükelleflerin KDV iadelerinin hakikat bir biçimde yapılması ve haksız KDV iadesine sebebiyet verilmemesini teminen KDV iadelerindeki temel adap “vergi incelemesi” olarak belirlenecek.

Kanun kararları uyarınca iade hakkı doğuran süreçlerden kaynaklanan iade taleplerinin vergi inceleme raporu sonucuna nazaran yerine getirilmesi temel olacak.

İndirilemeyecek katma bedel vergisi, sonraki periyoda devreden katma paha vergisi hesabından çıkarılarak özel bir hesaba alınacak. Özel hesaba alınan sonraki periyoda devreden katma bedel vergisinin, 3 yıl içinde mükellefler tarafından yapılacak talep üzerine, Vergi Yol Kanunu’nda düzenlenen vakit aşımı müddetleri ile bağlı olmaksızın talep tarihinden itibaren bir yıl içerisinde yapılacak vergi incelemesi sonucunda, incelemenin tamamlandığı yıla ait gelir yahut kurumlar vergisinin tespitinde sarfiyat olarak dikkate alınacak. Bu suretle talepte bulunulmayan katma bedel vergisi masraf yazılamayacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, ilgili maddenin uygulanmasında vergi incelemesi dışında farklı yollar tespit etmeye, hususun uygulamasına ait yöntem ve temelleri belirlemeye yetkili olacak. Bu karar, 1 Ocak 2030’da yürürlüğe girecek.

Yabancıların sarsıntı yardımlarına KDV istisnası

Düzenlemeyle, yabancı devlet kurum ve kuruluşları tarafından zelzele nedeniyle yapılacak yardımlara KDV istisnası sağlanıyor.

6 Şubat 2023’te meydana gelen zelzeleler nedeniyle genel hayata tesirli afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, genel bütçeli kamu yönetimleri ile yabancı devlet kurum ve kuruluşları ortasında imzalanan protokol kapsamında genel bütçeli kamu yönetimlerine bağışlanmak üzere, konut, iş yeri, okul, öğrenci yurdu, hastane, ibadethane, kültür ve sanat merkezi, kütüphane üzere taşınmazların inşasına ait yabancı devlet kurum ve kuruluşlarına 1 Ocak 2024’ten itibaren yapılan teslim ve hizmetler ile bu yerlerde genel bütçeli kamu yönetimleri ile yabancı devlet kurum ve kuruluşları ortasında imzalanan protokol kapsamında genel bütçeli kamu yönetimlerine bağışlanacak konutların yabancı devlet kurum ve kuruluşlarına teslimi, 31 Aralık 2025’e kadar katma kıymet vergisinden müstesna olacak.

Bu kapsamda yapılan teslim ve hizmetler nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi süreçler üzerinden hesaplanan vergiden indirilecek. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler, kanun kararı uyarınca istisna kapsamında süreç yapan mükellefin talebi üzerine iade edilecek.

Serbest bölgelerde faaliyet gösteren kurumların, yurt içine yaptıkları satışlardan elde edilen karlara tanınan gelir ve kurumlar vergisi istisnası kaldırılacak. Hür bölgelerde üretim faaliyetinde bulunan mükellefler, yalnızca bu bölgelerde imal ettikleri eserlerin yurt dışına satışından elde ettikleri karlar, gelir yahut kurumlar vergisinden müstesna olacak. Düzenleme, 1 Ocak 2025’ten itibaren elde edilen yararlara uygulanacak.

Kanunla ulusal güvenlik kuruluşlarının ithal edeceği kimi malların yurt içi teslimi ve ithalatında oluşan ÖTV uygulaması farklılıkları giderilecek.

Bazı tütün mamullerinden alınan taban maktu vergi fiyatının “yüzde 20’sine kadar” olan sınırlama kaldırılacak, ünite ambalajda bulunan mamul için alınacak taban maktu vergi meblağı kadar maktu vergi alınabilecek.

Türk Kızılay Derneği ile bu derneğe ilişkin yahut bağlı işletmelerde çalışanların, rastgele bir toplumsal güvenlik kurumundan emeklilik yahut yaşlılık aylığı alması halinde dahi bu aylıkları kesilemeyecek.

“(Mahmud Abbas’ı) Burada dinlemekten, alkışlamaktan memnuniyet duyarız”

Teklifin unsurları üzerindeki görüşmeler sırasında söz alan Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin Meclis’e davet edilmesi ve alkışlanmasını istedi.

AK Parti Küme Başkanvekili Leyla Şahin Usta ise “Meclis Liderimiz Numan Kurtulmuş, 12 Temmuz’da resmi yazıyla Sayın Abbas’a, TBMM’ye gelip konuşma yapması için davet göndermiş. Bir karşılık bekleniyor. Biz de kendisini burada dinlemekten, alkışlamaktan memnuniyet duyarız.” sözlerini kullandı.

TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, teklifin ikinci kısmının tümü üzerinde görüşmelerin tamamlanmasının akabinde birleşime orta verdi. Ortanın akabinde kurulun yerini almaması üzerine Bozdağ, birleşimi saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.

Bozdağ, Genel Şuranın bugünkü birleşiminde, Türkiye ile Somali ortasındaki savunma işbirliği muahedesi çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ögelerinin, Somali’nin terörizm ve öbür tehditlere karşı güvenliğinin sağlanması faaliyetlerine dayanak maksadıyla bu ülkede 2 yıl mühletle görevlendirilmesine ait Cumhurbaşkanlığı tezkeresi ile kanun teklifleri ve kurullardan gelen başka işlerin sırasıyla görüşüleceğini belirtti.

Muhabir: Seval Ocak,Aykut Yılmaz

En az 10 karakter gerekli