DOLAR 33,1410 0.12%
EURO 35,8950 0.17%
ALTIN 2.562,40-0,07
BITCOIN 2190659-0.45732%
İzmir
31°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Göçer bayanların hayatı zorluklarla çabayla geçiyor
70 okunma

Göçer bayanların hayatı zorluklarla çabayla geçiyor

ABONE OL
31/07/2024 00:40
Göçer bayanların hayatı zorluklarla çabayla geçiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

MUŞ (AA) – Muş’taki serin yaylalara, yazın sıcak bölgelerden aileleriyle gelen göçer bayanlar, kırsal bölgelerdeki güçlü hayatın yükünü omuzluyor.

Muş’un Kurtik Dağı eteğindeki yaylalar, yaz boyunca çok sayıda göçer aileye ve binlerce küçükbaş hayvana mesken sahipliği yapıyor.

Kavurucu sıcakların tesirli olduğu etraf vilayet ve ilçelerden aileleriyle kente gelen bayanlar, yayladaki ömrün her alanında yer alarak eşlerinin en büyük yardımcısı oluyor.

Güneşin doğmasıyla güne başlayan bayanlar, hava kararıncaya kadar ekmek pişiriyor, yemek yapıyor, çamaşır yıkıyor ve çocuklarına bakıyor.

Günde iki kere koyun ve keçileri sağarak elde ettikleri sütle peynir, tereyağı, yoğurt yapan bayanlar, sürülerin bakımı konusunda da eşlerine takviye veriyor.

Yaşadıkları zorluklara karşın her işe koşan bayanlardan Gülistan Çetinbaş, AA muhabirine, yıllardır hayvancılık yaptıklarını, havanın ısınmasıyla Muş’a gelerek yaylada konakladıklarını söyledi.

Yaylanın serin olduğunu belirten Çetinbaş, “Burada her gün 2 kere süt sağmaya gidiyoruz. Sabah yaktığımız ocaklarda yemek yapıyoruz, tandırda ekmek pişiriyoruz. Her günümüz bu türlü geçiyor. Artık ekmek pişiriyorum. Daha sonra süt sağımına gideceğim. Yaklaşık 300 koyunum var. Yaylada hayat zorluyor lakin hayatımız bu türlü geçiyor.” diye konuştu.

Süt sağan bayanlardan Aynur Güner ise yaklaşık 2 ay evvel Muş’a gelerek yaylaya çıktıklarını anlattı.

Havanın soğumasıyla geldikleri bölgelere döneceklerini anlatan Güner, “Yayla havası çok hoş fakat ömür çok güç. Koyunları sağmak, konut işlerini ve yemekleri yapmak kolay değil. Günde iki kez geldiğimiz için 400 hayvan sağıyorum.” dedi.

Ayşe Yıldırım da hayvancılık yaparak ailelerini geçindirdiklerini bildirerek, “Hem bayanların hem de erkeklerin işini yapıyoruz. Erkek, bayan fark etmiyor, bütün işleri yapıyoruz. Sabah ve akşam süt sağımına geliyoruz. Sabah süt sağımından döndükten sonra temizliğimizi, yemeklerimizi ve peynirimizi yapıyoruz. Günde yaklaşık 20 kilometre gidip geliyoruz.” tabirlerini kullandı.

Muhabir: Şener Toktaş,Sabri Yıldırım

En az 10 karakter gerekli