DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22664651.08751%
İzmir
34°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

“En güvenli” olimpiyatları hedefleyen Fransa, tren çizgilerinin kundaklanmasıyla teyakkuzda
54 okunma

“En güvenli” olimpiyatları hedefleyen Fransa, tren çizgilerinin kundaklanmasıyla teyakkuzda

ABONE OL
27/07/2024 21:00
“En güvenli” olimpiyatları hedefleyen Fransa, tren çizgilerinin kundaklanmasıyla teyakkuzda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Fransa’nın 7 yıldır hazırlandığı Olimpiyat Oyunları’nın dün düzenlenen açılış merasimine saatler kala ülke genelinde Pagny-sur-Moselle, Courtalain ve Croisilles’de tren sınırları kundaklandı, Vergigny’deki bir tren çizgisine yönelik kundaklama teşebbüsü ise engellendi.

Fransız ulusal demiryolu şirketi SNCF, kundaklama sonrası yaptığı birinci açıklamalarda, Fransa’nın atlantik, kuzey ve doğusunda bulunan çizgilerden geçen seferlerin “kötü niyetli bireylerin eylemlerinden” etkilendiğini belirtti.

Ayrıca, Paris’ten Belçika ve İngiltere’nin başşehri Londra’ya giden tren seferlerinde de aksamalar yaşandı.

Tren çizgilerindeki kilitlenmelerden 250 bin yolcu etkilenirken, bu sayının hafta sonuna kadar 800 bine ulaşması öngörülüyor.

Ulaşımdan Sorumlu Bakan Patrice Vergriete, kundaklama olaylarına ait dün yaptığı basın toplantısında, “Elimizdeki tüm ispatlar bunun kasıtlı olduğunu açıkça göstermektedir. Zamanlama, bilhassa güneydoğu tarafından kaçan beşerlerle dolu minibüsler, olay yerinde bulunan yangın çıkarıcı aygıtlar. Her şey kundaklamaya işaret ediyor.” diyerek aksamaların yangından kaynaklandığını tabir etti.

Uluslararası spor aktifliğinin birinci gününden ulaşımda yaşanan sıkıntılara karşın 100 yılın akabinde başşehir Paris’te Olimpiyat Oyunları’nın açılış merasimi, Sen Irmağı’nda dün lokal saatle 19.30’da yaklaşık 300 bin izleyicinin iştirakiyle yapıldı.

Olimpiyat Oyunları’nın tarihinde birinci kere karşılaşmaların yapılacağı stadyumun dışında düzenlenen açılış merasimi kapsamında güvenlik önlemleri de had safhadaydı.

Paris’in güvenliği için çok sayıda tedbir alındı

Fransa, 206 delegasyondan 10 bin 500 atletin kentteki 40 farklı noktada yarıştığı olimpiyatlar mühletince 16 milyon turistin ziyaret etmesi öngörülen başşehrinde güvenliği sağlamak için çok sayıda tedbir aldı.

Olimpiyat Köyü’nde bulunan polis merkezine 23 Temmuz’daki ziyareti sırasında, “Olimpiyatlara hazırız.” diyen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin olimpiyatlar için “en güvenli” mesken sahibi olacağını söyledi.

Yetkililer, olimpiyatlara yönelik belirli bir tehdidin kelam konusu olmadığını, lakin gelebilecek her türlü akına karşı hazırlık yapıldığını bildirdi.

Ziyaretçiler 18 Temmuz’dan bu yana, Olimpiyat Oyunları’nın açılış merasiminin yapıldığı bölgeye sadece İçişleri Bakanlığının erişime açtığı platforma kayıt olarak elde ettikleri karekodla girebiliyor. Bu uygulama, bölge sakinleri ve bu alanda çalışanları da kapsıyor.

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Olimpiyat Oyunları’nın açılış merasiminden saatler evvel X hesabından yaptığı paylaşımda, toplamda 18 bin askerden oluşan bir grubun açılış için hazır olduğunu bildirdi.

Lecornu, antidron sistemleriyle havadan alınan tedbirlerin, suda yapılacak etkinliklerdeki güvenliği sağlayacak donanmanın ve karada görevlendirilmiş askerlerin hazır olduğunu belirtti.

Toplamda yaklaşık 77 bin polis, asker, jandarma ve güvenlik vazifelisi 11 Ağustos’a kadar devam edecek spor aktifliği boyunca Paris sokaklarında seferber olacak. Bunun yanı sıra, Fransız güvenlik güçleri havadan güvenlik tedbirlerini de sürdürecek.

Paris’te 44 bin bariyer

Paris’te olimpiyat karşılaşmalarının düzenleneceği pek çok alanda alınan güvenlik tedbirleri ve kurulan 44 bin bariyer, hem turistlerin hem de kent sakinlerinin kimi semtlerde tarihi bina ve yerlere erişimini kısıtlıyor.

Başkentten geçen ırmağın etrafında yapılan açılış merasimi nedeniyle yaklaşık 15 metro durağının ve birçok ana yolun kapalı olması, kentteki ulaşımı zorlaştırdı.

Yetkililer, kentteki pek çok alanı işgal eden bu barikatların açılış merasiminin akabinde kaldırılacağını söylese de mevcut durum hem kent sakinleri hem de turistler için can sıkıcı bir hal aldı.

Yabancı polislerden, olimpiyatlarda Fransız polisine dayanak

Aralarında Almanya, İspanya, Katar ve Güney Kore’nin de bulunduğu 40’tan fazla ülkeden gelen yaklaşık 2 bin yabancı polis, karşılaşmaların yapılacağı alanlarda güvenliğin sağlanması için, alandaki yaklaşık 45 bin Fransız güvenlik güçleriyle işbirliği içinde çalışacak.

Belçika basınındaki haberlere nazaran, ortalarında Belçika’nın da bulunduğu birçok Avrupa ülkesinin istihbarat servisi, Fransa’ya aktiflik sırasında Fransız polisi ile bilgi alışverişinde bulunabilecek irtibat vazifelisi gönderecek.

Bunun yanı sıra, Belçika’dan gönderilen patlayıcı tespit köpekleri ve Fransa’nın yetkisi altında özel ekipmanlarla düşman dronları bulabilecek, tanımlayabilecek ve gerekirse gökyüzünde imha edebilecek özellikteki antidron takımı de Fransa’ya gidecek.

Başbakan Gabriel Attal, Olimpiyat Oyunları için uygulamaya konulan antidron sistemini değerlendirdiği Velizy-Villacoublay Hava Üssü 107’de 23 Temmuz’da yaptığı açıklamada, olimpiyatlarda güvenliğin en üst seviyede olacağına dair teminat verdi.

“Son on gün içinde Olimpiyat Oyunları altyapılarının etrafında her gün ortalama 6 dron yakalandı.” diyen Attal, bu bireylerin imaj çekmek isteyen turistler olabileceğini belirtti ve bu durumun ilerleyen günlerde de yaşanabileceğini aktardı.

Olimpiyatların güvenliğini tehdit ettiği kuşkusuyla uzaklaştırma ve gözaltı kararları alındı

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, X hesabından yaptığı 13 Temmuz tarihli paylaşımında, Paris Olimpiyatları için bugüne kadar 770 bin idari soruşturma yapıldığını ve bu soruşturmalarda güvenliği tehlikeye atabileceğinden şüphelenilen 3 bin 570 kişinin etkinliklere iştirakinin engellendiğini açıkladı.

Bu ortada, Almancada “tank” manasına gelen “Panzer” lakaplı bir Neonazi, olimpiyatlara yönelik hücumlar planladığı kuşkusuyla 17 Temmuz’da polis tarafından ülkenin doğusunda bulunan Colmar kentinde gözaltına alındı. Panzer lakaplı kişinin, olimpiyat meşalesini taşıyacak atletlere saldırmayı planladığından şüphelenildi.

Fransa’da yaşayan bir Rus vatandaşı ise 23 Temmuz’da tutuklandı. İçişleri Bakanlığı’nın talebi üzerine konutunda arama yapılan kuşkulu hakkında “Olimpiyat Oyunları’nı iktidarsızlaştıracak aksiyonlar düzenlemek üzere yabancı güce istihbarat sağladığı” savıyla 30 yıl mahpus cezası öngören bir soruşturma açıldı.

İçişleri Bakanlığı’nın Paris’teki hata oranlarına ait 25 Temmuz tarihli açıklamasına nazaran, olimpiyat alanları etrafında polise yönelik hücum ve şiddet hareketlerinin sayısı 15-21 Temmuz’da yüzde 20 arttı.

Muhabir: Şilan Turp,Esra Taşkın

En az 10 karakter gerekli