DOLAR 33,0925 0.03%
EURO 35,8110 -0.02%
ALTIN 2.557,970,89
BITCOIN 2181459-1.82912%
İzmir
33°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Dünya Bankası, zelzele bölgesinde küçük sanayi siteleri kurulması için 600 milyon dolarlık finansmanı onayladı
43 okunma

Dünya Bankası, zelzele bölgesinde küçük sanayi siteleri kurulması için 600 milyon dolarlık finansmanı onayladı

ABONE OL
30/07/2024 18:40
Dünya Bankası, zelzele bölgesinde küçük sanayi siteleri kurulması için 600 milyon dolarlık finansmanı onayladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Bankadan yapılan açıklamada, Dünya Bankası İcra Yöneticileri Konseyinin Türkiye’de Şubat 2023’te meydana gelen sarsıntılar sonucunda yıkılan yahut ağır halde hasar gören mikro işletmelerin yine canlandırılmasını desteklemeye devam etmek hedefiyle sağlanacak 600 milyon dolar fiyatında bir finansmanı onayladığı bildirildi.

Açıklamada, Türkiye Küçük Sanayi Siteleri Yine İnşa ve Bölgesel Ekonomik Toparlanma Projesi’nin maksadının, sarsıntılardan etkilenen 11 ilin dördünde ekonomik faaliyetin yine canlandırılmasına yardımcı olmak olduğu belirtildi.

Buna nazaran, projeyle el sanatı eserleri yahut mal üretimi yapacak yahut hizmet sağlayacak 1600 mikro işletmeye mesken sahipliği yapacak 7 küçük sanayi sitesinin kurulması finanse edilecek.

Açıklamada, yeni küçük sanayi sitelerinin tıpkı vakitte gelecekte meydana gelebilecek sarsıntılara, öteki doğal afetlere ve iklim değişikliğinin olumsuz tesirlerine karşı dirençli bir halde tasarlanacağı, güç ve su verimliliği tedbirlerini içereceği de vurgulandı.

Küçük sanayi sitelerinin bünyelerinde faaliyet gösterecek mikro işletmelerin güç muhtaçlıklarını karşılamak emeliyle güneş gücünden elektrik üretileceği ve bu sayede karbon emisyonlarında yıllık iddiası 147 bin 30 ton azalım sağlanmasının beklendiği kaydedildi.

“Çabalarımızın devamı niteliğinde”

Dünya Bankası Türkiye Ülke Yöneticisi Humberto Lopez, proje ile ilgili olarak bankanın zelzeleden etkilenen toplulukların tekrar inşası gayretlerinde Türkiye’yi desteklemeye kararlı olduğunu belirterek, “Yaşanan devasa yıkım karşısında devam eden gayretlerin uzun yıllar alacağını ve kıymetli ölçüde kaynak gerektireceğini çok düzgün biliyoruz. Bu proje zelzeleden etkilenen bölgelerdeki geçim kaynaklarını yine tesis etme ve ekonomik toparlanmayı sağlama istikametindeki gayretlerimizin devamı niteliğindedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamada, Türkiye’deki mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin yaklaşık yüzde 15’inin sarsıntıdan etkilenen vilayetlerde bulunduğu bilgisi paylaşıldı. Bunların birçoklarının faaliyetleri için uygun maliyetli alanlar, ortak kullanımlı kaynaklar, yol ve ulaşım üzere altyapı imkanları, temel kamu hizmetleri ve krediye erişim üzere çeşitli imkanlar ve hizmetler sunan sanayi sitelerinde bulunduğu lisana getirildi.

Projenin sarsıntıdan etkilenen bölgelerdeki mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin acil işletme masraflarının karşılanması için finansman sağlayan “Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Dayanak Projesi”ni takip ettiği de aktarıldı.

Muhabir: Mertkan Oruç

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.