DOLAR 33,0810 0%
EURO 35,8000 -0.05%
ALTIN 2.539,410,16
BITCOIN 2191641-1.92222%
İzmir
34°

AÇIK

20:30

AKŞAMA KALAN SÜRE

İsrail’de Filistinli tutukluya cinsel azap eden askerlerin gözaltına alınması krizi devam ediyor
55 okunma

İsrail’de Filistinli tutukluya cinsel azap eden askerlerin gözaltına alınması krizi devam ediyor

ABONE OL
30/07/2024 14:20
İsrail’de Filistinli tutukluya cinsel azap eden askerlerin gözaltına alınması krizi devam ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

KUDÜS (AA) – İsrail’de Gazze’den alıkonulan Filistinlilerin tutulduğu güneydeki Sde Teiman askeri üssündeki bir Filistinliye cinsel istismar ve azapta bulundukları suçlamasıyla 9 askerin gözaltına alınmasıyla başlayan kriz, askerlerin sorgu için götürüldüğü askeri üste devam etti.

İsrail basınındaki haberlere nazaran, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun partisi Likud Milletvekili Tally Gotliv, Sde Teiman üssünde bir Filistinliye cinsel azap ve istismar ettiği suçlamasıyla askeri savcılık tarafından gözaltına alınan 9 askerlerin götürüldüğü Beit Lid askeri üssünde toplanan onlarca çok sağcı göstericiye katıldı.

Gotliv’in burada yüzleri maskeli, askeri üniformalı ve silahlı bireylerin yanında sahnede konuşma yaptığı imajlar İsrail basınında yer aldı.

İsrail’de, Gazze Şeridi’nde alıkonulanların tutulduğu Sde Teiman gözaltı tesisinde Filistinlilere cinsel azap yapmak ve cinsel istismar etmekle suçlanan 9 İsrail askerinin gözaltına alındığı haberleri ülkede siyasetin merkez gündemi oldu.

Olayın kurbanı Filistinlinin hastaneye kaldırıldığı ve yürüyemediği İsrail basınında yer aldı.

Gözaltına alınan kimi askerlerin, askeri savcılığın gönderdiği askerlere göz yaşartıcı gaz sıktığı, taraflar ortasında kelamlı atışmalar yaşandığı imgeler toplumsal medyaya yansımıştı.

İsrailli çok sağcı milletvekillerinin de ortalarında yer aldığı onlarca kişilik çok sağcı gösterici kümesi, Sde Teiman askeri üssüne zorla girerek baskın düzenlemişti.

İsrail basınına yansıyan manzaralarda, çok sağcı Milletvekili Zvi Sukkot’un askeri üssün zincirli kapısını aralayarak içeri girmeye çalıştığı, askerlerin kendisini engellemeye çalıştığı görülmüştü.

Bunun akabinde kalabalığın askeri üssün demir kapısını tutmaya çalışan askerleri zorlayarak içeri girdiği görülmüştü. Göstericilerin, askeri üssün içine gerçek koşuşturduğu askerlerin kimilerini engellemeye çalıştığı anlar ile arbede ve düzensizlik imgeleri toplumsal medyaya yansımıştı.

Ordu radyosunun haberine nazaran, silahlı ve üniformalı birtakım yedek askerler de göstericilere dayanak olmak üzere bölgeye gelmişti.

Başbakan Binyamin Netanyahu, askeri üsse düzenlenen baskını kınayarak sükunet daveti yapmıştı.

İsrail’de iktidar koalisyonundaki sağ ve çok sağ partiler, askeri savcılığın askerleri gözaltına alma teşebbüsüne karşı çıkmıştı. Buna rağmen muhalefet, “bağımsız yapıların soruşturmalarını yürütmesi gerektiği, kimsenin hukuktan üstün olmadığı” vurgusu yapmıştı.

İsrail’in güneyinde yer alan ve alıkonan Gazzelilerin tutulduğu Sde Teiman gözaltı merkezi sık sık azaplarla gündeme geliyor.

New York Times gazetesinde geçen ay çıkan haberde, Sde Teima gözaltı merkezinde alıkonan Gazzelilerin etrafı açık bir alanda gözleri bağlı olarak günde 18 saate kadar elleri kelepçeli halde yerde sessiz biçimde oturtulduğu belirtilmişti.

Haberde, gözaltı merkezine getirilen Filistinli tutukluların burada 3 aya kadar kaldığı ve sorgulama süreçlerinde birçok kişinin insanlık dışı muameleye ve azaba maruz kaldığı kaydedilmişti.

Burada tutulan ve daha sonra özgür bırakılan kimi Gazzeliler, Sde Teima’da maruz kaldıkları azapları lisana getirmişti.

Muhabir: Enes Canlı

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.