DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 2226277-0.52579%
İzmir
31°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Anadolu’daki 4 bilimsel hafriyat Hitit Üniversitesi akademisyenlerinin başkanlığında yapılıyor
115 okunma

Anadolu’daki 4 bilimsel hafriyat Hitit Üniversitesi akademisyenlerinin başkanlığında yapılıyor

ABONE OL
28/07/2024 03:40
Anadolu’daki 4 bilimsel hafriyat Hitit Üniversitesi akademisyenlerinin başkanlığında yapılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ÇORUM (AA) – İsmini Anadolu’nun birinci medeniyetlerinden biri olan Hititler’den alan Hitit Üniversitesi, Makine ve İmalat Teknolojileri alanında yürütülen çalışmalarla öne çıkıyor.

Öte yandan Hititler’in mirasi olan başşehir Hattuşa ile periyodun metropol kentleri Alacahöyük ve Şapinuva üzere binlerce yıllık geçmişe sahip ören yerlerinde yürütülen bilimsel hafriyatlar, Hitit Üniversitesinin arkeoloji açısından potansiyelini artırıyor.

Fen Edebiyat Fakültesi’nde akademisyenler arkeoloji, antropoloji ve sanat tarihi programlarında öğrencilere eğitim verirken, yaz devirlerinde de Anadolu’da yürütülen 12 farklı hafriyata katılarak hem bilgi ve birikimlerini güçlendiriyor, hem de Türkiye’nin arkeoloji literatürüne katkı sağlıyor.

Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faruk Maraşlıoğlu, AA muhabirine, 3 programda 19 akademisyenle eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi.

Eğitim öğretim yılının sona ermesinin akabinde akademisyenlerin 12 vilayette etkin yahut sonuçlanmış olan arkeolojik ve antropolojik kazılara katıldığını belirten Maraşlıoğlu, şunları lisana getirdi:

“Fen Edebiyat Fakültesi’nde halihazırda devam eden 4 hafriyat başkanlığımız var. 2 yüzey araştırması projesinde arkadaşlarımızın başkanlıkları devam ediyor. Şu anda 3 projede de hafriyat lider yardımcılığı mevcut. 12 projede de hafriyat grup üyeliği olarak arkadaşlarımız yer aldı. Başta Çorum’daki hafriyatlar olmak üzere Antalya, Mersin, Bursa ve Balıkesir, Çanakkale, Sinop, Karabük, Niğde, Tunceli üzere vilayetlerde arkadaşlarımızın yürüttüğü hafriyat çalışmaları var. Antropoloji kısmından bir öğretim elemanı arkadaşımız da Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi ile birlikte Memleketler arası Türk ve Kazak Üniversitesi ile ortak yürüttüğü milletlerarası bir çalışmaya katılmaktadır.”

Hitit Üniversitesinden Doç. Dr. Ayşegül Şarbak’ın Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki Paşalar Fosil Yatağı Hafriyatı, Doç. Dr. Abdullah Hacar’ın Niğde’deki Bekçitepe Hafriyatı, Doktor Öğretim Üyesi Önder İpek’in Çorum’un Ortaköy ilçesindeki Şapinuva Ören Yeri’ndeki hafriyat ve Doktor Öğretim Üyesi Eric Luc Jean’ın da Niğde’nin Ulukışla ilçesindeki Porsuk Höyük Kazısı’nda kazı başkanı olarak görev yaptığını aktaran Maraşlıoğlu, “Halihazırda fakültemizde 4 hafriyat başkanlığı yürütülüyor. Bu da bizim için gurur verici, ilimiz ve üniversite açısından sevindirici. Bu hafriyat başkanlıklarının yürütülmesi öncelikle üniversitemizin marka kıymeti açısından değerli. Eğitim açısından ise öğrencilerin devir içinde gördüğü teorik bilgileri şahsen alanda uygulama imkanı bulmuş oluyor. Hocaları ile 2 ay boyunca gittikleri hafriyatlarda uygulamalı, pratik eğitim görüyorlar.” diye konuştu.

Gelecekte çok daha fazla bilimsel hafriyatta misyon almayı hedeflediklerinin altını çizen Maraşlıoğlu, şunları kaydetti:

“3-5 yıl evvel yer aldığımız hafriyat sayısı bu seviyede değildi. Gerek yetişmiş, unvanlı hocalarımızın artmasıyla, gerekse öğrencilerimizin fakültemizi tercih etmesiyle daha fazla hafriyatlarda vazife almaya başladık. Öğrencilerimizin mezun olmasıyla, akabinde yüksek lisans ve doktora programlarına devam etmesiyle Anadolu’da bilimsel kazılara daha fazla iştirak etmiş olacağız. Anadolu’daki birden fazla hafriyatta yer almak istiyoruz.”

Muhabir: Kemal Ceylan

En az 10 karakter gerekli