DOLAR 33,6281 0.02%
EURO 37,1622 0.25%
ALTIN 2.649,710,18
BITCOIN 1964644-4.2341%
İzmir
34°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Meclis, 28. Devir 2. Yasama Yılı’nı tamamladı
328 okunma

Meclis, 28. Devir 2. Yasama Yılı’nı tamamladı

ABONE OL
30/07/2024 21:20
Meclis, 28. Devir 2. Yasama Yılı’nı tamamladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

TBMM (AA) – 28. Periyot 2. Yasama Yılı çalışmalarına 1 Ekim 2023’te başlayan TBMM Genel Kurulu, bugünden itibaren 1 Ekim Salı gününe kadar tatile girdi. TBMM Genel Konseyinde bu yasama yılında 112 birleşim ve 547 oturum gerçekleşti.

AA muhabirinin derlediği bilgiye nazaran, TBMM Genel Şurasında bu yasama yılında, 50’si milletlerarası mutabakatların uygun bulunduğuna dair kanun teklifleri olmak üzere toplam 70 kanun teklifi kabul edilerek yasalaştırıldı.

Genel Heyette son olarak sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifi ele alındı ve kabul edildi.

Bunun yanı sıra, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya çıkarılmasını da içeren Vergi Kanunları ile Kimi Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi; kamuda tasarruf önlemlerine ait kanun teklifi; kripto varlıklara ait düzenlemeler içeren kanun teklifi; Türk Silahlı Kuvvetleri işçisine ait kanun teklifi; fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi; emekli bayram ikramiyesinin 3 bin liraya çıkarılmasına yönelik düzenlemenin de yer aldığı 8. Yargı Paketi; çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeler içeren kanun teklifi; iktisada ait düzenlemeler içeren kanun teklifi; Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi; kentsel dönüşüme yönelik unsurlar içeren teklifin de ortalarında olduğu birçok değerli düzenleme, Genel Şurada kabul edilerek maddeleşti.

TBMM Genel Şurasında, 31 Ekim 2023 tarihinde 2024-2028 devrini kapsayan 12. Kalkınma Planı; 23 Ocak’ta da İsveç’in Kuzey Atlantik Antlaşması’na (NATO) İştirakine Ait Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

Öte yandan, Genel Konseyde görüşmelerine başlanan ve birtakım unsurları kabul edilen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’nin görüşmeleri yeni yasama yılına kaldı.

Komisyonlarda görüşmeleri tamamlanıp kabul edilen 9. Yargı Paketi ile Tüketicilerin Korunmasına Yönelik Kanun Teklifi’nin, Genel Heyette görüşmelerine başlanamadı. Fakat bu tekliflerin birtakım hususları, Genel Şuradaki görüşmeleri sırasında Vergi Kanunları ile Kimi Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne dercedildi.

Danışma Kurulu 118 kere toplandı

Milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığına 796 kanun teklifi verildi.

TBMM Genel Heyetinde 35 karar; 8 ortak bildiri kabul edildi.

Yasama Yılı’nda, TSK’nın hudut ötesinde vazife yapmasına imkan tanıyan 7 Cumhurbaşkanlığı tezkeresi görüşülerek kabul edildi.

“Terörle uğraşta TBMM’nin odunsuz desteği”, “Fransa Ulusal Meclisinin 29 Nisan 2024 tarihli kararının kınanması”, “İsrail’in Refah katliamlarının lanetlenmesi”, “Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümü” ve “İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ABD Kongresinde konuşması” bahisli 5 TBMM Başkanlığı tezkeresi de Genel Şurada kabul edilen kararlar arasında yer aldı.

Danışma Kurulu, bu yasama yılında 118 kere toplandı.

Bu yasama yılında 27 genel görüşme talebinden 7’si kabul edildi.

TBMM Genel Heyetinde, 11 Temmuz’da Srebrenitsa Soykırımı’nın unutturulmaması, Filistin halkına yönelik misal taarruzların ve bu çeşitten insan hakları ihlallerinin önlenmesine yönelik önlemlerin görüşülmesi hedefiyle genel görüşme yapıldı; 12 Ekim’de İsrail’in Filistin’e hücumlarına ait genel görüşme kapalı oturumda ele alındı.

4 bin 7 yazılı soru önergesi cevaplandı

Kabine üyeleri ve Meclis Başkanlığı tarafından cevaplanması talebiyle milletvekilleri tarafından 9 bin 437 yazılı soru önergesi verildi; bu önergelerin 4 bin 7’si cevaplandı.

Bu periyotta Erzincan’ın İliç ilçesindeki bir altın madeninde meydana gelen kazanın tüm taraflarıyla araştırılması ve emsal kazaların önlenmesine yönelik önlemlerin belirlenmesi emeliyle Meclis araştırması komitesi kuruldu.

Geçen yasama yılında, balıkçılık ve su eserleri bölümünde yaşanan meselelerin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi gayesiyle kurulan Meclis araştırması komitesi, bu devirde de çalışmalarını sürdürdü.

İhtisas ve Meclis araştırması komitelerinde 155 birleşim, 321 oturum gerçekleştirildi. Bu toplantılarda 823 saat 23 dakika çalışıldı; 27 bin 529 sayfa tutanak tutuldu.

Yasama Yılı’nda, 1’i vefat, 1’i “Anayasa’ya nazaran vekilliğin düşmesi”, 4’ü belediye başkanlığını tercih etme, 1’i de Bakan olarak atanma gerekçesiyle 7 kişinin milletvekilliği sona erdi.

Muhabir: Aynur Ekiz,Ahmet Buğra Olaç

En az 10 karakter gerekli