DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 2231650-1.49744%
İzmir
34°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Devlet muhafazasında 15 bin çocuk aile ortamında büyüyor
72 okunma

Devlet muhafazasında 15 bin çocuk aile ortamında büyüyor

ABONE OL
28/07/2024 16:00
Devlet muhafazasında 15 bin çocuk aile ortamında büyüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Bakan Göktaş, yaptığı yazılı açıklamada, aileyi temel alarak geliştirdikleri hizmet modelleriyle çocukların sıcak bir yuva ortamında yaşamalarını sağladıklarını belirtti.

Çocukların öz aileleri ve akrabalarının yanında bakılmalarını, bunun mümkün olmadığı durumlarda hami aile ve evlat edindirme üzere aile odaklı hizmetlerden yararlandırılmalarını sağladıklarını aktaran Göktaş, bunun da mümkün olmadığı durumlarda çocuklara konut tipi bakım kuruluşlarında hizmet sunduklarını söz etti.

Tüm toplumsal hizmetleri ve toplumsal siyasetleri çocukların üstün faydasını gözeterek yürüttüklerini vurgulayan Göktaş, “Devlet himayesi altında yetişen çocuklarımız her alanda eksiksiz hizmetten faydalanıyor. Karşılaştıkları zorlukları devletimizin kendilerine sunduğu imkanlarla aşıyorlar.” tabirlerini kullandı.

“Eski koğuş tipi yuva anlayışını geride bıraktık”

Bakan Göktaş, çocukların sağlıklı ortamlarda büyüyebilmeleri hedefiyle birçok çalışma yürüttüklerini ve onlara yönelik farklı toplumsal hizmet modelleri uyguladıklarını belirterek, “Koruma ve bakım altındaki çocukların sağlıklı ortamlarda büyümelerine değer gösteriyoruz. Bu kapsamda halihazırda 1185 çocuk meskeni, 115 çocuk konutları sitesi ve 62 ihtisaslaştırılmış çocuk meskenleri sitesi aracılığıyla 15 bin çocuğun aile ortamında büyümelerini sağlıyoruz.” bilgisini verdi.

Çocukların içinde yaşadıkları ortamın güzelleştirilmesi ve ömür kalitelerinin artırılması gayesiyle eski koğuş tipi yuva anlayışını geride bıraktıklarını bildiren Göktaş, şunları kaydetti:

“Çok sayıda çocuğun barındırıldığı büyük fizikî binalar ve koğuş tipi yapılar yerine aile ortamına en yakın konut tipi yatılı toplumsal hizmet üniteleri olan çocuk meskenleri ve çocuk meskenleri sitelerini hayata geçirdik. Çocuklarımız artık aile sıcaklığını hissedebileceği, yaş kümelerine uygun inşa edilen mesken tipi kuruluşlarda kalıyor. Çocukların aile birlik ve bütünlüğü içinde büyümelerini sağlamak müdafaa hizmetlerimizin temelini oluşturuyor. Fizikî dönüşüm çalışmalarıyla işçi yapılarında da kıymetli değişiklikleri hayata geçirdik. 2002’de 20-25 çocuğa bir bakım işçisiyle hizmet verilirken, artık 2 çocuğa bir bakım işçisiyle hizmet veriyoruz.”

Bakan Göktaş, kuruluşlarda misyon yapan bakım çalışanının psikoloji, çocuk gelişimi, eğitim, sıhhat ve toplumsal hizmet üzere lisans programlarından mezun olduklarının altını çizerek, “Personel eğitimlerine çok ehemmiyet veriyoruz. Bakım çalışanının niteliğinin artırılması hedefiyle oryantasyon eğitimleriyle hizmet içi eğitimler gerçekleştiriyoruz.” tabirini kullandı.

Muhabir: Ayşe Şensoy Boztepe

En az 10 karakter gerekli