DOLAR 33,0885 -0.03%
EURO 35,8497 0.01%
ALTIN 2.534,05-0,06
BITCOIN 2218809-1.25357%
İzmir
37°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu: Türkiye UDY Stratejisi bir yol haritası olarak tasarlanmıştır
79 okunma

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu: Türkiye UDY Stratejisi bir yol haritası olarak tasarlanmıştır

ABONE OL
29/07/2024 22:00
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu: Türkiye UDY Stratejisi bir yol haritası olarak tasarlanmıştır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin 2024-2028 periyodunu kapsayan Türkiye Milletlerarası Direkt Yatırım (UDY) Stratejisi’nin, global ekonomik coğrafyanın yine formlandığı bir devirde Türkiye’yi dünyanın en kıymetli üretim ve ihracat merkezlerinden biri haline getirecek yatırımların çekilmesi için bir yol haritası olarak tasarlandığını söyledi.

Dağlıoğlu, Türkiye UDY Stratejisi’ne ait AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yatırım Ofisinin 2024-2028 stratejisinin, Türkiye Yüzyılı vizyonunun en kıymetli bileşenlerinden biri olduğunu, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasını sürdürülebilir ve teknolojik dönüşüm odaklı bir yaklaşımla desteklemeyi amaçlayan bu stratejinin, global yatırım trendlerini dikkate alarak Türkiye’ye daha fazla nitelikli yatırım çekmeyi hedeflediğini kaydetti.

Dağlıoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımızın belirlediği dünyanın birinci 10 iktisadı ortasında yer alma gayesi doğrultusunda, bu strateji sayesinde ülkemizin global rekabetçiliği artacak, ekonomik büyüme hızlanacak ve nitelikli istihdam alanları genişleyecektir.” tabirini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisinin yeni stratejisinin, global tedarik zincirlerinin yine şekillenmesi, bilakis globalleşme ve korumacılık eğilimleri, makroekonomik belirsizlikler, iklim değişikliği ve çevresel sürdürülebilirlik, dijitalleşme, bölgesel ve ulusal sanayi siyasetlerinin tartı kazanması üzere global eğilimlerin dikkate alarak hazırlandığını bildiren Dağlıoğlu, bu eğilimlerin, yatırımcıların kararlarını etkileyen kıymetli faktörler ve Türkiye’nin bu değişen dünya nizamına ahenk sağlamasının, stratejinin en kritik ögelerinden biri olduğunu belirtti.

“Stratejinin ana amacı, Türkiye’nin global sermaye akımlarından aldığı hissesi nitelikli yatırımlarla artırmak”

Burak Dağlıoğlu, Türkiye UDY Stratejisi’nin, global ekonomik coğrafyanın yine formlandığı bir periyotta Türkiye’yi dünyanın önde gelen yatırım, üretim ve ihracat merkezlerinden birine dönüştürmenin yol haritası olarak tasarlandığını anlatarak, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından ilgili tüm paydaşların etkin katkılarıyla hazırlanan strateji dokümanında, global trendleri göz önünde bulunduran, sürdürülebilir kalkınma odaklı ve ispata dayalı bir yaklaşımın benimsendiğini söyledi.

Türkiye’deki memleketler arası direkt yatırım siyasetlerinin çatısını oluşturan bu evrakın yalnızca Yatırım Ofisi için değil, ekosistemdeki tüm paydaşlar için bir rehber olmasının hedeflendiğini kaydeden Dağlıoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye’nin uzun vadeli kalkınma maksatlarına hizmet edecek olan strateji dokümanının odak noktası, yüksek katma bedelli, yeşil ve dijital dönüşümü destekleyen, yüksek teknolojiye dayalı ve kaliteli istihdam sağlayan nitelikli yatırımları ülkemize daha fazla çekmektir. Stratejinin ana maksadı, Türkiye’nin global sermaye akımlarından aldığı hissesi nitelikli yatırımlarla artırmak ve 2028 yılı prestijiyle yüzde 1,5’e çıkarmak olarak belirlenmiştir.

Türkiye, 21 yıldır kesintisiz bir halde yürüttüğü ıslahat süreciyle iktisatta özel kesimin önünü açan, yatırımcı dostu bir ortam oluşturmuş ve milletlerarası direkt yatırımlar için halihazırda bir çekim merkezine dönüşmüştür. Ülkemiz yeni periyotta de bu vasfını güçlendirerek sürdürecek ve memleketler arası yatırımların tercih ettiği, büyüyüp geliştiği önder ekonomilerden biri olmaya devam edecektir.”

“Bu yatırımların her biri geleceğimizin teminatı olacak projelerdir”

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu, Türkiye’nin 2024-2028 stratejisi kapsamında hedeflenen nitelikli yatırımlar ortasında iklim dostu yatırımlar, dijital yatırımlar, global tedarik zinciri odaklı yatırımlar, bilgi ağır yatırımlar, nitelikli istihdam sağlayan yatırımlar, katma kıymetli hizmet yatırımları ve nitelikli finansal yatırımlarının yer aldığını, bu yatırımların, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına ve teknolojik dönüşümüne kıymetli katkılar sağlayacağını vurgulayarak, “Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun bir modülü olarak, bu yatırımların her biri geleceğimizin teminatı olacak projelerdir.” dedi.

Türkiye’nin yeni stratejisinin, yeşil ve dijital dönüşümü destekleyerek sürdürülebilir kalkınmayı hedeflediğini belirten Dağlıoğlu, yenilenebilir güç yatırımlarını teşvik edecek, etraf dostu teknolojilerin kullanımını yaygınlaştıracak ve dijital altyapıyı güçlendirecek siyasetler uygulanacağını, bu sayede Türkiye’nin iklim dostu ve dijital dönüşüm süreçlerinin hızlanacağını, milletlerarası yatırımcılar için cazip bir yatırım ortamı oluşacağını, Türkiye Yüzyılı’nda, yeşil ve dijital dönüşümün öncü ülkelerinden biri olmayı amaçladıklarını kaydetti.

“Yeni strateji, Türkiye’nin bölgesel rekabet gücünü kıymetli ölçüde artıracak”

Yeni stratejinin uygulanmasında 5 temel siyaset alanına odaklanılacağını bildiren Dağlıoğlu, bu alanların “yatırım ortamı rekabetçiliği”, “yeşil dönüşüm”, “dijital dönüşüm”, “küresel tedarik zinciri” ve “nitelikli insan kaynağı” olduğunu aktardı.

Dağlıoğlu, yeni stratejinin, Türkiye’nin bölgesel rekabet gücünü değerli ölçüde artıracağına işaret ederek, “Türkiye, sahip olduğu stratejik pozisyon, nitelikli iş gücü ve güçlü lojistik altyapısı ile bölgesinde öne çıkmaktadır. Strateji, bu avantajları kullanarak bölgesel direkt yatırım pastasından daha fazla hisse almayı hedeflemekte. Ayrıyeten, Türkiye’ye gelen yatırımların bölgesel hissesi artırılarak ülkemizin ekonomik ve teknolojik gelişimi desteklenecektir. Türkiye Yüzyılı’nda, bölgesel liderlik gayemizi pekiştirmek istiyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisinin yeni stratejisi kapsamında yatırımcılara geniş teşvik düzenekleri sunulacağını aktaran Dağlıoğlu, “Bu teşvikler ortasında vergi indirimleri, yatırım takviyeleri, altyapı hizmetleri ve bürokratik süreçlerin hızlandırılması yer almaktadır. Ayrıyeten, teknoloji girişimciliği ekosisteminin geliştirilmesi maksadıyla yenilikçi finansman imkanları ve dijital altyapı yatırımları da desteklenecektir. Bu teşvikler, memleketler arası yatırımcıların Türkiye’de yatırım yapmalarını cazip hale getirecektir. Türkiye Yüzyılı’nda, yatırımcılar için en cazip ülkelerden biri olmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

“Türkiye’yi bir bölgesel ekonomik merkezden global ekonomik güç merkezine dönüştürmeye kararlıyız”

Burak Dağlıoğlu, Türkiye UDY Stratejisi’nin sunuş yazısındaki değerlendirmesinde de Türkiye’nin, çeşitlenmiş iktisadı ve girişimciliği destekleyen iş kültürü sayesinde finansal ve stratejik yatırımlar için dünyanın önde gelen bir yatırım destinasyonu olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin, 2003-2022 devrindeki yükselen ekonomik performansı ve yatırımcılara sunduğu üst seviye paha teklifleri sayesinde milletlerarası direkt yatırım girişlerinde değerli bir ivme yakaladığını ve toplamda çektiği 262 milyar dolar memleketler arası direkt yatırım ile Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan bölgesinde ön plana çıktığını lisana getiren Dağlıoğlu, bugün prestijiyle 80 binin üzerinde çok uluslu şirketin faaliyet gösterdiği Türkiye’nin, bu şirketlerin üretim faaliyetlerinin AR-GE merkezleri, tasarım grupları, satın alma ofisleri, lojistik üsleri ve bölgesel idare merkezleriyle desteklendiği bir bölgesel ekonomik merkez haline geldiğini belirtti.

Dağlıoğlu, “Ülkemizin bu performansını, Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu Türkiye Yüzyılı vizyonu ile artırarak devam ettirmeye ve Türkiye’yi bir bölgesel ekonomik merkezden global ekonomik güç merkezine dönüştürmeye kararlıyız. Ülkelerin rekabetçilik gücünün sürdürülebilirlik gayelerine ahenk ve dijital dönüşüm kabiliyeti ile yine tanımlandığı, global tedarik zincirlerinin yine formlandığı bir dönemeçte Türkiye, bu sınamayı muvaffakiyetle geçmeye en hazır ülkeler ortasındadır.” tabirlerini kullandı.

Mevcut global ekonomik gelişmeleri de göz önüne alarak, Türkiye’deki UDY siyasetlerinin çatısını oluşturan Türkiye UDY Stratejisi’ni (2024-2028) Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından ilgili paydaşların katkılarıyla hazırladıklarını hatırlatan Dağlıoğlu, bir rehber niteliği taşıdığına inandıkları bu evrakın Türkiye için güzel olmasını diledi.

Muhabir: His Doğan

En az 10 karakter gerekli