DOLAR 33,2309 0.34%
EURO 36,2864 1.28%
ALTIN 2.608,030,23
BITCOIN 2015354-1.91095%
İzmir
38°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Ardahanlı bayan çiftçi, devlet dayanağıyla küçükbaş havyan sayısını 30’dan 500’e çıkardı
171 okunma

Ardahanlı bayan çiftçi, devlet dayanağıyla küçükbaş havyan sayısını 30’dan 500’e çıkardı

ABONE OL
29/07/2024 02:00
Ardahanlı bayan çiftçi, devlet dayanağıyla küçükbaş havyan sayısını 30’dan 500’e çıkardı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ARDAHAN (AA) – Geniş mera ve yaylalara sahip Ardahan’da sağlanan dayanaklarla büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısı artırılıyor.

Ardahan’da, hayvan sayısının artırılması için Valilik ve Ziraat Bankası işbirliğiyle uygulanan “Köyümde Yaşamak İçin Bir ‘Sürü’ Nedenim Var Projesi” çerçevesinde hem müracaatlar hem de takviyeler sürüyor.

İl ve ilçedeki Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat ederek takviyeden yararlanan çiftçiler, aldıkları küçükbaşlarla kentin hayvan ve süt eserleri üretimine katkı sağlıyor.

Ardahan’da son 3 yılda projeden faydalanan 100 üreticiye verilen 14 milyon 493 lira takviyeyle koyun sayısı 8 bin 167 artırıldı.

Projeden faydalanan 34 yaşındaki 4 çocuk annesi Nargül Avşar da takviye alan bayanlardan biri oldu.

Merkez Gölgeli köyünde yaşayan Avşar, proje sayesinde son 3 yıl içinde küçükbaş havyan sayısını 30’dan 500’e çıkarttı. Avşar, bu mühlet zarfında hem yeni dayanaklar hem de doğumlarla küçükbaşları sürüye dönüştürdü.

Avşar, AA muhabirine, proje sayesinde hayalini gerçekleştirmenin memnunluğunu yaşadığını söyledi.

Projenin hayata geçmesiyle koyunculukta üretime başladıklarını lisana getiren Avşar, “Gerçekten koyunları çok seviyorum. Projeyi hayata geçirmekten ötürü çok şad oldum. Bunu daha çoğaltmak istedim ve başardım. Sağ olsunlar Tarım ve Orman Bakanlığımız ile ilgililere teşekkür ediyorum. Bize dayanak çıktılar, yardımcı oldular.” dedi.

“İnsan istedikten sonra başarır”

Bu ve gibisi projelerle üretimi arttırmak için bayanların rolüne gereksinim duyulduğunu anlatan Avşar, şöyle devam etti:

“Ben başardım, bütün bayanların bunu yapmasını isterim. Ailem bana takviye oluyor lakin çoğunluğunu ben yapıyorum. Eşim koyunları satmak istediği halde karşı çıktım sattırmadım. Zira severek onlara bakıyorum. Bütün bayanlara bunu öneriyorum. İnsan istedikten sonra başarır. Burada olduğu üzere her çalışmaya bayan eli değmeli. Bizlerin daha çok üretime katkı sunduğumuza inanıyorum.”

Desteklerle Ardahan’da hayvan sayısı artıyor

Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Muhammet Fatih Cineviz de teşvikler ve desteklemeler sayesinde kentte hem hayvan varlığını hem de et ve süt randımanını arttırmayı hedeflediklerini söyledi.

Projeyle küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmak isteyen üreticilere sübvansiyonlu kredi kullandırılarak onların ekonomik manada daha rahat etmelerini amaçladıklarını lisana getiren Cineviz, şunları kaydetti:

“3 yıldır uygulanan bu proje kapsamında günümüze kadar toplamda 100 üreticimize yaklaşık 15 milyon liraya yakın bir ekonomik dayanak sağlamış olduk. Nihayetinde 8 binden fazla küçükbaş hayvanımızı, vilayetimizin hayvan sayısına bu proje sayesinde ek etme talihi yakalamış olduk. Bayan üreticimizin projesini inceledik. Gelinen noktada 30 küçükbaş hayvanla başladığı serüvenine nihayetinde 500’e kadar ulaştırmış. Kendisini tebrik ediyoruz.”

Muhabir: Günay Nuh

En az 10 karakter gerekli