DOLAR 33,2309 0.34%
EURO 36,2864 1.28%
ALTIN 2.608,030,23
BITCOIN 2017567-0.92301%
İzmir
39°

AÇIK

13:15

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Ifo: Alman iktisadı krize saplandı
176 okunma

Ifo: Alman iktisadı krize saplandı

ABONE OL
31/07/2024 11:40
Ifo: Alman iktisadı krize saplandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

MOSKOVA (AA) – Almanya’nın önde gelen ekonomik niyet kuruluşlarından İktisat Araştırma Enstitüsünün (Ifo) Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, Alman iktisadında bu yılın üçüncü çeyreğinde olumlu tarafta bir gelişme beklemediklerini belirterek, “Alman iktisadı krize saplandı.” sözünü kullandı.

Ifo’dan yapılan yazılı açıklamada, Wohlrabe’nin, Alman iktisadında bu yılın ikinci çeyreğinde yaşanan yüzde 0,1’lik küçülmeye ait değerlendirmesine yer verildi.

Başta sanayi olmak üzere ekonomik toparlanmanın uzun bir müddet daha gerçekleşmeyeceğine işaret eden Wohlrabe, “Enerji ağır sanayiler, yılın başından bu yana üretimlerini bir ölçü artırabildiler. Üretim bölümünün geri kalanında ise ekonomik üretim sakinleşti.” yorumunda bulundu.

Wohlrabe, birikmiş siparişlerdeki düşüşün sürdüğüne, yeni siparişlerin ise eksik kaldığına işaret ederek, “2024’ün üçüncü çeyreğinde de pek bir düzgünleşme beklenmiyor. Alman iktisadı krize saplandı.” tabirini kullandı.

Özel tüketimdeki toparlanmanın da sakin olduğunu belirten Wohlrabe, “Tüketicilere yönelik hizmet sağlayanlar ve perakende kesimi için iş ortamı temmuzda daha da berbatlaştı. Sonuç olarak, özel tüketimin üçüncü çeyrekte yalnızca bir ölçü artması mümkündür.” dedi.

Almanya, Avro Bölgesi’nin büyümede geride kalan ülkesi

Öte yandan, Alman iktisadına ait ING’den yapılan değerlendirmede, Almanya’nın Avro Bölgesi’nin büyümede geride kalan ülkesi olduğuna işaret edildi.

Ülkenin içinde bulunduğu sakinlikten kolay bir çıkış yolu bulunmadığı belirtilen değerlendirmede, “Yine de yılın ikinci yarısında bir toparlanma hala mümkün, fakat bunun güçlü olması pek mümkün değil.” sözü kullanıldı.

Almanya Federal İstatistik Ofisinin açıkladığı ikinci çeyrek gayrisafi yurt içi hasıla öncü datalarına nazaran Alman iktisadı ikinci çeyrekte dönemsel bazda yüzde 0,1 daraldı.

Muhabir: Emre Gürkan Abay

En az 10 karakter gerekli